新人 - 有什麼蔬菜可以在較暗的小家居種?

作者: Christopher 發表于 2012-8-20 14:25:49
2345 22
我已買了香草回家種, 除了香草和豆芽菜, 有什麼蔬菜可以在較暗的小家居種?

1) 家又熱又潮濕

2) 窗少, 比較暗

3) 家只有20多平米, 大型植物放不下

D_ov_Hades 發表於 2012-8-20 15:09:21 |顯示全部樓層
你兩盤香草生得好好喎!!
應該都有D陽光吧~?

吾使陽光的蔬果-->芽菜
回復

Christopher 發表於 2012-8-20 16:37:11 |顯示全部樓層
芽菜就即系豆芽菜... 我就系唔想淨系種芽菜

2盆香草新買既, 所以仲未知道種唔種得起, 而且賣野果個人話香草唔需要好多光, 暴曬反而會死...
回復

LHS1 發表於 2012-8-20 16:47:00 |顯示全部樓層
種豆苗,即是在豆還未種大時便拿來當菜食.  還有瓜苗,食完西瓜、南瓜等把核拿來種,同樣未大時便拿來當菜吃!

南瓜我以為係食瓜藤嘅嫩軟...  發表於 2012-8-21 11:00
南瓜苗我聽過, 西瓜都得???  發表於 2012-8-20 22:01
REALLY ???  發表於 2012-8-20 19:53
回復

silicon 發表於 2012-8-20 19:28:31 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-8-20 16:37
芽菜就即系豆芽菜... 我就系唔想淨系種芽菜

2盆香草新買既, 所以仲未知道種唔種得起, 而且賣野果個人話 ...

但太暗光線也一樣會死
回復

Christopher 發表於 2012-8-21 10:49:54 |顯示全部樓層
LHS1 發表於 2012-8-20 16:47
種豆苗,即是在豆還未種大時便拿來當菜食.  還有瓜苗,食完西瓜、南瓜等把核拿來種,同樣未大時便拿來當菜吃! ...

Thank you

我發覺我房間的一個窗, 因為是由下面推上, 由內向外 45度推出去, 如果勾一盆植物在那, 晚上回家時開冷氣才收入屋, 應該可以不怕風雨又曬到陽光... 改天試一下...
回復

Christopher 發表於 2012-8-21 10:51:14 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-8-20 19:28
但太暗光線也一樣會死

咁我屋企不至於伸手不見5指咁黑既...

因為一般D菜好似蕃茄咁都要多陽光, 我家窗少透光率只有50%以下, 所以蕃茄果D好難種, 仲有我廳既窗系東面, 另一面系牆, 過半天陽光唔會直射入廳, 屋企白天冇人時就唔可以將植物移去光處 (廚房窗向西)...
回復

sanwah 發表於 2012-8-21 11:04:52 |顯示全部樓層
有什麼蔬菜可以在較暗的小家居種?

這句是你給網友你家環境的感覺
回復

Christopher 發表於 2012-8-21 11:13:23 |顯示全部樓層
sanwah 發表於 2012-8-21 11:04
這句是你給網友你家環境的感覺

咁真系唔系好光嘛, 你見將相就知道啦, 我家無論客廳、廚房、廁所、睡房都系唔多窗, 仲都系單邊窗, 所以唔會好光, 蕃茄果D好難種到囉
回復

sanwah 發表於 2012-8-21 11:23:45 |顯示全部樓層
有機會與網友合資租同區田玩玩就好了

咁!! 你係邊區呀?  發表於 2012-8-21 13:42
回復

C.G.Chow 發表於 2012-8-21 11:32:51 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-8-21 11:13
咁真系唔系好光嘛, 你見將相就知道啦, 我家無論客廳、廚房、廁所、睡房都系唔多窗, 仲都系單邊窗, 所以唔 ...

哈哈~~ 俾你睇下咩係冇可能~~

咁都得!! 你屋企點會種唔到呢~~

真係佩服到五體投地 仲要啲番茄生得靚過人地出面有猛太陽晒嗰啲  發表於 2012-9-20 14:41
新口號,有光就有可能;對我百無的人來說,真是一大鼓舞,多謝你呀 ^_^  發表於 2012-8-21 11:46
回復

Christopher 發表於 2012-8-21 12:39:44 |顯示全部樓層
sanwah 發表於 2012-8-21 11:23
有機會與網友合資租同區田玩玩就好了

咁仲大鑊, 本人窮, 家在香港東, 下下出新界來回車費都好系野, 合租田又系好貴, E 家D田好似樓價一樣細細塊月租就唔平, 如果種蕃茄一年得一糙, 成本貴過去買有機食物好多...

所以我決定唔玩有錢人果套, 我要以最低成本系屋企培植有機既廚餘肥(已經開始嘗試啦, 廚餘桶 $250, 廚餘粉 $50), 香草我系花墟買左2棵 (共 $33), 另外加買有機茶籽粉來防虫 ($48/大包), 其他果D野以後想好再買

幾好玩, 我租左幾個月了, 只係食左幾次通菜, 及做左2次青醬, 睇住佢地大睇住佢地比蟲害, D感覺都幾好!  發表於 2012-8-21 23:07
不用出新界,因為區區有田耕  發表於 2012-8-21 15:01
回復

Christopher 發表於 2012-8-21 12:47:19 |顯示全部樓層
C.G.Chow 發表於 2012-8-21 11:32
哈哈~~ 俾你睇下咩係冇可能~~

好簡單, 就系我屋企冇窗台...

其實房系有個窗台, 不過屋細野多都用MIND 來做 "衣櫃" (用系實惠買翻來既掛衫果D來掛衣服)...  

不過你棵蕃茄都生得好怪, 咁高都唔見好多葉...

仲有你住舊區? 下面個 VIEW 同我屋企果D好似, 窗都系果種
回復

C.G.Chow 發表於 2012-8-21 12:53:50 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-8-21 12:47
好簡單, 就系我屋企冇窗台...  

其實房系有個窗台, 不過屋細野多都用MIND 來做 "衣櫃" (用系實惠買翻 ...

其實好多葉嫁~ 不過影唔到~
D 唐樓黎~
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-8-21 23:20:03 |顯示全部樓層
Christopher 發表於 2012-8-21 12:39
咁仲大鑊, 本人窮, 家在香港東, 下下出新界來回車費都好系野, 合租田又系好貴, E 家D田好似樓價一樣細細 ...

唔知點解在評點冇左D野, 你唔好下下話自己窮啦, 起初我都有好似你咁諗在新界租塊田比車錢都比窮我,最主要係我會暈車浪, 及冇經驗所以放棄左, 我屋企都好細同冇光, 所以在牛頭角租左一個格仔田, $130一個月, 都幾貴, 但玩玩又幾好玩, 可以考慮下, 我覺得係價值觀問題, 我願意花百幾蚊種植, 都唔想花百幾蚊在i-pad pad到
回復

pwhfanny2005 發表於 2012-8-21 23:40:19 |顯示全部樓層
羅勒如果有充足的陽光同空間會好似棵小樹仔咁! 如果好似我屋企咁冇乜空間同陽光, 就好似發育不良!
回復

ccrabbit 發表於 2012-8-22 17:30:52 |顯示全部樓層
葉菜 (全年: 白菜, 四季菜心; Summer: 通菜,莧菜, 潺菜; Winter: 生菜,芥蘭,皇帝菜等)
香草: 好多都得, except Rosemary (can't stand heat and moist),
回復

Christopher 發表於 2012-8-22 17:38:26 |顯示全部樓層
ccrabbit 發表於 2012-8-22 17:30
葉菜 (全年: 白菜, 四季菜心; Summer: 通菜,莧菜, 潺菜; Winter: 生菜,芥蘭,皇帝菜等)
香草: 好多都得, exc ...

謝謝

之前蔬菜我只想"九"王 LOL (老師說過"九"王是用黑膠袋套著來種)
回復

jamm 發表於 2012-8-22 22:22:04 |顯示全部樓層
沒記錯led燈紅藍燈可以代替陽光
回復

2020 發表於 2012-8-23 00:52:18 |顯示全部樓層

發通菜苗la,又快又好味!
回復

12下一頁