有趣的野生土人參。

關閉 [複製鏈接]
作者: peter1953 發表于 2008-4-19 19:46:09
5740 26
名稱:  土人參  

別名:  假人參、參仔草、參仔葉、土洋參、東洋參、土高麗參。  

原產地:  原產熱帶美洲,本為庭園觀賞植物,在1915年前後引入台灣,現在香港也隨處可以找到牠們的足跡。  

科名:  馬齒莧科Portulaceace.  

學名:  Talinum triangulare Willd.  

英名:  Coral flower.

牠枝葉線條簡單,很像用幾筆素描出來的圖像,這幾筆已包括花和葉及那紅紅的種子,這是我最喜歡牠的地方。

這棵也不是有意找回來,只是在這個種鐵樹的盆中自然生長出來,不過現在看到牠長出了很多種了,以後等牠出芽才一次用個大盆全部種在一起。
8-4-7 (13).jpg
8-4-17 (20).jpg
8-4-17 (21).jpg
8-4-17 (22).jpg

評分

查看全部評分

蛀米虫 發表於 2008-4-19 20:15:48 |顯示全部樓層
d花花都好有貴氣por~
回復

sosxxx12 發表於 2008-4-19 20:18:45 |顯示全部樓層
平凡中的富貴花
回復

howard 發表於 2008-4-20 00:03:41 |顯示全部樓層
聽說土人參的葉片可以當菜食,不知真假.有網友知道嗎?
回復

peter1953 發表於 2008-4-20 21:09:31 |顯示全部樓層
原帖由 howard 於 2008-4-20 00:03 發表
聽說土人參的葉片可以當菜食,不知真假.有網友知道嗎?

有網頁說牠是草葯也是野菜。
http://baike.baidu.com/history/id=502328
回復

howard 發表於 2008-4-20 21:21:06 |顯示全部樓層
有網友吃過嗎?        
回復

famoon 發表於 2008-4-21 15:41:16 |顯示全部樓層
咁啱, 我喺尋日都同我果棵土人蔘影咗好多相.   不過你果棵好似大棵d.

howard,
我睇過好多台灣網頁, 都話成棵都可以食, 根呀﹑葉呀﹑花呀咁, 我因為只的一棵, 所以未有打算食咗佢.
回復

peter1953 發表於 2008-4-21 18:04:31 |顯示全部樓層
原帖由 famoon 於 2008-4-21 15:41 發表
咁啱, 我喺尋日都同我果棵土人蔘影咗好多相.   不過你果棵好似大棵d.

howard,
我睇過好多台灣網頁, 都話成棵都可以食, 根呀﹑葉呀﹑花呀咁, 我因為只的一棵, 所以未有打算食咗佢. ...

過我都係只有一棵,不過就算以後有好多都唔打算食,睇好過食啦!
回復

nuage 發表於 2008-4-22 01:40:16 |顯示全部樓層
先父種落﹐一直都唔知是哪種人參。 我有10棵左右,還剛收了很多種子,一直唔敢拿來分享,怕是毒參。今天才知道是叫土人參,唔該peter 。
回復

peter1953 發表於 2008-4-23 01:31:46 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-4-22 01:40 發表
先父種落﹐一直都唔知是哪種人參。 我有10棵左右,還剛收了很多種子,一直唔敢拿來分享,怕是毒參。今天才知道是叫土人參,唔該peter 。

這棵是寄生在盆上獨一無二的一棵,不過也是門外無數雜草之一,不過在網上知道牠的名字後,以後除雜草時會將牠們掘起種在盆上當 盆栽賞玩,新界這種植物隨處可見呢!
回復

maywong918 發表於 2008-4-23 01:45:39 |顯示全部樓層
呢種好粗生架~我啊媽要成日"捫"咁D呀~種子又多~隨時突然發現多左好多棵!
D葉我媽有拿來滾湯,佢話好滑好好味喎!我就未試過!(我唔同一起住)
回復

nuage 發表於 2008-4-23 01:47:12 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-4-23 01:31 發表

這棵是寄生在盆上獨一無二的一棵,不過也是門外無數雜草之一,不過在網上知道牠的名字後,以後除雜草時會將牠們掘起種在盆上當 盆栽賞玩,新界這種植物隨處可見呢! ...

係呀﹗好易生長,就咁掉係地下也會生。"唔哂點理"都生得好好。
回復

famoon 發表於 2008-4-23 13:30:49 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-4-21 18:04 發表

過我都係只有一棵,不過就算以後有好多都唔打算食,睇好過食啦!

哈哈~~ 等到種多好多棵, 就唔怕摘一棵做吓神農氏呀.
回復

peter1953 發表於 2008-4-23 20:30:27 |顯示全部樓層
原帖由 famoon 於 2008-4-23 13:30 發表

哈哈~~ 等到種多好多棵, 就唔怕摘一棵做吓神農氏呀.

如果你試過真係好好味的話,請第一時間通知我,因為附近勁多呢, 咁等我都食餐飽啦!
回復

nuage 發表於 2008-4-23 22:26:19 |顯示全部樓層
原帖由 peter1953 於 2008-4-23 20:30 發表

如果你試過真係好好味的話,請第一時間通知我,因為附近勁多呢, 咁等我都食餐飽啦!

星期五我會用土人參煲雞湯,試吓好唔好味先?
回復

peter1953 發表於 2008-4-24 05:03:55 |顯示全部樓層
原帖由 nuage 於 2008-4-23 22:26 發表

星期五我會用土人參煲雞湯,試吓好唔好味先?

一定好味,用雞喎!
回復

famoon 發表於 2008-4-24 11:48:19 |顯示全部樓層

回復 14# 的帖子

無問題. 不過就有排先等到喇, 因為我無咗好多種子呀...
詳情可參閱 : http://famoon.wordpress.com/2008/04/21/%e5%bf%83%e7%97%9b/
回復

famoon 發表於 2008-4-24 11:49:14 |顯示全部樓層
nuage,
呵呵~~ 咁咪要好多支土人蔘?
回復

nuage 發表於 2008-4-24 11:57:14 |顯示全部樓層
原帖由 famoon 於 2008-4-24 11:49 發表
nuage,
呵呵~~ 咁咪要好多支土人蔘?

琴日發現原來我屋企四周圍有好多土人參,還有一些少苗及種子。

回復

nuage 發表於 2008-4-24 12:00:09 |顯示全部樓層
原帖由 famoon 於 2008-4-24 11:48 發表
無問題. 不過就有排先等到喇, 因為我無咗好多種子呀...
詳情可參閱 : http://famoon.wordpress.com/2008/04/21/%e5%bf%83%e7%97%9b/

我屋企有好多少苗及種子,你要唔要,我可以比你。
回復

12下一頁