桑子成熟時。

關閉 [複製鏈接]
作者: peter1953 發表于 2008-4-23 02:01:25
6601 16
桑 葉 : ( 英 ) Mulberry Leaf

來 源 :為 桑 科 植 物 桑 Morus alba L. 的 葉。

形 態 : 小 喬 木 或 灌 木 , 3 - 7 米 或 至 15 米 , 生 於 山 林 中 或 路 旁 。 樹 皮 灰 黃 色 或 黃 褐 色 ; 葉 互 生 , 卵 形 至闊 卵 形 , 長 約 6 ~ 15 cm, 寬 4 ~ 12 cm , 邊 緣 有 粗 齒 , 上 面 無 毛 , 有 光 澤 , 脈 上 有 疏 毛 , 脈 腋 間 有 毛 , 雌 雄 異 株 。 聚 花 果 ( 桑 椹 ) 成 時 紫 黑 色 , 花 期 4 ~ 5 月 , 果 期 6 ~ 7 月 。 采 制 初 霜 後 采 收 , 除 去 雜 質 , 曬 乾 。

性 味 : 苦 、 甘 , 寒 。 歸 肺 、 肝 經
功 效 : 疏 解 風 熱 , 清 肺 潤 燥 , 平 肝 明 目

臨 床 應 用 : 用 於 肺 熱 燥 咳 、 風 熱 感 冒 、 頭 痛 咳 嗽 、 肝 陽 眩 暈 、 目 赤 昏 花 、
《本 草 綱 目》: " 治 勞 熱 咳 嗽 , 明 目長 髮 "
《本 草 衍 義》: " 清 肺 瀉 胃 , 涼 血 燥 濕 , 去 風 明 目 "

桑 ─ 全 身 都 是 寶 : 桑 葉 、 桑 椹 、 桑 枝 、 桑 白 皮 均 可 入 藥, 早 已 被 中 醫 學 界 確 定 為 〔 藥 食 兩 用 〕 材 料

當然桑樹的樹葉也是蠶蟲的食糧,沒有桑葉也就沒有蠶,沒有蠶吐絲,就沒有中國絲......

上世紀的六十年代,現在(老餅)的我當時是小學生,是會在街上買蠶蟲回家作為玩物,那時見過有同學從蠶蟲開始養,養到吐絲成蛹,又由蛹變成飛蛾,跟著產卵後化成了黑色的幼蠶.........
8-4-22 (22).jpg
8-4-22 (23).jpg
8-4-22 (25).jpg
8-4-22 (26).jpg
8-4-22 (28).jpg
8-4-22 (32).jpg
8-4-22 (33).jpg
8-4-22 (34).jpg

評分

查看全部評分

ChrisTsui 發表於 2008-4-23 02:26:42 |顯示全部樓層
嘩!好多果實呀,你種o架?
我都種o左一盆,種o左4個月多d,收成o左十幾粒果子,好好味

今年2月20日映既,落o左泥唔夠2個月~

今年2月20日映既,落o左泥唔夠2個月~

4月4日映既,果實雖然唔多,但係好健康~

4月4日映既,果實雖然唔多,但係好健康~
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-23 10:11:16 |顯示全部樓層
好美味!   我本來都留左d種子, 點知打風果日吹走晒......
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-23 11:25:48 |顯示全部樓層
點樣留種?
我o個棵只得1米高,可唔可以留種?如果可以,我留比你吖~
回復

八王爺 發表於 2008-4-23 12:07:39 |顯示全部樓層
咪就係 等个 果 熟到透,全紫到黑咯!

唔好咁早摘,d种子才夠熟。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-23 12:39:18 |顯示全部樓層
我試過將一d熟到跌落o黎的果實解剖,朋友話我知,會有一粒好似士多啤梨核o既東西,就係種子,但係我搵唔到~
之後又試過成粒果實塞入泥種,都係冇反應~
回復

蛀米虫 發表於 2008-4-23 18:43:36 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-23 11:25 發表
點樣留種?

多謝先!  我係用買返來食果d取種子, 放窗台風干, 點知吹走晒......
回復

peter1953 發表於 2008-4-23 20:10:33 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-23 11:25 發表
點樣留種?

桑樹插枝就最好,又快又可以當年就有桑子,用種子種的話, 我睇俾個孫先有機會有桑子食?
回復

peter1953 發表於 2008-4-23 20:16:08 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-23 02:26 發表
嘩!好多果實呀,你種o架?
我都種o左一盆,種o左4個月多d,收成o左十幾粒果子,好好味

想多桑子食就要種在泥地上,又施肥又除草,包你食到怕,我只係間中食D最黑最成熟那種,不過是難見到的,因為未 轉黑就會俾雀仔食光。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-24 00:00:25 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-4-23 20:16 發表

想多桑子食就要種在泥地上,又施肥又除草,包你食到怕,我只係間中食D最黑最成熟那種,不過是難見到的,因為未 轉黑就會俾雀仔食光。

我屋企門外將有斜坡工程,我d大型植物暫時唔敢種落地~
不過種盆o既好處係目標太細,雀子發現唔到,唔會同我爭食(自我安慰)
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-24 00:07:41 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-4-23 20:10 發表

桑樹插枝就最好,又快又可以當年就有桑子,用種子種的話, 我睇俾個孫先有機會有桑子食?

但係我棵桑樹只得一支主幹夠強壯,其餘都好弱,咁都可以插枝?
我好想知點樣留種,有冇人知呀?
唔該!!!!
回復

alextang 發表於 2008-4-24 00:15:58 |顯示全部樓層
等下先啦,生大棵點先剪
回復

Monse 發表於 2008-4-24 00:42:33 |顯示全部樓層
我用攪拌機榨汁來飲,攪拌完後你會見到好多槡椹種子沉澱左係攪拌機底部,你倒晒啲種子出來清洗乾淨風乾就可以架啦,一舉兩得(又可以飲又可以留到種子)。
另外我有次見鄰居斬左棵桑樹多餘的分枝,於是我Cut左一枝插係花盆定時淋水而且擺係可遮陰的地方,無幾耐就長出新芽於是送左比居住係樓的朋友話想當盆景果樹咁種喎。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-24 00:42:34 |顯示全部樓層
oh...蛀米虫,可能你要等o下~
如果你仲想要o既,到時我留比你
回復

ChrisTsui 發表於 2008-4-24 00:47:27 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-4-24 00:42 發表
我用攪拌機榨汁來飲,攪拌完後你會見到好多槡椹種子沉澱左係攪拌機底部,你倒晒啲種子出來清洗乾淨風乾就可以架啦,一舉兩得(又可以飲又可以留到種子)。
另外我有次見鄰居斬左棵桑樹多餘的分枝,於是我Cut左一枝插係花盆定時 ...

多謝你o既資料 ,但係o甘唔會攪碎種子咩?
如果好似Peter所講,用種子要種到孫o個代至有收成,我諗都係用插枝好d
回復

Monse 發表於 2008-4-24 01:03:08 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-4-24 00:47 發表

多謝你o既資料 ,但係o甘唔會攪碎種子咩?
如果好似Peter所講,用種子要種到孫o個代至有收成,我諗都係用插枝好d

都唔係喎,每年結完果後,地面就會出左好多小苗,如果你唔理佢會大得好快架,一年後的同樣季節就有果實了,不過可能得幾十粒果實的收成囉

我剛剛都係分享版開左個Post分享種子,啲種子就係用攪拌機榨汁得出來的。

回復

peter1953 發表於 2008-4-24 05:02:27 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-4-24 01:03 發表

都唔係喎,每年結完果後,地面就會出左好多小苗,如果你唔理佢會大得好快架,一年後的同樣季節就有果實了,不過可能得幾十粒果實的收成囉

我剛剛都係分享版開左個Post分享種子,啲種子就係用攪拌機榨汁得出來的。 ...

多謝指教,我以為佢好似荔枝或龍眼咁,用種子種要成 十年先有收成,所以從來都只會用插枝方式繁殖生果之類,只有一年生植物先用種子繁殖。
回復