我的 'Sinn. 'Mark Twain' 開出第一朵花

作者: peeseela 發表于 2008-4-26 13:15:50
1518 12
Ayclui 的 外嫁女, 請問如果要分, 係唔係泥面切起分開種等佢生根, 下肢又點處理? 唔分的話會唔會開花.

20080425 (29) (Small).JPG
20080425 (28) (Small).JPG
ayclui 發表於 2008-4-26 13:59:27 |顯示全部樓層
我就唔分, 因為屋企無位, 一齊養都得o架, 會多D花冧, 我隻 大 super red 有3芽添

換一個大小小嘅盆比佢啦 ~
回復

lolo 發表於 2008-4-26 14:05:48 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-26 13:59 發表
我就唔分, 因為屋企無位, 一齊養都得o架, 會多D花冧, 我隻 大 super red 有3芽添

ayclui 唔出太子尋寶呀
回復

lolo 發表於 2008-4-26 14:10:15 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-4-26 13:15 發表
Ayclui 的 外嫁女, 請問如果要分, 係唔係泥面切起分開種等佢生根, 下肢又點處理? 唔分的話會唔會開花.

佢地d葉柄咁長    係咪可以加光呢

peeseela 你個頭像唔見左!!
回復

peeseela 發表於 2008-4-26 14:15:40 |顯示全部樓層
頭像唔見左几日, 未有心機整.
回復

peeseela 發表於 2008-4-26 14:19:24 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-4-26 13:59 發表

咁我唔分啦, 加d泥可以嗎, 一向放佢係窗邊, 間中有陽光, 太晒又驚佢焦.
回復

ayclui 發表於 2008-4-26 14:45:16 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-4-26 14:05 發表

ayclui 唔出太子尋寶呀   

lolo 你估吓 ~
回復

orchids 發表於 2008-4-26 18:25:57 |顯示全部樓層
我盆Sinn. Laura都有2棵生埋一齊,但換盆時發現原來佢地生埋响同一個塊莖上,要分就要連塊莖一齊分.
不過唔知點解盆花換盆後,2棵都瓜晒,現在得番一個頭.
回復

heiheimama 發表於 2008-4-26 18:37:20 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-4-26 18:25 發表
我盆Sinn. Laura都有2棵生埋一齊,但換盆時發現原來佢地生埋响同一個塊莖上,要分就要連塊莖一齊分.
不過唔知點解盆花換盆後,2棵都瓜晒,現在得番一個頭. ...

一個頭生幾隻苗好正常,如果植株形態靚,一般我會由得佢.但如果苗苗生得太擠迫,我就會留最強壯的繼續生,然後把中等的當側芽割出來,浸在珍珠岩中,現在天氣暖,一般一星期就會出根,到時就可以落泥,咁就會即時多幾株,都幾正!最近我就從我的White Sprite割了三隻芽出來,原本的球上仍留2隻(你話原本幾迫),三隻側芽都存活,一隻送了出去,另外兩隻自留,即是1開4!連側芽都有花蕾了~

不過今日在家,沒辨法post照片上來佐證.

以我的愚見,如果同一球上生太多苗,最好摘除一些,否則會阻礙植株生長.
回復

peeseela 發表於 2008-6-23 09:14:40 |顯示全部樓層
唔見几日, 我的 'Sinn. 'Mark Twain' 開出第一朵花, 好靚女.
SL270007 (Small).JPG
SL270006 (Small).JPG
回復

YOYO 發表於 2008-6-23 09:45:49 |顯示全部樓層
peeseela, 你朵花花好大好靚呀! 你平時放佢係窗邊, 有冇用蓋架?
回復

peeseela 發表於 2008-6-23 10:20:24 |顯示全部樓層
原帖由 YOYO 於 2008-6-23 09:45 發表
peeseela, 你朵花花好大好靚呀! 你平時放佢係窗邊, 有冇用蓋架?

朵花唔係好大, 只係張相角度, 平時放係窗邊, 冇用蓋, 個盆無loan, 盆底加水保濕.
回復

chris 發表於 2008-6-23 10:36:09 |顯示全部樓層
盆花細盆就開花, 好可愛
回復