苦中之樂<岩桐篇>

作者: 小雷子 發表于 2020-8-15 11:44:39
9577 129

花花太多太亂,開個新帖整理一下!后宮佳麗三千,有咁多靚女,點算好呢?邊個出埸先?
諗到啦……就由新進佳麗開始!

< Sinn. Fu's Prima Donna>芙的當家花旦
種左幾個月,終於等到有花冧,今日見到條紫色茄子好靚,粉紅帶點紫藍色,好吸晴即刻影低美麗一刻! 20200815_114239.jpg

taxitang 發表於 2023-12-19 22:34:10 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-12-19 20:29
迷岩同花貓不同,迷岩底部係球狀,花貓係鱗莖!
迷岩可以一個根球生幾個芽點,好似平日煮的發芽薯仔一樣 ...

明白,感謝,聽師姐詳解後,應該了解初步基本知識,其他靠自己摸索。
回復

小雷子 發表於 2023-12-19 20:29:18 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-12-19 08:09
早晨師姐,我見我那盆大的,盆內不只一株,是否可以數株種在一起,會否如花貓一樣會落葉休眠期?生長期重 ...

迷岩同花貓不同,迷岩底部係球狀,花貓係鱗莖!
迷岩可以一個根球生幾個芽點,好似平日煮的發芽薯仔一樣,可以同時有幾棵的!
我平時冇理佢,又唔覺佢有休眠需要,一直咁種,有枯莖就剪,佢又不斷咁出新芽!不過夏天太熱,佢地生得冇咁好,秋天涼啲就比較精神好多!
回復

taxitang 發表於 2023-12-19 08:09:58 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-12-18 23:23
迷岩不會太大,我上圖那盆係中岩桐,真係好大盆!
如果你盆迷岩根球長大到盆邊,換個大少少嘅盆,好快又 ...

早晨師姐,我見我那盆大的,盆內不只一株,是否可以數株種在一起,會否如花貓一樣會落葉休眠期?生長期重新長出?
回復

小雷子 發表於 2023-12-18 23:23:45 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-12-18 23:03
謝謝,我初時是覺得迷岩是小型植物,但原來還是可以幾大株。

迷岩不會太大,我上圖那盆係中岩桐,真係好大盆!
如果你盆迷岩根球長大到盆邊,換個大少少嘅盆,好快又一大盆!
回復

taxitang 發表於 2023-12-18 23:03:03 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-12-18 22:16
我覺得迷岩好易種,比AV及花貓更輕鬆!
迷岩要的陽光比AV強,又比花貓少,可以用燈養!
基本上要有陽光晒 ...

謝謝,我初時是覺得迷岩是小型植物,但原來還是可以幾大株。
回復

小雷子 發表於 2023-12-18 22:16:19 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2023-12-18 21:44
師姐我有事請教,近日見迷岩好多時都超多花,第一次買兩盆玩,未養過,全無認識,上網查了多少資料,但不 ...

我覺得迷岩好易種,比AV及花貓更輕鬆!
迷岩要的陽光比AV強,又比花貓少,可以用燈養!
基本上要有陽光晒及要多施簿肥,佢都鐘意濕高環境,開花話咁易!
回復

taxitang 發表於 2023-12-18 21:44:33 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-10-28 16:38
好耐之前送左盆中岩小苗比人,今日親眼見到佢長大到嚇親我!睇完覺得好慚愧,人種我又種,我盆只有手掌咁大 ...

師姐我有事請教,近日見迷岩好多時都超多花,第一次買兩盆玩,未養過,全無認識,上網查了多少資料,但不齊全,是否和花貓一樣種植,謝謝!

兩盆都到手

兩盆都到手
回復

八王爺 發表於 2023-11-9 11:52:33 |顯示全部樓層
現在連AV版都咁少人,真係要多啲出活動。
回復

hkclive 發表於 2023-10-28 23:22:03 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-10-28 16:38
好耐之前送左盆中岩小苗比人,今日親眼見到佢長大到嚇親我!睇完覺得好慚愧,人種我又種,我盆只有手掌咁大 ...

妳種太多品種植物,妳啲花想幫妳 慳位
回復

小雷子 發表於 2023-10-28 16:38:40 來自手機 |顯示全部樓層

好耐之前送左盆中岩小苗比人,今日親眼見到佢長大到嚇親我!睇完覺得好慚愧,人種我又種,我盆只有手掌咁大,人家果盆成個水桶咁大! 20231028_150118.jpg 20231028_150126.jpg 20231028_150135.jpg

評分

查看全部評分

回復

小雷子 發表於 2023-10-23 13:15:29 來自手機 |顯示全部樓層

Sinn.Mark Twain x self
等到頸都長埋終於有花開!

無名紫最乖,開足全年冇休,而且開出靚靚重瓣呀!
回復

小雷子 發表於 2023-9-25 12:17:20 來自手機 |顯示全部樓層
今日你最靚!唔見左名牌,遲下再揾下先!
20230925_120935.jpg 20230925_121050.jpg
回復

Ming36 發表於 2023-8-19 21:16:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-8-18 12:30
火上加油先有得玩,依架冇人,又冇火點攪得起?

搧風點火,火上加油,越燒越烈,每位大大都各有專長,大顯神通,熱鬧又精彩,好懷念
回復

小雷子 發表於 2023-8-18 12:30:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-8-17 22:59
吟詩作對?曾幾何時,呢度玩得好開心
炒炒炒炒返一個氣氛

火上加油先有得玩,依架冇人,又冇火點攪得起?
回復

Ming36 發表於 2023-8-17 22:59:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-8-17 22:36
哈哈哈!你係咪想念返首詩~

吟詩作對?曾幾何時,呢度玩得好開心
炒炒炒炒返一個氣氛
回復

小雷子 發表於 2023-8-17 22:36:34 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2023-8-17 20:22
好靚呀!Cindy
雌雄莫辨都唔緊要,靚就得啦!

哈哈哈!你係咪想念返首詩~
回復

Ming36 發表於 2023-8-17 20:22:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-8-17 13:32
靚靚的Cindy有好多花,花有2種型態,一種有尾,一種冇尾,究竟係咩原因?
莫非有分男女之別?
...

好靚呀!Cindy
雌雄莫辨都唔緊要,靚就得啦!
回復

小雷子 發表於 2023-8-17 13:32:48 來自手機 |顯示全部樓層
靚靚的Cindy有好多花,花有2種型態,一種有尾,一種冇尾,究竟係咩原因?
莫非有分男女之別?
20230817_120651.jpg 20230817_120704.jpg 20230817_120719.jpg
回復

小雷子 發表於 2023-3-9 13:38:34 來自手機 |顯示全部樓層
Sinn.stone nate攪咩呀?唔見一排醜樣到呢,真係唔睇名牌都唔知你嘜水!
回復