小雷子的新年禮物

作者: 小雷子 發表于 2020-1-21 15:03:35
7770 136

辛苦左一年,係時候買份禮物獎勵下自己!呢份禮物已經尋找好耐,終於遇到啦!
買到自己鐘意嘅花,非常興奮,好想同大家即時分享!
小雷子 VS 西蕾麗
兩雷相遇,必定會擦出愛火花!哈哈!
西蕾麗係原生品種,葉上有美麗嘅班紋,冇花淨睇葉已經覺值回票價!佢嘅花式非常靚係深粉紅色,如果種得好的話,花量可以好驚人,有人話可以開到百幾朵……
如果我能夠種到開花,一兩朵已經開心C啦!而西蕾麗最正嘅地方係佢有香味架,有花友形容佢嘅香味好清新,似玫瑰花味!係咪聽見都心動呢?
先來睇下我的西蕾麗小苗,買來是用水苔種的! 20200121_135402.jpg

後來我換成陶粒半水培,希望佢能適應!
20200121_135238.jpg 20200121_135259.jpg

Childpark 發表於 2020-9-2 07:04:51 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-1 10:15
Childpark大 好奇怪!
又話佢地怕濕,我娘親盆辣椒成日淋水,
d植料都好濕下!但間唔中都會見一隻半隻走 ...

他們會周圍走
回復

Ming36 發表於 2020-9-1 13:28:28 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-1 13:15
點解?莫非你中左蕉?

暫時未有發現,會打醒12分精神
回復

小雷子 發表於 2020-9-1 13:15:22 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-9-1 12:45
嘩!好怕昆蟲㗎
妳咁樣形容,今晚返去一定要地氈式搜查,將佢哋捉拿歸案,嚴厲處罰 ...

點解?莫非你中左蕉?
回復

Ming36 發表於 2020-9-1 12:45:16 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-1 11:51
以我觀察,佢地鐘意係有水地方,我的水培迷岩發現佢地行踪,濕潤泥面都有…………
今早有隻大蜘突然吊住 ...

嘩!好怕昆蟲㗎
妳咁樣形容,今晚返去一定要地氈式搜查,將佢哋捉拿歸案,嚴厲處罰
回復

小雷子 發表於 2020-9-1 12:17:13 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-1 12:13
咁佢真係唔好彩啦!

唔好彩…………應該係…………我喎!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-1 12:13:44 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-1 12:05
普通的蜘蛛嚟架,佢係唔識跳…………仲唔識死字點寫添![emoji ...

咁佢真係唔好彩啦!
回復

小雷子 發表於 2020-9-1 12:05:29 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-1 11:58
跳蛛黎架?
好野黎架!幫手食蟲仔!唔好傷害佢地呀!

普通的蜘蛛嚟架,佢係唔識跳…………仲唔識死字點寫添!
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-1 11:58:55 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-9-1 11:51
以我觀察,佢地鐘意係有水地方,我的水培迷岩發現佢地行踪,濕潤泥面都有…………
今早有隻大蜘突然吊住 ...

跳蛛黎架?
好野黎架!幫手食蟲仔!唔好傷害佢地呀!
回復

小雷子 發表於 2020-9-1 11:54:57 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-8-31 23:09
葉子變軟的原因是因為大量根突然枯竭,立刻用乾爽來處理,暫時放在暗涼位置,每天灑水,1個月內就出新根 ...

多謝你資訊…………今次真係死左唔到花,希望餘下的可以健康生長!
回復

小雷子 發表於 2020-9-1 11:51:26 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-9-1 10:15
d植料都好濕下!但間唔中都會見一隻半隻走 ...

今早有隻大蜘突然吊住條線喺我眼前出現,嚇死我!即刻噴殺蟲水…………
回復

freddywongdy 發表於 2020-9-1 10:15:30 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-8-31 23:11
紅蜘蛛處理方法,見一隻殺一隻,他們繁殖很慢!

d植料都好濕下!但間唔中都會見一隻半隻走出黎!
因為娘親會收割辣椒煮餸,唯獨佢我唔敢噴藥呢!
回復

Childpark 發表於 2020-8-31 23:11:41 |顯示全部樓層
紅蜘蛛處理方法,見一隻殺一隻,他們繁殖很慢!
回復

Childpark 發表於 2020-8-31 23:09:53 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-31 14:26
呢棵之前比紅蜘蛛侵襲,噴左Biokill,爛根爛葉,只剩返半死頭莖,我再從新再種,佢出返2塊葉仔,1隻芽, ...

葉子變軟的原因是因為大量根突然枯竭,立刻用乾爽來處理,暫時放在暗涼位置,每天灑水,1個月內就出新根新葉,3個月後再出第二次葉,半年後回覆生氣!
回復

小雷子 發表於 2020-8-31 16:00:02 來自手機 |顯示全部樓層
keroro 發表於 2020-8-31 15:28
no ar, 研究緊綠魔
有新芽

恭喜呀!有新芽即係生長健康,有機會長花芽!
回復

keroro 發表於 2020-8-31 15:28:35 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-31 14:59
已經上天堂了,累積經驗後,有機會再試過!
你有冇種呢隻品種呢? ...

no ar, 研究緊綠魔
有新芽
回復

小雷子 發表於 2020-8-31 14:59:23 來自手機 |顯示全部樓層
keroro 發表於 2020-8-31 14:52
軟腐病.....都係唯一辦法,剪,剪, 剪..剪多啲.
and 制水,完全乾先畀少少佢.慢慢嚟啦
...

已經上天堂了,累積經驗後,有機會再試過!
你有冇種呢隻品種呢?
回復

keroro 發表於 2020-8-31 14:52:57 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-31 14:26
呢棵之前比紅蜘蛛侵襲,噴左Biokill,爛根爛葉,只剩返半死頭莖,我再從新再種,佢出返2塊葉仔,1隻芽, ...

軟腐病.....都係唯一辦法,剪,剪, 剪..剪多啲.
and 制水,唔好用植料, 完全乾先畀少少佢.慢慢嚟啦
回復

小雷子 發表於 2020-8-31 14:26:37 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2020-8-31 08:44
其實太濕會出現霉菌,樣子有點似棉花,顏色帶白,水培長期太濕對蘭花的習性有違反,一乾一濕就是吸收和生長 ...

呢棵之前比紅蜘蛛侵襲,噴左Biokill,爛根爛葉,只剩返半死頭莖,我再從新再種,佢出返2塊葉仔,1隻芽,可能水苔太濕,中左軟腐病,化水了!
始終未能掌握水苔既濕度,易出事!

下次試下板啦~  發表於 2020-8-31 16:17
回復

Brev 發表於 2020-8-31 14:21:58 來自手機 |顯示全部樓層

我哩兩棵早排都中紅蜘蛛,啲葉落晒,不過上板種,啲根生得好啲,所以好快又出返葉仔。我*個人覺得*西蕾莉上板好種的。
回復