唔識合埋個蓋

作者: kayee228 發表于 2008-4-24 16:27:10
2359 8
前幾日我o係花墟買左盤豬豬
我睇過幾個post, 介紹的網站都有睇過
我諗我果盤都係N.Ventrata

我屋企好多好細隻的小烏蠅
有人話豬豬係用浸的方法整死d昆蟲,
所以要d生o既昆蟲o係入面爭扎先會合埋個蓋消化

我試過放幾隻小烏蠅入去, 通常d小烏蠅入左去都唔會出返黎
我用電筒照過入去, 佢地仲會o係個豬籠入面行來行去, 但就唔會飛
今日見到有隻小烏蠅o係入面死左喎! 但個蓋都係無合埋度
咁豬豬仲識唔識消化佢??

會唔會係小烏蠅太細隻,所以佢感應唔到而唔識合埋個蓋??
cross 發表於 2008-4-24 17:08:37 |顯示全部樓層
原帖由 kayee228 於 2008-4-24 16:27 發表
前幾日我o係花墟買左盤豬豬
我睇過幾個post, 介紹的網站都有睇過
我諗我果盤都係N.Ventrata

我屋企好多好細隻的小烏蠅
有人話豬豬係用浸的方法整死d昆蟲,
所以要d生o既昆蟲o係入面爭扎先會合埋個蓋消化

我試過放幾 ...

蓋跟本就唔會合
回復

orchids 發表於 2008-4-24 18:02:03 |顯示全部樓層
你會唔會攪錯捕蠅草,捕蠅草會合埋夾住隻虫,我盆普通豬籠草個籠未成熟時才合埋蓋,成熟後到枯萎個蓋都係打開.

回復

fnv234 發表於 2008-4-24 18:11:32 |顯示全部樓層
蓋只係用嚟防水同分泌蜜汁
回復

kayee228 發表於 2008-4-24 20:27:25 |顯示全部樓層
咁應該係我睇錯左喇..hahaa

咁我想問d昆蟲會唔會一定要跌到落底先清化到呢??
定係入左去等佢死已經消化到?
回復

cross 發表於 2008-4-25 00:05:07 |顯示全部樓層
原帖由 kayee228 於 2008-4-24 20:27 發表
咁應該係我睇錯左喇..hahaa

咁我想問d昆蟲會唔會一定要跌到落底先清化到呢??
定係入左去等佢死已經消化到?

問下棵野
回復

Mtkiki_melody 發表於 2008-4-28 13:57:10 |顯示全部樓層
其實唔使咁深究呀~~
呢D都係大自然o既定律~~

只要你有足夠o既蟲俾佢食到,佢一定快高長大~~
我住係村屋,成日都有好多蚊蟲,唔使自己捉,D蟲會自己飛落去. . . .
(所以你都唔使咁擔心幫嘛棵豬捉蟲)
所以佢生得肥肥白白~~

我之前都驚佢會唔識生 / 好難種~~
但種o左兩個月,見佢愈生愈靚,我都開始冇乜點理佢~~
日日幫佢噴水就OK喇~~~
回復

alexand52028 發表於 2008-6-19 13:44:21 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-4-24 18:02 發表
你會唔會攪錯捕蠅草,捕蠅草會合埋夾住隻虫,我盆普通豬籠草個籠未成熟時才合埋蓋,成熟後到枯萎個蓋都係打開.

所以我棵豬籠比d蚊蝦番lo,,,而+先得嗰2cm都末到.....
回復

Exodus 發表於 2008-6-19 13:50:47 |顯示全部樓層
可唔可以寫Nepenthes × ventrata
回復