蕃薯苗要點剪先可以俾佢繼續生, 長食長有?

作者: clychris 發表于 2012-8-23 13:30:42
1627 12
而家種緊返蕃薯苗, 但係又唔知應該有幾大先可以食,

& 蕃薯苗要點剪先可以俾佢繼續生, 長食長有?
makkd 發表於 2012-8-23 13:42:11 來自手機 |顯示全部樓層
我棵蕃薯笛好粗生,一個十二吋盆大約有十一個頭,多是分粗枝插種出來,三至四日收成,三十塊葉左右,把葉連幼枝從粗枝接位剪下。
回復

clychris 發表於 2012-8-23 13:52:23 |顯示全部樓層
makkd 發表於 2012-8-23 13:42
我棵蕃薯笛好粗生,一個十二吋盆大約有十一個頭,多是分粗枝插種出來,三至四日收成,三十塊葉左右,把葉連 ...

咁係 30幾塊 就剪 出嚟食, 咁要唔要剪剩幾塊呀?
回復

makkd 發表於 2012-8-23 13:57:22 |顯示全部樓層
我通常留番兩三塊剛出来,好細塊果d俾佢
回復

makkd 發表於 2012-8-23 14:01:14 |顯示全部樓層
如果你怕佢死,你就等佢主枝多過十吋才開始剪佢,我相信你會越剪越大膽

真既!! 我嗰個其實係由1個蕃薯發芽 蕟出嚟, 見佢有好幾條支生出嚟, 我相信我都會剪得好大膽 HEHE  發表於 2012-8-23 17:20
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-8-23 14:37:05 |顯示全部樓層
其實是咪丟舊番薯入泥就得架啦?
吾使理佢??

要用黃肉定紫肉薯? 易吾易有蟲蟲呢?
回復

四少 發表於 2012-8-23 15:56:45 |顯示全部樓層
D_ov_Hades 發表於 2012-8-23 14:37
其實是咪丟舊番薯入泥就得架啦?
吾使理佢??

可以, 不過好浪費 & 有葉無蕃薯, 亦有個風險變左堆肥.
你可張個蕃薯擺到標芽咪可以CUT隻芽落黎種, 個蕃薯收左水後食又好味D.
或去街市買蕃薯苗, 條梗用黎插, 咪有囉, 不過果D係葉好味蕃薯唔好味.

田友話有種叫 "5爪金龍" D 葉好味, 不過唔知係咩野蕃薯, 都係一個SHARE比一個咁插枝條.

田友話有種叫 "5爪金龍" D 葉好味 同意,"5爪金龍" D 葉好味及滑d!另外,想食葉就唔使理係咩野蕃薯啦,兩者好難兼得ge!  發表於 2012-8-23 16:21
回復

D_ov_Hades 發表於 2012-8-23 16:08:56 |顯示全部樓層
四少 發表於 2012-8-23 15:56
可以, 不過好浪費 & 有葉無蕃薯, 亦有個風險變左堆肥.
你可張個蕃薯擺到標芽咪可以CUT隻芽落黎種, 個蕃薯 ...

想問多小小~~~

就咁擺隻番薯係度等佢出芽嗎? 要浸水嗎? 會不會變臭

我試過擺蔥頭, 佢冇出芽, 乾左==
回復

四少 發表於 2012-8-23 16:39:13 |顯示全部樓層
D_ov_Hades 發表於 2012-8-23 16:08
想問多小小~~~

就咁擺隻番薯係度等佢出芽嗎? 要浸水嗎? 會不會變臭

放去d陰陰濕濕地方就ok啦, 蕃薯咁大果又點可同蔥比呢.
你可買d已出芽的蕃薯嘛, 省唔少時間.

我種田想食蕃薯, 所以無用 蕃薯苗插, 因為果d網上話係白肉, 個品種主要為葉多嫩口但蕃薯少&唔好味.
咁就買左d我想要的蕃薯, 暫時因為枝條唔多, 所以仲未有足夠的蕃薯葉用黎食.

第一次失敗的經驗, 只係長出左少少, 因為埋的太深 (應有十幾cm深) & 估佢爛左or比虫食左, 最後只出左幾隻 (70%失敗)

約三星期後

第二次就買唔到本身有芽的, 就嘔左隻蕃薯一段時間(約一兩星期), 跟手cut芽跟少少肉, 係屋企培育左一星期, 跟手鋪泥面再蓋dd泥露芽. 可能肉少養份唔多生得慢, 不過一標真葉之後就生長得好快...

約三星期後

THX!!!! 有田種真好!  發表於 2012-8-23 17:34
蕃薯大戶,失敬!失敬! :)  發表於 2012-8-23 17:08
回復

四少 發表於 2012-8-23 16:49:06 |顯示全部樓層
"Cora  田友話有種叫 "5爪金龍" D 葉好味 同意,"5爪金龍" D 葉好味及滑d!另外,想食葉就唔使理係咩野蕃薯啦,兩者好難兼得ge!"

真嫁, 咁我都問人要d枝條種下先, 唉 . . . 不過無咩位, 要向高空發展先得 ^ ^
回復

clychris 發表於 2012-8-23 17:25:06 |顯示全部樓層
咦... 死啦!!! 我成嚿蕃薯放晒落去喎!!!

順其自然囉. . . .  發表於 2012-8-23 17:37
回復

makkd 發表於 2012-8-23 22:05:15 |顯示全部樓層

我都係將完隻發芽番薯放入泥,對我來說最壞影響是當薯肉在土中溶化時,產生大量果蠅,直至我最後忍無可忍挖番出來丢掉,情況才有所改善

茶籽粉咪真係可以殺蟲架 ? 殺蝸牛得唔得?  發表於 2012-8-24 13:42
系泥面放一層茶籽粉防虫啦  發表於 2012-8-24 11:46
回復

clychris 發表於 2012-8-24 10:43:07 |顯示全部樓層
makkd 發表於 2012-8-23 22:05
我都係將完隻發芽番薯放入泥,對我來說最壞影響是當薯肉在土中溶化時,產生大量果蠅,直至我最後忍無可忍挖 ...

咁我拿拿林去挖番出嚟先得啦

挖左出黎, 如果見有芽, CUT 佢出黎風乾傷口後可種返落去喎.. . . 其餘部份一係拎去做堆肥一係扔左佢....  發表於 2012-8-24 11:33
回復