碰碰香究竟可否食用?

作者: suki4140 發表于 2012-8-26 21:04:16
5281 11
最近發現我一直種的到手香不是到手香..是小葉到手香.
想請教大家其實到手香和我種的功效上有不同嗎??小葉到手香可否食用??
在網上找了很久也沒答案~唯有請教大家,謝謝=]
ABANGEL 發表於 2012-8-26 21:16:38 |顯示全部樓層
花友比我d大葉到手香,我試過食過呀!無不良反應。5C得。哈哈
回復

suki4140 發表於 2012-8-26 21:24:20 |顯示全部樓層
我知道大葉的可以食,但就係呢種唔知食唔食得/-\"
其實2種除左外形之外,係咪就係冇分別?
回復

rosetina 發表於 2012-8-26 21:46:36 |顯示全部樓層
我就經常用到手香D葉+綠茶包沖水飲的.
回復

suki4140 發表於 2012-8-26 22:17:20 |顯示全部樓層
我就經常用到手香D葉+綠茶包沖水飲的.

你用的是大葉的還是小葉的??

大葉的到手香,又叫洋薄荷.  發表於 2012-8-27 19:08
回復

lola 發表於 2012-8-27 13:11:36 |顯示全部樓層
倒手香和碰碰香,香味完全不同,生長條件都唔同。
回復

suki4140 發表於 2012-8-27 13:19:01 |顯示全部樓層
倒手香和碰碰香,香味完全不同,生長條件都唔同。

就係睇番以前d post,發覺好似係2樣唔同既野...
所以先想問...咁其實碰碰香係多肉植物定香草...?
同埋碰碰香食唔食得架?
回復

suki4140 發表於 2012-8-28 00:42:22 |顯示全部樓層
thanks ar~ ^^
回復

N-Blythe 發表於 2012-8-28 10:59:01 |顯示全部樓層
碰碰香具觀賞, 狀似一朵朵的綠色的小玫瑰, 觸碰後發出令人舒適的香氣而享有“碰碰香”的美譽。香味濃甜,頗似蘋果香味,故又有“蘋果香”的美稱,令人神清氣爽,心曠神怡

碰碰香泡茶
** 清洗碰碰香, 放入壺中,先用小量熱開水沖洗碰碰香,倒去水
泡茶方法:
適量碰碰香、熱開水400cc、蜂蜜或糖(因需要使用)。
把放碰碰香入壺中,加入熱開水,衝泡1-3分鐘,加入蜂蜜或糖便可飲用。

等我試下先~~ 唔該晒你^^  發表於 2012-8-28 13:53
回復