曬唔到太陽點算好呀?

作者: agnespoon 發表于 2008-4-25 12:11:53
1825 19
我擺係公司種既av又曬唔到太陽, 只靠office既燈光好似唔太夠, 搞到成日都開唔到花, 點算好呀?
lammanfung 發表於 2008-4-25 12:21:13 |顯示全部樓層
AV不用曬太陽的!
回復

cck07123 發表於 2008-4-25 14:15:18 |顯示全部樓層
我放工後放窗邊囉
無計
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 14:44:06 |顯示全部樓層
我公司放窗邊都冇用, 都係曬唔到冇光架.
回復

小花朵 發表於 2008-4-25 14:48:16 |顯示全部樓層
你種緊邊隻花花呀?有d唔需要太光。
回復

八王爺 發表於 2008-4-25 15:01:35 |顯示全部樓層
都未聽過種av 要晒太阳....... 高科!
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 17:03:54 |顯示全部樓層
唔曬太陽唔加光, 只靠office既燈光都會ok嗎?
回復

tata 發表於 2008-4-25 17:05:32 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-25 17:03 發表
唔曬太陽唔加光, 只靠office既燈光都會ok嗎?

我公司ok喎, 你係咪個盆太大呀???
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 17:11:59 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-25 17:05 發表

唔係呀, 係最細果隻盆黎架, 係蘭姐度買返黎都冇換過盆, 我只見佢係咁出葉, 有盆已經有花菖, 不過見佢開唔到花已經黃左啦, 都唔知咩原因?
回復

tata 發表於 2008-4-25 17:15:09 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-25 17:11 發表

唔係呀, 係最細果隻盆黎架, 係蘭姐度買返黎都冇換過盆, 我只見佢係咁出葉, 有盆已經有花菖, 不過見佢開唔到花已經黃左啦, 都唔知咩原因?

有無相睇吓???咩no???
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 17:19:18 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-25 17:15 發表

有無相睇吓???咩no???

黃左果個花菖我剪左啦, 佢係327, 之前都開左幾朵花架, 但有d細既開唔到仲黃埋添. 所以冇幫佢影相呀,我將剪左果個花菖用黎做泥插呀, 唔知可唔可以繁殖到, 出到小葉呢 ?
回復

tata 發表於 2008-4-25 17:28:59 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-25 17:19 發表

黃左果個花菖我剪左啦, 佢係327, 之前都開左幾朵花架, 但有d細既開唔到仲黃埋添. 所以冇幫佢影相呀,我將剪左果個花菖用黎做泥插呀, 唔知可唔可以繁殖到, 出到小葉呢 ? ...

你意思係同一菖花入面有啲花冧開唔到???正常一個花菖都係開兩三朵架咋~ 插花菖要搵啲小葉大塊啲嚟插, 但係會好慢先出芽(我有啲都插咗兩個幾月未有嘢睇), 通常都係十字花先會插花菖, 如果唔係十字都係插葉會快啲架~ 我公司冷氣夠凍, 光管喺正我頭頂, 全部都無太陽曬都ok架, 你再試吓啦
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 17:38:41 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-25 17:28 發表

你意思係同一菖花入面有啲花冧開唔到???正常一個花菖都係開兩三朵架咋~ 插花菖要搵啲小葉大塊啲嚟插, 但係會好慢先出芽(我有啲都插咗兩個幾月未有嘢睇), 通常都係十字花先會插花菖, 如果唔係十字都係插葉會快啲架~  ...

我之前都試過用葉黎插, 不過水插都泥插都失敗左. 所以依家想試下用花菖黎繁殖下羅, 哈哈.
我公司個冷氣都夠凍, av頭上都有光管, 可能係我太貪心, 見佢有花冧就以為佢會開晒呱. 點知都只係開左3朵, 有d失望.
回復

tata 發表於 2008-4-25 17:45:29 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-25 17:38 發表

我之前都試過用葉黎插, 不過水插都泥插都失敗左. 所以依家想試下用花菖黎繁殖下羅, 哈哈.
我公司個冷氣都夠凍, av頭上都有光管, 可能係我太貪心, 見佢有花冧就以為佢會開晒呱. 點知都只係開左3朵, 有d失 ...

哎呀, 3朵好好架喇, 我有啲開一朵咋~ 試吓插葉時葉柄cut淨一吋呀, 我鐘意用泥插, 加蓋保濕, 啲蓋我會開個小孔俾佢~
回復

cck07123 發表於 2008-4-25 17:57:12 |顯示全部樓層
你向高難度挑戰

原帖由 agnespoon 於 2008-4-25 17:38 發表

我公司個冷氣都夠凍, av頭上都有光管, 可能係我太貪心, 見佢有花冧就以為佢會開晒呱. 點知都只係開左3朵, 有d失 ...
回復

莉莉 發表於 2008-4-25 21:16:01 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-25 17:05 發表

乜個盆太大都會唔識開花嫁....
回復

siboney 發表於 2008-4-25 22:11:30 |顯示全部樓層
原帖由 莉莉 於 2008-4-25 21:16 發表

因為AV的根要長滿盆才開花的~
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 22:51:47 |顯示全部樓層
原帖由 krista 於 2008-4-25 17:45 發表

哎呀, 3朵好好架喇, 我有啲開一朵咋~ 試吓插葉時葉柄cut淨一吋呀, 我鐘意用泥插, 加蓋保濕, 啲蓋我會開個小孔俾佢~

我之前試左2次泥插都衰左, 一次係我冇壓實d泥, 第二次可能係d葉唔夠健康, 下次有機會要再試下先得.
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 22:52:58 |顯示全部樓層
原帖由 cck07123 於 2008-4-25 17:57 發表
你向高難度挑戰

冇計啦之前用葉, 水插同泥插都唔成功, 咪唯有試下用花菖羅, 當係學下野, 哈哈!
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 22:54:08 |顯示全部樓層
原帖由 莉莉 於 2008-4-25 21:16 發表

我聽d花友講, 話av最好用細盆, 因為等佢迫下根, 咁先會有花開喎.
回復