天下第一殺手學種加仔。

作者: Calico 發表于 2019-10-24 09:10:09
7485 106
Ming36 發表於 2019-10-24 19:08:59 來自手機 |顯示全部樓層
我啲嘉仔只係不停咁出芽,長假球莖,一個夏天出咗8-9枝,係咪唔尋常?
已經有落開花肥,平均肥.......
回復

nekotoro 發表於 2019-10-24 16:53:13 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-24 12:01
嘉仔我仲未知點種,夏天唔夠光,秋天有陽光晒,但晒死左2枝芽,我都唔知佢想點!<span class="emoji emoji1f62d"></span> ...

嘉仔曬得㗎喎!
回復

小雷子 發表於 2019-10-24 12:11:39 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-10-24 12:09
蘭花吾駛哂架

咁!好難攪囉!
回復

Calico 發表於 2019-10-24 12:09:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-24 12:01
嘉仔我仲未知點種,夏天唔夠光,秋天有陽光晒,但晒死左2枝芽,我都唔知佢想點!<span class="emoji emoji1f62d"></span> ...

蘭花吾駛哂架
回復

小雷子 發表於 2019-10-24 12:01:53 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-10-24 11:55
我屋企古墓黎架,無植物燈。種蘭花我都糸新手。2盆都糸3月咁上下買既,细果盆繽仔貨,已經大咗好多架喇, ...

嘉仔我仲未知點種,夏天唔夠光,秋天有陽光晒,但晒死左2枝芽,我都唔知佢想點!
回復

Calico 發表於 2019-10-24 11:55:31 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-10-24 11:49
歡迎Cal姐出帖,等我又跟你學下嘢先!
你棵嘉仔生得好靚呀!<span class="emoji emoji1f603"></span>
你係咪用植物燈曬架? ...

我屋企古墓黎架,無植物燈。種蘭花我都糸新手。2盆都糸3月咁上下買既,细果盆繽仔貨,已經大咗好多架喇,出咗D新葉仔,而家都冇見繽仔賣聖誕玫瑰好耐喇。
回復

小雷子 發表於 2019-10-24 11:49:06 來自手機 |顯示全部樓層
歡迎Cal姐出帖,等我又跟你學下嘢先!
你棵嘉仔生得好靚呀!
你係咪用植物燈曬架?
回復