很傷心, 有人毒害我屋企d花

作者: Aalon 發表于 2012-8-20 14:18:49
3681 51
Aalon 發表於 2012-8-20 23:02:47 |顯示全部樓層
劍狼 發表於 2012-8-20 19:58
想問問樓主, 對面d蕉樹有冇事?

蕉樹冇事
回復

Aalon 發表於 2012-8-20 23:04:39 |顯示全部樓層
太陽鳥 發表於 2012-8-20 21:16
食環署....定期 噴 殺蟲水 喎!他們d人近來有否來過呀!! 無陰工嚕!! ...

我見食環署多用除草機

D 花花草草 死時個樣,是否似 "燒" 傷 的樣?  發表於 2012-8-21 00:53
回復

fnv234 發表於 2012-8-20 23:41:38 |顯示全部樓層
D人真係衰
最有效應該都係裝閉路電視
要快D解決個問題啦,唔係遲D秋播損失可能仲大

咪係!唔知幾時再發生,真係擔心死人! ><  發表於 2012-8-21 00:54
回復

Aalon 發表於 2012-8-21 08:12:09 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2012-8-20 23:04
我見食環署多用除草機
太陽鳥  D 花花草草 死時個樣,是否似 "燒" 傷 的樣?  發表於 7 小時前

是的, 是殺草水

對面 "蕉林" 地主,你熟悉嗎?  發表於 2012-8-23 01:02
回復

劍狼 發表於 2012-8-21 11:03:24 |顯示全部樓層
樓主家附近d花冇事, 而只係你的盆栽有事, 應該有人玩針對.

回復

malike 發表於 2012-8-21 11:52:20 |顯示全部樓層
我有類似的經驗, 放在屋旁(近路邊)的大肉, 由單株繁殖到成盤滿滿, 之後, 有人一日摘一球... 到無哂! 小盤的時花、太陽花、夏菫、風雨蘭、朱頂蘭... 都有人偷, 當時心裡很憤怒, 灰心! 後來, 諗通咗, 人地都想種殖! 於是, 就繁殖咗好多, 然後, 棟咗"歡迎自取"的牌後, 大盤的就沒有怎麼失竊!

不過, 這些淋毒的人就真係爭唔落! 裝個鏡頭(真假都得), 應該有阻嚇作用! 試試!
不要灰心! 種植的樂趣是其他人奪不走的!
立壞心腸的人搞破壞, 反而增加他們的罪疚感。

"歡迎自取" 搞到D 賊仔唔好意思.  發表於 2012-8-23 17:57
回復

Aalon 發表於 2012-8-22 08:43:07 |顯示全部樓層
malike 發表於 2012-8-21 11:52
我有類似的經驗, 放在屋旁(近路邊)的大肉, 由單株繁殖到成盤滿滿, 之後, 有人一日摘一球... 到無哂! 小盤的 ...

從來都不介意同人分享植物, 反正好多品種都多種唔晒, 但現在是比人毒害真係令人好懊惱, 其實舊年已不時比人折斷植物, 不過種得太多野, 照顧都來唔切, 都唔得閒去考究, 估唔到d人越來越離譜, 可能喱個亦係考驗EQo既時候, 成日同自己講, 種左咁多年花, 應該修心養性到一個程度唔會為喱件事而嬲, 但原來我做唔到
回復

malike 發表於 2012-8-22 08:50:56 |顯示全部樓層
不要灰心!
種植的樂趣是其他人奪不走的!

立壞心腸的人搞破壞, 反而增加他們的罪疚感。
回復

jamm 發表於 2012-8-22 22:55:26 |顯示全部樓層
可能管理公司搵外判花王做,除蟲?因為管理公司佢地唔會當植物係生命
政府成日都話「樹木要處理」,但係「處理」係對死物同程式用 ,明明我地要做既係呵佢地,「處理」二字用係植物上,邏輯有問題...
回復

fnv234 發表於 2012-8-22 23:47:42 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2012-8-22 08:43
從來都不介意同人分享植物, 反正好多品種都多種唔晒, 但現在是比人毒害真係令人好懊惱, 其實舊年已不時比 ...

每盆花都係自己好比心機種出嚟,比人毀壞又點會唔心痛?
我比人偷花都會嬲,不過偷嘅人都仲算愛花,呢個人一D都唔愛惜植物
回復

山水閒人 發表於 2012-8-23 17:58:51 |顯示全部樓層
用膠板將外面封住得唔得?
回復

Aalon 發表於 2012-8-24 11:57:37 |顯示全部樓層
已面斥破壞者(有個婆婆見到她犯案) , 是一個心腸歹毒的女人, 之前鄰居被毒害的多隻小狗也懷疑是她所為, 只是沒有証據, 事件沒有報警

人在做,天在看 X 2  發表於 2012-8-24 16:14
好心佢去睇下精神科啦  發表於 2012-8-24 14:24
人在做,天在看...  發表於 2012-8-24 13:15
回復

caca8j 發表於 2012-8-24 13:26:37 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2012-8-24 11:57
已面斥破壞者(有個婆婆見到她犯案) , 是一個心腸歹毒的女人, 之前鄰居被毒害的多隻小狗也懷疑是她所為,  ...

心腸歹毒的女人
希望佢知錯啦!
回復

sanwah 發表於 2012-8-24 13:48:59 |顯示全部樓層
知道誰是真兇就好了,警告、教育、好言相勸都好,希望佢以後不再犯,花花草草平平安安
回復

Aalon 發表於 2012-8-24 15:47:13 |顯示全部樓層
sanwah 發表於 2012-8-24 13:48
知道誰是真兇就好了,警告、教育、好言相勸都好,希望佢以後不再犯,花花草草平平安安 ...

謝謝祝福!
回復

yeahyeah 發表於 2012-8-24 16:23:27 |顯示全部樓層
我家隔鄰都有對母女好有問題, 成日玩針對, 今年第一次打八號風球時攞左兩大盆植物响樓梯位避風一日, 只系一日, 我都知佢地噴左杀虫水落去, 好彩佢地"吉人自有天相", 無嘜事, 所以我成日都系六字真言安慰自己:

人在造, 天在看

無怨, 無恨, 佢地搞破壞我就當佢地思覺失調 - 病發發發!!!!! 真系好可憐呀
回復

Aalon 發表於 2012-8-25 09:26:44 |顯示全部樓層
yeahyeah 發表於 2012-8-24 16:23
我家隔鄰都有對母女好有問題, 成日玩針對, 今年第一次打八號風球時攞左兩大盆植物响樓梯位避風一日, 只系一 ...

正在學習去到你呢個境界, 就係有喱d破壞者去考驗我o地對園藝o既熱誠, 明明該是如我簽名所言, "種植花草, 也在種植幸福", 無理由越種越失落, 係咪? 我已收拾心情, 準備秋播

讚 !  發表於 2012-8-25 11:45

評分

查看全部評分

回復

silicon 發表於 2012-8-27 01:19:55 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2012-8-25 09:26
正在學習去到你呢個境界, 就係有喱d破壞者去考驗我o地對園藝o既熱誠, 明明該是如我簽名所言, "種植花草,  ...

加油!  keep住種植的熱心
回復

slcliff 發表於 2012-8-27 04:28:37 |顯示全部樓層
d人真係好無公德心!!! 種多d花花草草大家行過欣賞下咪幾好lo 最好仲可以齊齊做花友tim~
點解要整死佢地WO!! 花草都有生命嫁!!~
樓主 唔好灰心! 唔係因為果班人影響到你ge熱心!!! 支持你!!~ ^^
回復

Aalon 發表於 2012-8-27 09:54:53 |顯示全部樓層
silicon 發表於 2012-8-27 01:19
加油!  keep住種植的熱心

slcliff 發表於 2012-8-27 04:28
d人真係好無公德心!!! 種多d花花草草大家行過欣賞下咪幾好lo 最好仲可以齊齊做花友tim~
點解要整死佢地WO!! ...

多謝支持, 現在心情好多了, 原本遭毒害的盆土表面重現大量夏堇苗, 可分盆栽植
回復