香草-E-SCALLION中國蔥vsSHALLOT青蔥vsCHIVES細香蔥

作者: gtrnismo 發表于 2008-4-25 13:56:19
7278 16
SCALLION Allium fistulosum (SPRING ONION/ GREEN ONION) = 就是我們在街市買到的蔥
SHALLOT Allium oschaninii, (ESCHALLOT ) = 乾蔥頭
CHIVES Allium schoenoprasum = 細香蔥

中國人的chinese chives (garlic chives), 很多人只叫作: "CHIVES", 跟這個細細香蔥不同

相信都大家都知道中國蔥和乾蔥頭的味道和用法

今次我想跟大家分享下CHIVES 細香蔥的種植, 發芽和另外兩種蔥的比較

單看外表根本分不出誰是誰, 乾蔥頭種出來的蔥跟中國蔥可以講是一樣的
但一剪開他們, 就很明顯地分得出來: 乾蔥頭種出來的蔥竟然是乾蔥頭味的 (即是同個蔥頭味道差不多)但樣子是蔥

中國蔥味道較"草" (相比下較臭青), 纖維感覺較多, 較高較大, 較淺色, 但外表分別是很少很少, 味道就差很遠
乾蔥頭的味最濃, 但不是蔥味而是洋蔥味, 蔥身較肥, 較軟
細香蔥 蔥味最多, 但不濃, 個人感覺只可說是集中, 它的味道好像20% garlic chives + 80% green onion中國蔥, 較綠, 土壤營養足夠+日照足夠身體可變得很硬, 可以刺破皮膚!

小學老師曾經叫我們水種蒜頭水種蔥等, 實驗證明蔥是非常容易種的
3種蔥都接受全日照, 非常受肥愛肥, 生長速度快, 種植沒什麼難度, 唯一難度就是陽光不足變黃變白變軟
或者淋水非常過量而泥土完全不疏水才會死

蔥跟蒜一樣都可以驅蟲, 所以很多農夫都會在農作物間種蔥
蔥可以說是沒有蟲害

蔥可以分株, 當然最有效是用種子種
蔥結果時種子真的多得嚇人, 如果未見過蔥花的朋友, 第1次見蔥花亦覺得有種嚇人的美

如何用蔥調味都不用我多解釋了, chives的用途可說是大同小異
但chives有個用途是中國蔥很少用的, 就是放於鮮魚壽司中(飯與魚間), 通常放1條至3條
可驅去血腥味之余亦不會像中國蔥一樣蓋過魚生本身的原有味道

這次chives的發芽率差不多有65%, 但都好夠了

有D似Dill

幼苗時非常難淋水, 因為他們太軟林林

分盆落地, 是眾多香草中最難的, 因為太軟林林                                                          明顯粗了

可以說是成功了了, 最粗直徑有0.8cm了

最粗直徑有1.2cm了

密起來

不太夠位

把上面的落後院, 再從後院找株小的落盆
似吾似......拜神D香?....就系呢幾條蔥插進手指頭流血﹗原來蔥可以禁硬

好快又變大變密, 個名叫細, 種出尼可以大到中國蔥差不多高同粗

gtrnismo 發表於 2008-4-25 14:12:56 |顯示全部樓層

CHIVES 後院

分盆出來的, 非常難分
從盆倒出尼, 成舊泥壓扁D蔥.....超無奈

蛋殼野蚊....

後院陽光比前院用盆種的明顯不足, 蔥身較軟, dub 頭

dub頭過份, 剪掉頂部

多太陽果幾日, 好似用hard gel gel起一樣, 無太陽就好似arm arm 洗完頭一樣

留意出花蕾了

其實盆中的已經開花了, 不過一隻熊仔颱風吹到個蔥花頭都"粒"埋....哎

好似牛尾
回復

gtrnismo 發表於 2008-4-25 14:26:14 |顯示全部樓層

SHALLOT

不是用種子種起, 左面是garlic
右前是shallot蔥頭種出的蔥, 右後是中國蔥

看得出來嗎? 很難分呢....

單看蔥身非常難分辨:

後排: 中國蔥
中排: 乾蔥頭
前排: 有1兩株很小的細香蔥
左邊蒜頭中間當然是薑

講起薑, 有樣野想同大家分享下:

薑生出來的葉有濃烈薑味 (用手crush佢地小心界手指)
用薑的葉尤其初生的葉加進湯裡很香的

用薑葉包飯亦很好吃

薑雖然粗生, 但泥土必須要非常非常疏水, 因為之前見有網友話種死薑
之後我既薑亦因連場大雨死去

回復

小寶 發表於 2008-6-1 00:49:42 |顯示全部樓層
很好很用心的分享, 謝謝啊!
回復

BanbieChan 發表於 2008-6-1 02:17:41 |顯示全部樓層
超讚
回復

大甘 發表於 2008-6-1 19:48:04 |顯示全部樓層
知識急速增加~~  
謝謝分享~~!!
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-25 13:40:06 |顯示全部樓層

更新....

此照片為百年黑雨前
是依然有花

好懷念
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-25 13:58:46 |顯示全部樓層

close up

D花好似紙一樣
chives比中國蔥細, 連花都細D

白中帶紫, 本來好明顯, 但我攝影技術麻麻
所以吾多覺
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-25 14:00:50 |顯示全部樓層

一P裡面會出超過10個花lum

花多得很, 但如果陽光不夠的話蔥身就吾夠硬而會dub落尼
所以我會經常meet花
回復

蛀米虫 發表於 2008-6-25 14:16:25 |顯示全部樓層
好期待我的細香蔥可以開花比我睇下~
我星期日已經狠心地收割了用來整魚肉湯! 吃了~
回復

arp 發表於 2008-6-25 14:54:00 |顯示全部樓層
回復

gtrnismo 發表於 2008-6-25 20:22:35 |顯示全部樓層

打風後無晒luu

原帖由 蛀米虫 於 2008-6-25 14:16 發表
好期待我的細香蔥可以開花比我睇下~
我星期日已經狠心地收割了用來整魚肉湯! 吃了~

又要等太陽喇
回復

珍珍 發表於 2011-1-2 19:29:13 |顯示全部樓層
估唔到葱都可以刺傷手指
回復

cklife 發表於 2011-1-2 20:54:11 |顯示全部樓層

原來薑葉可以咁用架....我之前都係全部丟晒佢....真浪費。

另外,想請教.....係街市見到有種蔥頭,商販都叫做紅蔥頭,圓圓既五蚊銀咁大,用個網網住。
其實佢係小洋蔥定真係蔥頭黎架,買過番黎種,無論橫切面,定味道都覺得同洋蔥十分相似。

另外,珠蔥都種過,珠蔥就同細個食既蔥一樣味喇。

咁你上面所講既蔥頭,係珠蔥定係好似小洋蔥既紅蔥頭呀?

因為香味關係,我依家要用乾蔥頭都只會選珠蔥,氣味真係差好多。
回復

loyuensau 發表於 2011-1-10 11:50:03 |顯示全部樓層
請問的蔥開咗花, 咁條蔥還可以吃嗎?
回復

ernestng 發表於 2011-10-31 15:01:47 |顯示全部樓層
loyuensau 發表於 2011-1-10 11:50
請問的蔥開咗花, 咁條蔥還可以吃嗎?

我都好想知, 但9菜花都食得, 我估佢都得, 但真係要CHECK 真D先
回復

mummy 發表於 2012-2-14 15:56:25 |顯示全部樓層
想問細香蔥喺咪得一個樣嫁咋?唔知點解我包種子會種出另一個款出嚟.喺出一堆幼d同矮d仲要有好多好似花蕾喺葉頂度.
回復