272 Rob's Scarecrow 修葉

作者: ivyasm 發表于 2012-8-28 11:37:45
1605 12
啱啱開完花花, 想俾佢休息休息... 預計修 4-5片葉...

想交換葉子, 大紅大紫或 lace 邊品種優先~ 十字品種側芽或強健花菖無任歡迎~

有意請留言或 pm 我
BRONNLEY 發表於 2012-8-28 12:05:07 |顯示全部樓層
請問我可以用iceberg葉片同你交換嘛?
回復

ivyasm 發表於 2012-8-28 12:08:54 |顯示全部樓層
BRONNLEY 發表於 2012-8-28 12:05
請問我可以用iceberg葉片同你交換嘛?

哎呀, Iceberg我本身都有一盆開花株了... 你仲有無第二d 品種的靚葉仔?
回復

BRONNLEY 發表於 2012-8-28 12:51:13 |顯示全部樓層
咁Ma's Melody Girl呢?或者Wishful Thinking?

不過我其實唔敢肯定係咪真係Wishful Thinking... 喺花x買返黎嗰陣佢的確係插住354牌仔,但係未開過花,所以唔咁肯定... 你願意一起冒險嗎?(哈哈種花講到好似私奔咁)
回復

ivyasm 發表於 2012-8-28 14:34:26 |顯示全部樓層
請問Ma's Melody Girl 係咪已經開過花的?  成熟咗至插葉會穩陣d... 如果未夠"熟", 寧願等秋涼d至cut葉... 天氣太熱了, 我哩季插的葉, 都有6片升咗天

請問有無葉相睇吓? Wishful Thinking 我搵唔到花樣呀...
回復

ivyasm 發表於 2012-8-28 14:37:15 |顯示全部樓層
噢, 係wishing thinking至啱......
回復

BRONNLEY 發表於 2012-8-28 14:41:35 |顯示全部樓層
Ma's Melody Girl同Wishful Thinking同期買,都係未開過花架,不過如果你想要,我可以俾一塊已經長出小葉嘅葉片俾你嘅,不過就要見面交換了。

根據圖鑑,354係咁樣嘅:
回復

ivyasm 發表於 2012-8-28 14:57:03 |顯示全部樓層
已經長出小葉嘅葉片<-- 請問, 係咪即係你已經cut咗出嚟插葉有葉仔, or 係有側芽仲連住片葉咁解?
回復

BRONNLEY 發表於 2012-8-28 15:19:30 |顯示全部樓層
係插葉已長出葉仔嘅~ 不過佢地生得好逼,因為本身係兩塊葉一齊插
回復

ivyasm 發表於 2012-8-28 23:28:44 |顯示全部樓層
明白明白... 咁不如交換你的Ma's Melody Girl啦!你想點換?1 換1定點?:p
回復

BRONNLEY 發表於 2012-8-29 15:07:28 |顯示全部樓層
如果冇其他人換的話,我用一塊插葉已長出葉仔換你兩塊葉可以嗎?

其他pm傾吧~~
回復

BRONNLEY 發表於 2012-8-30 11:43:13 |顯示全部樓層
插葉的樣子
回復

ivyasm 發表於 2012-8-30 13:29:39 |顯示全部樓層
都ok喎... 咁你要連盆送埋俾我了!

pm再傾
回復