苦盡甘來有幾苦(#117 尤莉雅)

作者: lamkaicheung 發表于 2019-11-4 18:37:26
10108 122

#114 撥火
#117 尤莉雅

先來看看我的第一苦,安的夜之女神或夜安之女神,無論點稱呼她……都係一位女神Sinn, An's Nyx 來嘅!

在舊年冬寒之季女神來到我手上,當時女神在密實膠袋渡過了一個寒冬,到了今年年頭天氣開始和暖,將她轉換大盆種植!

幾個月的眠乾睡濕照顧,估不到那麼快就有初花見,但開出來的花只有數朵,始終女神還是很幼嫰!

話咁快又過咗幾個月,女神又來花,開的花比之前多,但還是疏落間斷,可能是大多側枝,所以大剪一次,等日後有多啲營養吸收!

說時遲那時快,又到咗11月又見花兒不斷開,今次的數量算達標滿意!

攝19/11/4
lamkaicheung 發表於 2024-1-5 15:11:24 來自手機 |顯示全部樓層

無名佳麗

攝24/1/2
種咗有三年以上,花都出過好幾次,但就出來花都係一般般,照顧上係冷落咗佢,所以今次無名佳麗上得鏡,我都下唔少功夫!
所以今早出門前,打晒燈光影多一两張,post出來分享一下!
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-20 12:39:34 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-6-20 10:31
爆花爆到咁靚,影多兩張相都嫌少!
真係好乖啦!

係呀,系統多少都有啲啲問題,不過都唔會影響我分享嘅心情,睇開啲開心事自然來。
雷大大先謝你來到賞花,我作為一個種花人,得到花友嘅讚賞,自然就一種鼓勵和推動力量!
回復

小雷子 發表於 2023-6-20 10:31:15 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-20 08:57
上載圖片發生點問題,可能放圖太多系統唔支援,所以今早拍了幾張,試試能否再看!<span class="emoji emoji1f605"></span>[emo ...

爆花爆到咁靚,影多兩張相都嫌少!
<唔理佢,照開花>真係好乖啦!
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-20 08:57:39 來自手機 |顯示全部樓層
上載圖片發生點問題,可能放圖太多系統唔支援,所以今早拍了幾張,試試能否再看!
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-18 01:02:04 來自手機 |顯示全部樓層

尤莉雅過咗4天,終於開夠二十朵,襯11點幾還未瞓就影下相啦,順便擺埋上館,點知睇睇日期先知6/18是父親節,我都順便係倒祝天下父親節也快樂。

先來一張大特照
再來再來
繼續唔好俾佢停
高攝
最後
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-18 00:24:52 來自手機 |顯示全部樓層

尤莉雅                  
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-14 14:19:31 來自手機 |顯示全部樓層

尤莉雅 sinningia stione's yulia

更新前 #72
更新前 #77

眨下眼尤莉雅又過咗三年,呢三年嚟我對尤莉雅好似不瞅也不睬,日日就只有擦身而過,雖然是這樣,但係尤莉雅都沒有偷懶,都一樣照樣開花。
今日難得尤莉雅在從現眼,真係要望多两眼,自己定咗目標,想幫尤莉雅推到最高峰,希望佢能一次過開二十朵花,咁就心滿意足。
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-11 10:08:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2023-6-11 00:07
有靚花睇唔錯,火頭加風,一定火光紅紅!

係呀,園藝館都一樣,只要火頭一日未熄,火爐加啲元素入去燃燒,好快燒成火光再現!
回復

小雷子 發表於 2023-6-11 00:07:00 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2023-6-10 10:10
撥火

屋企有啲柴未燒,所以襯著而家火頭少少火,就攞出來谷行個火頭燒旺佢,所以屋企有乜嘢燒得,都攞出來 ...

有靚花睇唔錯,火頭加風,一定火光紅紅!
回復

lamkaicheung 發表於 2023-6-10 10:10:16 來自手機 |顯示全部樓層

撥火

屋企有啲柴未燒,所以襯著而家火頭少少火,就攞出來谷行個火頭燒旺佢,所以屋企有乜嘢燒得,都攞出來燒下先,所以花友們識又撥火,唔識都來撥一下啦!

IMG_20230610_084518.jpg IMG_20230610_084658.jpg
呢一棵種咗都有两年有多,咩名字已經唔記得,好想幫佢搵返個名字,唔知有冇花友認識呢隻花呢?
回復

lamkaicheung 發表於 2021-5-8 09:44:52 來自手機 |顯示全部樓層
種得麻麻只得两朵花,咩名堂我真係多清楚,唔知有冇花友...認得出佢係咪叫什麼蜜桃皇后呢?,
回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-22 14:13:19 來自手機 |顯示全部樓層
千奇不要問她的名字,我真的不知道,不過佢開嘅花都算上得下鏡,所以post出來等大家望下!

回復

lamkaicheung 發表於 2021-4-22 11:24:45 來自手機 |顯示全部樓層
百花香
一直好小打理佢,唔開花時候就好似雜草一堆,所以忽略照顧係好正常,而家盆中大大細細估計都有四五十粒百花球,能開花也算是萬幸,花其實都幾清香㗎帶有嘅檸檬味,聞落都唔幾正!
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-26 15:21:02 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-9-26 14:40
無花唔洗驚
葉片一樣靚

好嘢Ming 大,等我加多句先!
估你唔倒
咁都接倒
回復

Ming36 發表於 2020-9-26 14:40:15 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2020-9-26 11:00
不知名喜蔭<span class="emoji emoji1f605"></span>

無花唔洗驚
葉片一樣靚
回復

lamkaicheung 發表於 2020-9-26 11:00:49 來自手機 |顯示全部樓層
不知名喜蔭

種咗呢隻喜陰都一段時間,發覺喜陰有樣唔算係秘密嘅秘密,只要擺放不同位置,隨著光照温差變化,就會出現不同色澤深淺紋路,加上凹凸不平表層,油亮蠟質葉面,在光線反射更能令喜蔭表面令立立㗎!

喜蔭花唔算吸引,但就經常會開花,所以……
喜蔭係大廳,永遠唔洗驚!
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-27 19:42:22 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-27 19:08
我冇買葉肥,原來係紫色架,好靚喎!綠肥冇一半巳快水了!

咁得意,响通真係要開晒水佢?
好難預份量喎!
回復

小雷子 發表於 2020-8-27 19:08:17 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-8-27 18:24
用唔夠一半就一patpat咁真係唔個佢想點?
我發覺係紫色葉肥最快化水,
綠色花肥返而無乜事架喎!奇怪? ...

我冇買葉肥,原來係紫色架,好靚喎!綠肥冇一半巳快水了!
回復

freddywongdy 發表於 2020-8-27 18:24:20 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-27 15:08
粉肥真係快朝濕,一patpat巧麻煩!

用唔夠一半就一patpat咁真係唔個佢想點?
我發覺係紫色葉肥最快化水,
綠色花肥返而無乜事架喎!奇怪?
回復