返回列表 發新帖

梳打粉/小梳打 - 環保洗衣 + 清潔家居

作者: jellyfishy 發表于 2011-7-7 15:01:03
60323 33
jellyfishy 發表於 2013-8-5 10:28:02 |顯示全部樓層
我還會用小梳打 + 硼砂 洗廁所和水渠. 特別在洗廁所時, 後加醋或檸檬酸水 ( 1檸檬酸: 10水), 清潔有效.
回復

jellyfishy 發表於 2013-8-5 10:15:46 |顯示全部樓層
cherrylwy 發表於 2012-11-14 13:13
即係加左梳打粉就唔會有皂垢問題,好好呀! 咁檸檬酸我就自己逐少試下分量先 ...

近半年都係用番小梳打, 不加手工皂, 始終手工皂入洗衣機, 點都會有皂垢. 一係先把手工皂加工成洗衣粉, 但過程非常繁複, 我懶也沒再做了.

現在會用小梳打 + 2%硼砂 (有毒!!)  

加了硼砂, 潔力係好d , d 衫好似滑淨d. 但記得硼砂係有毒的 (雖然以前d 人會用來做食品加工), 千萬不能多, maximum 2% !!!  

淨用小梳打, 或加硼砂洗衫, 都不會有皂垢的.
回復

cherrylwy 發表於 2012-11-14 13:13:21 來自手機 |顯示全部樓層
即係加左梳打粉就唔會有皂垢問題,好好呀! 咁檸檬酸我就自己逐少試下分量先
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-11 12:13:34 |顯示全部樓層

係喎, 台灣人教的梳打粉+皂碎洗衣粉, 對我呢d 大懶人, 實在太多工序了.
我個做法係:
1. 兩份大滾水一份皂碎放入玻璃樽 (我的皂碎, 不是很碎, 用手整爛佢咋, 快麻)
2. 浸個多小時, 皂會溶掉大半.
3. 每次洗衫, 著量加入皂水, 記得也要加入梳打粉, 若只下皂水, 洗衫會有皂垢問題, 對洗衣機機件不好啊. 我份量一般係20g 梳打粉左右和50ml 皂水, 看衣服污衊指數啦~   
4. 用到咁上下, 我會繼續加大滾水入樽溶皂, 哈哈~~ 真係好鬼懶的方法~

為了衣柔滑d, 洗衣去到第二轉水時, 我會加入檸檬酸, 一樣, 要視衣量和水量而定.
回復

candyafr 發表於 2011-7-8 23:32:28 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-7-8 23:31
有你都不想做﹗

未有喎
回復

claudiatang 發表於 2011-7-8 23:31:02 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-7-8 23:28
係架....冇人俾我做大少奶啊

有你都不想做﹗
回復

candyafr 發表於 2011-7-8 23:28:54 |顯示全部樓層
claudiatang 發表於 2011-7-8 23:27
在家千日好﹗做大小姐好過做大少奶。

係架....冇人俾我做大少奶啊
回復

claudiatang 發表於 2011-7-8 23:27:26 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-7-8 23:23
咁又係,我負責清潔我d花

在家千日好﹗做大小姐好過做大少奶。
回復

candyafr 發表於 2011-7-8 23:23:05 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-7-8 23:20
間屋都唔洗你做清潔, 當然未有動力看書啦~

咁又係,我負責清潔我d花
回復

jellyfishy 發表於 2011-7-8 23:20:54 |顯示全部樓層
candyafr 發表於 2011-7-8 23:13
提起我本書未睇添

間屋都唔洗你做清潔, 當然未有動力看書啦~
回復

candyafr 發表於 2011-7-8 23:13:30 |顯示全部樓層
提起我本書未睇添
回復

cklife 發表於 2011-7-8 08:38:03 |顯示全部樓層
我都無用外邊D清潔用品好多年囉....

真係省唔少錢,而且...老公皮膚同呼吸系統都好左....
回復

claudiatang 發表於 2011-7-7 15:35:34 |顯示全部樓層
用小梳打洗焗爐最VERY骨。燒烤肉類都有汁液滴在盤內,很難清洗得徹底乾淨。我會用一湯匙小梳打粉撒在盤內加水再放回焗爐內用十分鐘時間焗一焗。再拿出來洗就很乾淨。跟新的一樣。
回復