我的巨大無比(Neptune's Jewel)

作者: siboney 發表于 2012-8-17 18:41:30
859 4

之前我係發叔度買咗Neptune's Jewels 同Carnation Sparkles 的中苗,我喜歡有噴點的花。發叔形容Neptune's Jewels 係巨大無比,我所以一直叫佢做巨大無比,就係因為喜歡佢的花色,佢咁鬼大棵都買咗佢番屋企。期間我唔捨得放佢係窗邊,因為向南怕晒死佢。佢一直唔開花,淨係生仔,我最後留咗兩個仔,之後見一個殺一個。等了差不多十個月,佢終於開花,但粉紅色呢?藍色噴點呢?開出黎係藍白十字花,半重瓣。我緊係攞去換啦,反正我有兩個仔,真係要仔唔要阿媽。最近佢阿仔開花了!

阿仔變了重瓣。

巨大無比個仔,變了重瓣

巨大無比個仔,變了重瓣

換回來的Neptune's Jewels,最近都開花了。

換番的Netptune's Jewels,最近都開了花,這次啱色了。

換番的Netptune's Jewels,最近都開了花,這次啱色了。

kennytaki 發表於 2012-8-17 20:46:19 |顯示全部樓層
樓主真係勁,買一盆有變三盆,仲有要哂thunder 同 jewels。

啊! 原來變異的一盆是thunder! 唔止三盆啦, thunder 仔又生咗仔, 不過我俾咗人.  發表於 2012-8-29 10:20
回復

powergun 發表於 2012-8-17 22:18:11 |顯示全部樓層
乜依家買花種左十個月後可以羅返去換第棵架?

無法啦, 擺係枱頭冇咁光, 成十個月先出花.  發表於 2012-8-29 10:22
回復

saolan 發表於 2012-8-18 21:22:40 |顯示全部樓層
你種左咁耐都可以换?系發叔度買花真系有保証

係呀, 發叔保證唔啱色可以擺去換. 佢仲將切頭幾星期的Jewels俾我, 我係見到花啱色先拎走.  發表於 2012-8-29 10:25
回復