救救紫酢醬草

作者: 傻小妹 發表于 2008-4-21 00:01:37
1899 7
我公司有盤紫酢醬草~
係上手同事留低架孤兒仔...
最近佢成棵dum晒...好似就死咁...
有咩辦法救救佢呀???
thx~
傻小妹 發表於 2008-4-21 22:33:04 |顯示全部樓層
唔該幫幫手丫~
佢好似就死咁...都唔知點算...
回復

heiheimama 發表於 2008-4-21 22:43:28 |顯示全部樓層
剪哂佢,挖左d鱗莖出黎,換泥,再種過.佢好粗生的,放心.~
回復

傻小妹 發表於 2008-4-21 23:06:21 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-21 22:43 發表
剪哂佢,挖左d鱗莖出黎,換泥,再種過.佢好粗生的,放心.~

thank you heiheimama!

唔好意思...想再請問一下...
挖左d鱗莖出黎--->係咪成棵野拎左出黎...剪到好似網友post出黎分比網友得返好似料椰子仔個d咁呀?
泥--->可以用培養土嗎?

仲有呢...我唔識種...想請問一下隔2至3日淋一次水ok嗎?
同埋我公司只係8:30-18:00開冷氣...無窗的...
另外只有朝早有太陽晒到ok嗎?
可以種到嗎?

真係好唔該晒各位幫忙呀!

回復

heiheimama 發表於 2008-4-22 23:11:15 |顯示全部樓層
紫葉酢醬草的鱗莖是橙黃色像粟米的樣子,不是球根.

淋水多少並不是以日數計,而是視乎環境而定,冬天乾燥淋少d,春天潮濕就多d.

紫葉酢醬草很喜歡日照,最好放在窗邊,約1,2個月後,看到她有沒有徒長,有沒有花,就知道環境是否適合,到時再作調整就可以了.邊學邊種吧.放心,這小草很易種,never fail!~
回復

lolo 發表於 2008-4-22 23:40:03 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-4-22 23:11 發表
紫葉酢醬草的鱗莖是橙黃色像粟米的樣子,不是球根.

淋水多少並不是以日數計,而是視乎環境而定,冬天乾燥淋少d,春天潮濕就多d.

紫葉酢醬草很喜歡日照,最好放在窗邊,約1,2個月後,看到她有沒有徒長,有沒有花,就知道環境是否適合,到時再作 ...

"冬天乾燥淋少d,春天潮濕就多d" <--- 唔係掉返轉咩
回復

heiheimama 發表於 2008-4-23 00:18:34 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-4-22 23:40 發表

"冬天乾燥淋少d,春天潮濕就多d"  

oh,sorry,眼訓得滯...
回復

6792 發表於 2008-4-23 05:26:19 |顯示全部樓層
原帖由 lolo 於 2008-4-22 23:40 發表

"冬天乾燥淋少d,春天潮濕就多d"  

其實冇所謂,只要唔用有沙 o既泥,見到泥面乾就淋透水就ok
回復