士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 發表于 2011-10-12 11:46:24
105867 741
RAYMAN 發表於 2012-3-24 00:28:17 |顯示全部樓層
遲咗交功課,補交韓仔的開花照
同由兩棵變出的全家福合照
回復

蕃薯mo 發表於 2012-3-22 14:24:44 |顯示全部樓層

21/3發現有花,係咪要剪咗佢呢?

miagic: 唔該你,係mignoette,thanks.

都係無必要剪  發表於 2012-3-22 14:31
咩品種呀?  發表於 2012-3-22 14:29
回復

magichand 發表於 2012-3-20 22:34:20 |顯示全部樓層
回復

Joe0101 發表於 2012-3-20 10:24:26 |顯示全部樓層
Joe0101 發表於 2012-3-19 11:44
趁星期日好天有陽光, 影下士多啤梨近況 :
'Mignonette' 開花和結果

多謝 2020 同 magichand 加分
想請教 magichand 唔知點解 'Temptation' d葉有好多窿窿, 又搵唔到有蟲喎!

不如你影張相大家睇睇啦  發表於 2012-3-20 11:52
回復

Joe0101 發表於 2012-3-20 10:14:04 |顯示全部樓層
magichand 發表於 2012-3-20 01:16
我棵Strawberry 'Mignonette' M05 種在 5.5x6.25 寸盆, 覺得個盆唔夠大啦.....
http://hkplants.com/forum. ...

我有幾棵種係黃3兄5寸盆, 一棵一盆, 另外幾棵一齊重係大D嘅盆, 'Mignonette' 我有成20幾棵, 無咁多大盆分開種.
不過就算種係黃3兄5寸盆, 一盆都開好多花同全部都結到果! 不過真係無見到出走莖 , 同埋D果好細, 重以為係我種得唔好或 D盆太細, 家人重笑我 D果咁奀
想問吓樓主 gmfw 佢又無出現 , 不過d果就咁聞都好香士多啤梨味 D色重好紅好靚!
你d都種得好靚呀! 應該好快結果啦!

Strawberry Mignonette 的果只有一般士多啤梨4分之1的大小.  發表於 2012-3-20 11:51
回復

magichand 發表於 2012-3-20 01:16:15 |顯示全部樓層

我棵Strawberry 'Mignonette' M05 種在 5.5x6.25 寸盆, 覺得個盆唔夠大啦.....
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 6&fromuid=35016

'White Soul'  及 'Mignonette' 都要用大盆呀 8"-12"最好, 'White Soul'  再大D盆仲好!!!
回復

magichand 發表於 2012-3-20 00:05:27 |顯示全部樓層

Unlike traditional strawberry plants, Alpine Strawberry Mignonette plants do not produce runners and are only able to be propagated from seed or from mature divisions.

Avoid planting Strawberries where Potatoes, Tomatoes, Eggplants, or Peppers have been grown before. Soils in which these plants have grown may harbor the wilt-causing Verticillium fungus, which can affect your plants.

洗唔洗咁大隻unlike ar!  發表於 2012-3-20 00:25
回復

magichand 發表於 2012-3-19 21:53:27 |顯示全部樓層
Joe0101 發表於 2012-3-19 11:44

'Mignonette' 到底一次可以開幾多花? 結幾多果呢?
回復

stevenho 發表於 2012-3-19 19:10:48 |顯示全部樓層
種在室內W仔出花啦,希望可以結果!!

加油 A,A  發表於 2012-3-19 22:18
回復

Joe0101 發表於 2012-3-19 11:44:50 |顯示全部樓層
照片 1071 (Small).jpg 照片 1072 (Small).jpg
照片 1073 (Small).jpg 照片 1077 (Small).jpg
照片 1078 (Small).jpg 照片 1079 (Small).jpg
照片 1081 (Small).jpg 照片 1084 (Small).jpg
照片 1085 (Small).jpg 照片 1086 (Small).jpg
照片 1090 (Small).jpg 照片 1091 (Small).jpg
照片 1088 (Small).jpg
'Mignonette' 大合照
照片 1083 (Small).jpg
'Temptation' 生長得唔係幾好, 無花開
照片 1082 (Small).jpg
生到好混亂嘅 " 野地毋忘我"
照片 1064 (Small).jpg 照片 1067 (Small).jpg
花花非常迷你
照片 1065 (Small).jpg 照片 1068 (Small).jpg 照片 1070 (Small).jpg

黃3兄5寸盆!  發表於 2012-3-20 00:26
請問士多啤梨D盆幾大呀?  發表於 2012-3-19 19:25
你D士多啤梨好靚呀!!  發表於 2012-3-19 19:08

評分

查看全部評分

回復

noel_tt 發表於 2012-3-19 11:21:12 |顯示全部樓層
3月19日韓仔(有花)和露仔(沒有花)大合照

韓仔出咗3條花徑, 露仔只得多葉和高, 点解??

韓仔第一粒BB

miss 樓主 so much
回復

麥煞那 發表於 2012-3-18 16:21:57 |顯示全部樓層

卒之有太陽可以比我影相啦

甘王 換左落吉吉島 可分解5號盆 之後卒之開始發力啦

美國佬我自留最大隻個兩棵走莖 ( 已經脫離左母株 ) 竟然趕得切季尾前開花

呢棵係美國佬走莖1號 其實1號本來有支莖中莖出左來 係年頭個陣已經落左泥 枝莖中莖生左幾塊葉之後已經剪埋送左比人咯
另外 棵1號唔知係唔係肥傷左定係有病 有的葉芽一出已經黑邊 之前仲有粒花蕾 都係黑邊既 已經比我剪鬼左咯
而家第2枝花梗開左花 我都未敢肯定佢已經冇事 仍然觀察緊

美國佬走莖2號 就靚仔好多啦 其實佢都有枝花梗出左來架啦 不過呢張相影唔到

其實我手上其他士多 情況有好有壞 等我星期五 等閒先再報 -0-
回復

蕃薯mo 發表於 2012-3-18 01:00:37 |顯示全部樓層

還有這盆是自留種的韓國STRAWBERRY,希望牠也能快高長大
回復

蕃薯mo 發表於 2012-3-18 00:59:37 |顯示全部樓層
交下功課先,以下是GMFW給我的"M"仔生長近況.
回復

kk_alice 發表於 2012-3-17 21:47:36 |顯示全部樓層

為何那麼小

回復

magichand 發表於 2012-3-16 23:37:55 |顯示全部樓層

Strawberry Mignonette M05

回復

llaus 發表於 2012-3-16 16:53:58 |顯示全部樓層
隻蛙又跟士多
回復

2020 發表於 2012-3-16 15:42:10 |顯示全部樓層

麥煞那  要搵佢番來主持大局 A.A  發表於 2 分鐘前
magichand  快D Call佢出嚟啦, 我仲要佢D走莖呀!  發表於 前天 21:31
noel_tt  i miss gmfw so much. 2020 問下佢近況, thanks  發表於 前天 10:14
==============================================
搵ed, 佢今個星期一定會浦頭

咁佢有排追返大家d進度了。  發表於 2012-3-16 16:31
回復

noel_tt 發表於 2012-3-16 10:22:05 |顯示全部樓層
3月16曰韓仔結果, 另外想問有冇人日本露仔結果呢??

回復

chestnut912 發表於 2012-3-14 16:58:06 |顯示全部樓層
我係新手岩岩開始學種野就揀左士多啤梨
回復