係咪有問題?

作者: agnespoon 發表于 2008-4-24 13:15:15
1649 12
我盆172好似有問題呀, 今日見佢出果塊細葉好多白色毛同埋黑左, 唔知係咪中左招, 大家可唔可以幫手睇下呀? 另外果塊大少少既葉有黑邊, 我幫佢點左d hi-freah , 依家我幫佢地殺左蟲同菌, 暫時將佢隔離, 唔知放佢入紙杯入面有冇問題呢? 會唔會太焗呀?

pearl413 發表於 2008-4-24 13:42:47 |顯示全部樓層
應該爛根.. 我諗
回復

agnespoon 發表於 2008-4-24 13:58:40 |顯示全部樓層
原帖由 pearl413 於 2008-4-24 13:42 發表
應該爛根.. 我諗

爛根? 我頭先幫佢沖涼時發覺d根冇問題喎, 沖涼之後待佢風乾左再放返入泥, 希望佢唔係咩大問題啦, 黑左果d葉我已經剪走左啦. 唔知救唔救得返呢?

回復

sukyee0227 發表於 2008-4-24 19:31:36 |顯示全部樓層
你應是同蘭姐處買,是不是俾太多水佢呀 !
回復

agnespoon 發表於 2008-4-24 23:10:29 |顯示全部樓層
原帖由 sukyee0227 於 2008-4-24 19:31 發表
你應是同蘭姐處買,是不是俾太多水佢呀 !

應該唔會太多水, 因2我見入面好少泥, 而且如果淋太多水佢都會好易漏返出黎, 真係唔知咩問題, 不過安全起建, 我已經幫佢沖左涼同換過晒d泥, 再文係通風地方, 唔知明天佢會點呢? 希望唔會死啦, 唉!
回復

雍正 發表於 2008-4-24 23:13:07 |顯示全部樓層
我依家簡直同你同病相憐
希望你同我既花花可以早日康復
回復

agnespoon 發表於 2008-4-24 23:18:50 |顯示全部樓層
原帖由 雍正 於 2008-4-24 23:13 發表
我依家簡直同你同病相憐
希望你同我既花花可以早日康復

係啦, 都唔知佢咩事, 成日冇啦啦中間黑左, 仲要連新生出黎果d葉都黑埋, 如果我將所有黑左既葉cut晒, 我諗可能只得返一塊葉咋, 慘! 我可以做既都做晒, 明天返到公司再睇下佢點先啦, 話唔定佢已經.............嗚!
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 09:58:28 |顯示全部樓層
好開心呀, 今日返到公司見到累左果塊葉已經救唔返,  另外健康d果塊就冇晒事啦. 總算仲未死, 不過就只得返一塊葉, 勁肉酸呀 !
回復

莉莉 發表於 2008-4-25 20:50:15 |顯示全部樓層
係喎~~~我都時過呀...不過我就冇咁好彩救唔返啦 果次係夏天,有機會係熱死左
回復

agnespoon 發表於 2008-4-25 22:55:35 |顯示全部樓層
原帖由 莉莉 於 2008-4-25 20:50 發表
係喎~~~我都時過呀...不過我就冇咁好彩救唔返啦 果次係夏天,有機會係熱死左

我放係公司有冷氣可能會好d呱, 不過我都冇將佢放入溫室, 因為怕收左工之後冇冷氣, 會焗死佢.
回復

cheong 發表於 2008-4-29 00:55:00 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-25 22:55 發表

我放係公司有冷氣可能會好d呱, 不過我都冇將佢放入溫室, 因為怕收左工之後冇冷氣, 會焗死佢.

我屋企有幾盆插葉, 已有根同小葉. 其實插葉開始就放入密實袋, 有時幾日先放一放個袋口, 小葉都生長得幾健康, 無焗死
回復

agnespoon 發表於 2008-4-29 09:53:48 |顯示全部樓層
原帖由 cheong 於 2008-4-29 00:55 發表

我屋企有幾盆插葉, 已有根同小葉. 其實插葉開始就放入密實袋, 有時幾日先放一放個袋口, 小葉都生長得幾健康, 無焗死

真係唔打開個袋幾日都冇事? 反而我就咁放佢入膠杯度, 冇加蓋, 過佢日佢d葉就發黑, 真係唔明點解.
回復

cheong 發表於 2008-4-30 00:51:15 |顯示全部樓層
原帖由 agnespoon 於 2008-4-29 09:53 發表

真係唔打開個袋幾日都冇事? 反而我就咁放佢入膠杯度, 冇加蓋, 過佢日佢d葉就發黑, 真係唔明點解.

無事, 真係幾日甚至一個禮拜添!. 之前kong話只係一口氣同一塊葉放入密實袋放埋一邊, 仲可以出葉添!
回復