唔該救下我D花花呀

作者: warahahaha 發表于 2012-8-14 00:11:14
1083 13

唔知最近點解D花花近泥既部份全部變軟葉枯萎. 有兩棵死左啦, 究竟咩原因呢?

水太多? 都唔係呀, 我見到泥幹先淋
施肥太多? 幾乎每次都施好淡既發肥~~
天氣太熱? 剛剛擺落溫室, 夜晚俾佢地嘆下冷氣. 會唔會好D呢?

好想知道點先可以救番佢地呀~~~ 唔該各位幫幫手!!!

aa.JPG bb.JPG cc.JPG
Louky 發表於 2012-8-14 00:28:36 |顯示全部樓層
我估天氣熱!我晩上大部份時間都開冷氣,只有早上上班才沒有,但我也死了數棵!
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-8-14 00:32:25 |顯示全部樓層
請問你哩棵係咪花貓黎?

係呀, 但唔知點解會種到又瘦又長呢?  發表於 2012-8-14 00:43
回復

mrsbearbear 發表於 2012-8-14 09:18:49 |顯示全部樓層
見到佢地好慘

係呀, 好心up~~  發表於 2012-8-14 11:19
回復

Juna 發表於 2012-8-14 09:25:18 |顯示全部樓層
如果係我, 我會攞晒出來, 先用水浸, 如果吸到水會無事

尋晚入左溫室, 今晚返去睇下如果情況冇改善就會試下浸水, THANK YOU!  發表於 2012-8-14 11:18
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-8-14 09:28:30 |顯示全部樓層
warahahaha  係呀, 但唔知點解會種到又瘦又長呢?  發表於 8 小時前

又長又瘦... 唔夠光~
佢而家缺水,所以訓低晒,最快救翻佢既方法就係剪佢落黎直接浸水~
等佢飲飽水挺身翻先再落盆入溫室~

因為你未講清楚基本狀況(有根定無根﹐定由蟲種起?),所以未知缺水原因~
夜晚先有冷氣嘆... 咁日頭呢? 日頭會唔會太熱?

夜晚開冷氣日頭擺響房裏面應該唔會好熱~~~  發表於 2012-8-14 11:17
我放陽臺向西, 下午d陽光都好猛烈下呀。 全部都係由蟲蟲種起, 但好奇怪, 我試過挖過一棵出黎只見到好少既根, 見唔到有蟲???  發表於 2012-8-14 11:15
回復

Juna 發表於 2012-8-14 09:59:42 |顯示全部樓層
花貓無冷氣都可以, 空氣流通, 空氣濕度夠就得, 開冷氣濕度得 20~50%
回復

tsoiyiu1009 發表於 2012-8-14 11:50:23 |顯示全部樓層
warahahaha  我放陽臺向西, 下午d陽光都好猛烈下呀。 全部都係由蟲蟲種起, 但好奇怪, 我試過挖過一棵出黎只見到好少既根, 見唔到有蟲???  發表於 23 分鐘前
傻豬~ d養份用晒黎生苗,條蟲當然會化~

warahahaha  夜晚開冷氣日頭擺響房裏面應該唔會好熱~~~  發表於 22 分鐘前
一般黎講,正常健康既花貓係唔怕熱~
不過怕焗,空氣唔流通~
你救翻佢挺身之後,日頭入溫室唔好密封喇~ 打開少少俾佢透透氣,睇下好唔好d~
還有你而家放置既地方應該唔夠光... 試一試轉轉光猛d日照長d既位置(唔好羅去曝曬!佢會頂唔順咖)~

我會試下, thank you ah~~  發表於 2012-8-14 14:34
原來蟲蟲會消失,唔講唔知道添, 都幾得意, 哈哈~~~  發表於 2012-8-14 14:33
回復

teddybear10_10 發表於 2012-8-14 13:06:04 |顯示全部樓層
我放陽臺向西, 下午d陽光都好猛烈下呀

我d花貓都係放係向西陽臺. 你d花貓比較瘦長,似唔夠光, 是否放既地方唔夠光, 或者比其他高大過佢地既植物遮佐d光?

放置既地方應該夠光, 我怕陽光太猛烈燒燶所以用卡紙擋住下。  發表於 2012-8-14 14:32
回復

powergun 發表於 2012-8-14 13:25:59 |顯示全部樓層
我想問花貓係咪唔鍾意凍的, 因我屋企(晚上6點至12點至有冷氣)個d越來越大棵, 反而係公司(24小時冷氣)個棵都唔係點大
回復

BABY752 發表於 2012-8-14 14:41:48 來自手機 |顯示全部樓層
我都死左3棵。。-_-///
放左甘多心機都係死俾我睇::>_<::
回復

teddybear10_10 發表於 2012-8-14 18:44:09 |顯示全部樓層
放置既地方應該夠光, 我怕陽光太猛烈燒燶所以用卡紙擋住下。  發表於 3 小時前

我既花貓放係向西陽臺, 有太陽直曬. 如果你既花貓係健康既, 就試下唔用卡紙擋住,  但一定不要曝曬, 同要留意有無缺水, 睇下你既花貓是否頂得順.
回復

Starry 發表於 2012-8-14 19:28:05 |顯示全部樓層
如果真係冇辦法用水浸佢 不過唔擔保一定得
我有棵av變軟 我將佢由泥度挖出黎用水浸 又復活
回復

warahahaha 發表於 2012-8-14 22:21:29 |顯示全部樓層
多謝各位, 尋晚入左溫室今日好似精神返D啦, 要繼續觀察, 希望佢地無事啦~~
回復