徵香草: 如碰碰香, 薄荷, 百里香,ROSEMARY等有香味香草

作者: gracegarden 發表于 2012-8-11 12:46:38
881 7
徵香草: 如碰碰香, 薄荷, 百里香,ROSEMARY等有香味香草

本人工作服務主要是婦女及長者,想教他們種香草
目的:
[*]透過種野培養興趣
[*]家中種來食用/嗅香味可減壓
[*]香味對長者可增加他們對嗅覺的訓練

我打算開始收集再自己買D, 開始繁殖, 10月-12月給他們, 令更多人享用!
fnv234 發表於 2012-8-11 22:19:07 |顯示全部樓層
啱啱開始唔建議種迷迭香同百里香,個人覺得難度較高
容易種嘅香草可以試下香茅、羅勒、薄荷,碰碰香同到手香都唔錯
回復

小孩子 發表於 2012-8-12 00:24:43 |顯示全部樓層
我有一D番薄荷小苗,
你要唔要?掂D葉果時會有香味嫁
都幾易種。
回復

gracegarden 發表於 2012-8-12 00:30:35 |顯示全部樓層
fnv234 發表於 2012-8-11 22:19
啱啱開始唔建議種迷迭香同百里香,個人覺得難度較高
容易種嘅香草可以試下香茅、羅勒、薄荷,碰碰香同到手 ...

thx, 真係幾易c!
我會收集c左果d做花包,
回復

gracegarden 發表於 2012-8-12 00:31:14 |顯示全部樓層
小孩子 發表於 2012-8-12 00:24
我有一D番薄荷小苗,
你要唔要?掂D葉果時會有香味嫁
都幾易種。

thx, pm 你傾!
回復

josie 發表於 2012-8-12 15:50:45 |顯示全部樓層

我可以剪一些碰碰香支條比你,約二十多支足够嗎?我可以先幫你插水或植在一個大盆內。
回復

gracegarden 發表於 2012-8-13 16:12:44 |顯示全部樓層
josie 發表於 2012-8-12 15:50
我可以剪一些碰碰香支條比你,約二十多支足够嗎?我可以先幫你插水或植在一個大盆內。 ...

MANY THANK!PM 傾!
回復

new1 發表於 2012-8-14 00:46:13 |顯示全部樓層
如果在田未死的話, 有很多到手香枝條, 但你要到屯門富泰村自取!
回復