士多啤梨齊齊種 (遊戲繼續進行中, 請注意首頁資料更新)

作者: gmfw 發表于 2011-10-12 11:46:24
106043 741
一丁 發表於 2012-1-11 12:47:04 |顯示全部樓層
我 d 野地毋忘我好似有花蕾啦.......
野地毋忘我 ( 1 ).JPG
野地毋忘我 ( 2 ).JPG
野地毋忘我 ( 3 ).JPG
回復

riwibe 發表於 2012-1-11 10:55:20 |顯示全部樓層

riwibe 發表於 2012-1-5 00:10
其實大家覺得Temptation是否較其它品種難培植呢?我的Temptation經過二個月的培植,其間葉子發過病,雖然仍 ...

One goods news and one bad news of my Temptation.
Good news is new leaves are growing up.  Bad news is one Temptation is death.

回復

jessicayip31 發表於 2012-1-10 01:02:05 |顯示全部樓層
T^T 哎呀~ 原來呢度有野玩~ MISS左天!! 明天找下有無士多啤利種子先!!
回復

noel_tt 發表於 2012-1-9 10:41:17 |顯示全部樓層
2012年1月9日我把韓国仔走徑放咗落盆, 唔道幾時可以剪走徑??

韓国仔和露仔,真係大得好快

哇.. 你種的好靚~  發表於 2012-1-9 14:57
回復

staw 發表於 2012-1-9 01:18:59 |顯示全部樓層

人不在士多啤梨處...而幫手照顧既人太懶之餘又唔講我知種成點..
上星期只影得一幅相俾我.....
這是其中一杯既White soul
其他是生是死都唔知...
(感覺好似d士多俾人綁架咁....生死都唔知但只有相睇咁...)

我d士多烏龜的確係比其他人既士多啤梨生得慢好多......好似唔曉大咁...
不過好開心佢地生緊第三塊真葉~(可能因為加左d blood & bone??)
在20/12那時最快既都係生左少少第二塊真葉
可惜有排都冇得親眼睇住佢大.....
回復

2020 發表於 2012-1-9 00:17:56 |顯示全部樓層

韓國士多,剪左幾片燶卜邊既葉後,仍然不停出新葉中!
magichand  妳棵嘢好似好可憐呀!!!
================
。。。所以叫你走多幾棵俾我囉

去送死呀?  發表於 2012-1-9 00:32
妳棵嘢好似好可憐呀!!!  發表於 2012-1-9 00:25
回復

magichand 發表於 2012-1-9 00:08:20 |顯示全部樓層
"日本福岡博多甘王苗"JS3-49, 出事後一直停止生長, 新加的泥燒了根!!
今日把一條走莖分株.....

又無相~_~“  發表於 2012-1-9 00:27
回復

Springonions 發表於 2012-1-6 23:43:28 |顯示全部樓層

Springonions 打小報告

18 Nov 拿苗
20 Nov 移入10吋盆
23 Nov 原本只有0.5cm大的新葉,爸爸聲大得好快。中間又有一片新葉鏢緊出嚟:
30 Nov 請大家幫手睇下,係花?定係走莖?要不要cut
5 January 2012 大咗好多囉,不斷生走莖,已經cut咗6,7條。靜雞雞話俾大家知,我的士多啤梨是活在LED燈下的

strawberry January 2012 (1).jpg

strawberry January 2012 (2).jpg

strawberry January 2012 (3).jpg

好靚呀!齊齊努力!!!!!  發表於 2012-1-7 00:34
回復

一丁 發表於 2012-1-6 13:21:03 |顯示全部樓層

大 T 十日就大咗成倍喇.....哈哈
25-12-2011
大 T 25-12-2011.JPG
05-01-2012
大 T 5-01-2012.JPG

蕃薯mo  一丁,叻呀!+油.  發表於 1 分鐘前

yes mum....

一丁,叻呀!+油.  發表於 2012-1-7 00:33
回復

MilkMilk 發表於 2012-1-5 19:19:38 |顯示全部樓層
好似用走徑培植快過用種子種好多好多
回復

new1 發表於 2012-1-5 17:51:46 |顯示全部樓層
riwibe  記住噴葉底!  發表於 4 小時前

有, 已經1日3次, 每次噴到濕到滴水!!!
回復

noel_tt 發表於 2012-1-5 17:09:04 |顯示全部樓層

2012年1月5日日本露仔, 好大塊葉, 但係葉色比較淺

2012年1月5日  韓仔, 大棵好多, 但係葉色比較深綠

希望快D有果

回  hempseed :  謝謝妳的贊賞,  都係常常看你們的帖子學下野.    

只可講兩個字,好掂!  發表於 2012-1-9 00:14
你真係樣樣嘢都種得好靚呀  發表於 2012-1-6 13:26
OK, 生得好好,努力加油  發表於 2012-1-5 19:14
回復

babycherry 發表於 2012-1-5 13:41:55 |顯示全部樓層

1 月份更新~~~

T 仔既莖偏紅、M仔既莖側偏綠,所以唔會分唔到!

我的 T 仔,三盆仍然健在,不過生得實在太慢~~

我的 T 仔

我的 T 仔

我的 T 仔

我的 T 仔

Hemspeed 給我的 M 仔,三盆中有一盆較弱雞~不過仍然有嫩葉仔走出黎~

Hemspeed 分給我的 M 仔

下星期會將 T & M 各分一盆比momodoll 種~分甘同味

The size of my temptation is almost as same as yours.  發表於 2012-1-10 00:52
chery,你就好喇,我T仔死咗lu.  發表於 2012-1-7 00:32
下..我要t仔jor=口=..  發表於 2012-1-5 21:27
Momodoll 要做士多啤梨達人喇!  發表於 2012-1-5 19:16
回復

new1 發表於 2012-1-5 10:46:52 |顯示全部樓層
甘王時常被紅蜘蛛入侵, 我時常要噴水!

記住噴葉底!  發表於 2012-1-5 13:45
回復

new1 發表於 2012-1-5 10:35:11 |顯示全部樓層
white soul: 1 normal, 1 weak
temptation: normal (the only one)
mignonette: (bigger size) 1 already has first 複葉, (smaller size) 2 not yet has 複葉(normal)
左至右: white soul, temptation, mignonette (bigger one & smaller one in the same pot), mignonette
下左: white soul

回復

riwibe 發表於 2012-1-5 00:10:17 |顯示全部樓層

其實大家覺得Temptation是否較其它品種難培植呢?我的Temptation經過二個月的培植,其間葉子發過病,雖然仍然生存下來,但比起Mignonette,相差很大。Temptation的葉子size比一亳子還小。是否正常?

hempseed  我出咗4棵,死剩2棵,得1棵有M咁大, 另1棵唔識大  發表於 2 小時前

new1  mine is Mignonette - the strongest  發表於 3 小時前

蕃薯mo  我d Temptation死晒.  發表於 13 小時前

現剩下三棵Temptation.希望過渡到農曆年.

咁我好好彩~我三盆小T雖然仲係細,但睇落都健康~  發表於 2012-1-5 13:55
我出咗4棵,死剩2棵,得1棵有M咁大, 另1棵唔識大  發表於 2012-1-5 11:03
mine is Mignonette - the strongest  發表於 2012-1-5 10:37
我d Temptation死晒.  發表於 2012-1-5 00:25
回復

ckathy29 發表於 2012-1-4 16:08:56 |顯示全部樓層
好久沒更新了~
小苗的舊葉子邊緣有一點變黑  就剪掉了一些  現在只剩下新出的葉子  大塊很多呀!
Picture 1501 (Small).jpg

10月3號由種子種起的自留日本士多啤梨已經給他一間獨立屋住, 慢慢穩定成長中 (但感覺還是很小棵 @.@)
Picture 1508 (Small).jpg

其他的小苗還不夠大, 還沒分盆, 但都很健康!
Picture 1506 (Small).jpg
回復

stephenfwc 發表於 2012-1-4 13:24:08 |顯示全部樓層
stephenfwc 發表於 2012-1-2 22:36
我的m仔 底部有好多新葉出緊,不過細塊好多
29/10下種

我只係放係我間房窗邊ja, 都算夠光既~
回復

magichand 發表於 2012-1-4 01:36:47 |顯示全部樓層
Alpine Strawberry 'White Soul' (Fragaria vesca)種子20粒
2012年1月3日, 7棵, 0-4片複葉
回復

magichand 發表於 2012-1-4 01:35:44 |顯示全部樓層
Alpine Strawberry 'Mignonette' (Fragaria vesca)種子20粒
2012年1月3日, 11棵, 0-11片複葉 (換了大盆的有11片複葉, 其餘0-5片複葉; 今日將5棵雞蛋盒換盆)
回復