請問...佢地係咪營養不良....>_< ?

作者: sywong 發表于 2012-8-21 23:43:28
920 5
8/7 的苦瓜苗 (在此謝過 tomtomtom 的苦瓜種子~~ )

14/7

28/7

11/8

18/8 - 驚見第一隻苦瓜仔!!!!

雖然佢有一隻小小的苦瓜仔, 但其實我棵瓜只得大約1米高少少....葉又唔多...
我見其他農友d苦瓜全部都成2米高, 又生得好壯, D花又大朵~~
相比之下, 我呢棵簡直就係"奀挑鬼命"....
好驚佢支持唔住, 唔可以開花結果呀....

我想問我依家應該施咩肥幫佢呀?
又應該施幾多同幾密會比較好D?
silicon 發表於 2012-8-22 11:35:21 |顯示全部樓層
種前有否下基肥?
回復

sywong 發表於 2012-8-22 21:38:25 |顯示全部樓層
可能唔夠, 我只係落咗0.75kg的花生夫....
回復

silicon 發表於 2012-8-23 01:20:04 |顯示全部樓層
sywong 發表於 2012-8-22 21:38
可能唔夠, 我只係落咗0.75kg的花生夫....

那0.75kg落在幾多泥裡?
要生長旺盛開花結果,不只落花生麩(氮肥),
同時需要磷及鉀。
磷:骨粉
鉀:紅牛鉀,蕉葉/皮,海帶,海藻...
回復

tomtomtom 發表於 2012-8-23 12:39:43 |顯示全部樓層
我當時都係用骨粉同花生麩追肥
回復

sywong 發表於 2012-8-23 23:48:43 |顯示全部樓層
我之後都落咗少少骨粉(大約兩小匙左右一棵), 但唔知應該落幾多....驚太多佢受唔住...(但又驚太少無用...心情勁矛盾...)

另外, 又因為我喺旁邊種咗d豆, 又唔敢落太多花生麩....

btw, tomtomtom, 請問你種d苦瓜時, 佢地大約會有幾高左右架?

我當時個棚7尺左右,上到頂d藤打橫爬開,就計唔到有幾長,而且有唔少子蔓  發表於 2012-8-24 09:47
回復