"愛心城市種植"活動火熱籌備中, 歡迎大家獻出愛心!

作者: malike 發表于 2012-7-26 13:17:33
33730 207
deco 發表於 2012-9-4 22:04:27 |顯示全部樓層
請問我有一些黃色重瓣家樂花的枝條可以捐贈么?

請問是未插枝的嗎?  發表於 2012-9-4 22:24
回復

tomtomtom 發表於 2012-9-4 21:12:06 |顯示全部樓層
今天又收到兩位花友寄來的捐贈,十分感激

花友 yvonnelam 的捐贈,好細心,已分裝好

花友 sheetaada 的分享,好多,這裡只是一部份

多謝支持

評分

查看全部評分

回復

Christopher 發表於 2012-9-1 21:32:43 |顯示全部樓層
1) 今日已是9月1日, 地方和日期時間有否定好了? 我見很多POST, 但首頁還是沒定好日期時間地點...

2) 能否 WALK IN? 還是要報名? 還是要買門劵?

3) 有剛剛從燈籠椒拿到的種子, 不過我不確定發到芽, 因為是買回來的燈籠椒, 可以捐嗎? 要怎樣處理才可以?

4) 新人, 沒參加過, 也不知道詳細情, 也不知道可以做什麼, 更不知道要怎樣來 (尤其我是 "香港島" 人, 不太知道九龍的路, 何況還不知道舉行地點在那), 請指教!

已PM 回覆  發表於 2012-9-1 22:21
回復

tomtomtom 發表於 2012-8-30 20:33:15 |顯示全部樓層
今日收到遠在日本的花友 maijai 寄來分享的種子。

身在異鄉都咁有心,真係萬分感動

多謝支持

^^好有心!讚  發表於 2012-9-1 15:23
GOOD!  發表於 2012-8-31 00:05
嘩... 勁讚!  發表於 2012-8-30 20:39
回復

ABANGEL 發表於 2012-8-30 20:23:12 |顯示全部樓層
我儲佐10零個盒或膠樽,使幫手植苗嗎?

^^29/9活動日需要義工,可以幫手可pm各籌委  發表於 2012-9-1 15:27
回復

小紅楓樹 發表於 2012-8-30 19:14:59 |顯示全部樓層
我可以提供十盆不死鳥 現在有七吋高左右 , 我不出席活動
請PM交收, 吾該晒

http://hkplants.com/home.php?mod ... p;goto=up#pic_block

謝謝支持,請問邊區交收方便?  發表於 2012-8-30 20:20
回復

fishfish_51 發表於 2012-8-11 01:46:31 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-8-10 15:52
請在帖子寫下分享植物品種及數量

http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=98682&page=2#pid1 ...

已寫下, THANKS! ;)
回復

金剛 發表於 2012-8-10 15:52:29 |顯示全部樓層
fishfish_51 發表於 2012-8-10 14:08
我有兩包種子呀...之前諗住抽康文署D 社區園圃, 點知抽唔中, 你地岩唔岩駛呀?
但請問, 點比你地呀? 有無地 ...

http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=2#pid1327480
回復

金剛 發表於 2012-8-10 15:51:19 |顯示全部樓層
chambee 發表於 2012-8-10 13:58
我想問下, 我仲有少少種子, 本來係分享比花友, 但佢登記左要之後又一直冇覆, 而家已過我set既deadline, 唔 ...

http://hkplants.com/forum.php?mo ... p;page=2#pid1327480
回復

fishfish_51 發表於 2012-8-10 14:08:43 |顯示全部樓層
我有兩包種子呀...之前諗住抽康文署D 社區園圃, 點知抽唔中, 你地岩唔岩駛呀?
但請問, 點比你地呀? 有無地址, 可以寄比你地....
回復

chambee 發表於 2012-8-10 13:58:48 |顯示全部樓層
我想問下, 我仲有少少種子, 本來係分享比花友, 但佢登記左要之後又一直冇覆, 而家已過我set既deadline, 唔知你地仲要唔要呢?
種子如下:
指天椒
意大利生菜
茼萵
油麥菜
皇帝菜
羅馬生菜

如果要, 可唔可以比個地址我寄比你地?
回復

lola 發表於 2012-8-8 19:28:25 |顯示全部樓層
已於八月六日完成所有交收給Malike. thanks
回復

jack872184 發表於 2012-8-8 11:36:27 |顯示全部樓層
我想問問植物的盛載器皿(plastic bottles)係咪要CUT左個頭先??
回復

lola 發表於 2012-8-8 06:28:49 |顯示全部樓層
tomtomtom 發表於 2012-8-8 00:51
多謝提點  

不過實施上有些困難。

咁可不可以同分享花友呼籲,請他們自行做了清潔,才將植物送出呢?
回復

tomtomtom 發表於 2012-8-8 00:51:52 |顯示全部樓層
lola 發表於 2012-8-8 00:05
tomtomtom 請問防虫害措施是指?
*** 其實我都唔識,也是跟花友大師學習。
而家每逢有植物進或出我的草堆, ...

多謝提點

不過實施上有些困難。

今次接收的品種眾多,不知是否全部適合噴苦楝油。而因時間及場地所限,很難先全部接收,隔離一段時間再集中送去會場。
回復

lola 發表於 2012-8-8 00:05:15 |顯示全部樓層

tomtomtom 請問防虫害措施是指?
*** 其實我都唔識,也是跟花友大師學習。
而家每逢有植物進或出我的草堆,都會噴苦楝油和隔離一段時間。

但係而家天氣太熱,好易燶葉,連自家的七至十天噴1:200苦楝都不敢。。。
唔知係咪我過於擔心呢?
回復

lola 發表於 2012-8-7 22:58:26 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2012-8-7 19:59
如分享的植物無需培苗,可以不用出席19/8配對日交收
只需在活動日在舉行時間提前交出分享植物就可以. ...

我覺得應該做了一些防虫害的措施才可以分享出來,或送給花友。所以如果在活動當天才拿到現場,恐怕會交差感染。

如果小朋友拿了植物回家而很快死亡,他們會很灰心的。

回復

金剛 發表於 2012-8-7 19:59:49 |顯示全部樓層
如分享的植物無需培苗,可以不用出席19/8配對日交收
只需在活動日在舉行時間提前交出分享植物就可以.
回復

tt28 發表於 2012-8-6 20:27:07 |顯示全部樓層
回復點評:hugopoodle  請問你會自行定植嗎?

已種左落外買兜了,我有寫日期在兜外,可以嗎?
回復

金剛 發表於 2012-8-6 19:35:16 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2012-8-6 19:31
我現在有的, 可能到時又冇
暫時精神上支持,
蕾絲公主 + 怕醜草 有不少的  ...

http://hkplants.com/forum.php?mo ... 14&fromuid=5824

登記分享植物
回復