杞菊地萸豬肝茶(視力糢糊)

作者: cklife 發表于 2011-6-17 10:10:06
5863 44
主治︰
肝虛眼痛、視力模糊(以不見眼紅為合),陰虛火旺引致頭痛,眉心或眉棱骨刺痛等症。尤其對老人或體虛而促玫視力不明者更效。

杞菊地萸豬肝茶

大杞子 四錢,杭白菊三錢、山萸肉去核六錢,熟地黃切碎八錢、鮮豬肝二兩。

先將豬肝切片待用。 繼將四味中藥,以清水四碗放入瓦鍋裡慢火徐煮,約煎為一碗,撈去藥渣,另置候下次再剪用。最後將豬肝放入藥汁內略煮數沸,稍加食鹽調味,上踠候用。
同日相隔數小時,用清水兩碗再煎藥渣為半碗,不用豬肝,淨取藥汁再用,以免糟蹋藥物。

服法︰
每日飲頭煎豬肝茶一次,飲餘渣再煎茶一次,連服五日為一療程。
輕症者一療程可癒,病甚者須多飲兩三個療程。
兒童分量減半。
癒後間疏常服一兩次,以鞏固療效。

此方食療方脫胎於古方[杞菊地黃丸]。但祇取原方主藥四味,功專效捷,常飲可作體虛視弱保健之用。

枸杞子---功能補腎益精,養肝明目。
杭菊------雖為疏散風熱之要藥,但它並能平降肝腸。
熟地黃---雖為補血滋陰主藥,但它並能補益肝腎。
山萸肉---微溫而不熱,是一味平補陰陽的藥品,既能補益肝腎,又能澀精歛汗,是一味能補能澀的要藥。

四味藥加入補肝、養血、明目而富含鐵質及維他命A的豬肝煮茶同服,對肝虛而沒有目赤的眼痛及老人或體虛而致視力不明等眼疾,均有良好治效。

配方取自....食療保健續集(江一葦著)
八王爺 發表於 2011-6-17 11:03:02 |顯示全部樓層
我冧豬肝是用補鐵有關,因為以前凡要補鐵(血)的都用哩味!
回復

cklife 發表於 2011-6-17 11:12:37 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-6-17 11:03
我冧豬肝是用補鐵有關,因為以前凡要補鐵(血)的都用哩味!

我都係咁諗....另外....以形補形嘛...起碼心理上都覺得好以有用先啦...
回復

alice 發表於 2011-6-17 11:38:47 |顯示全部樓層
ck ~請問唔落豬肝 可以嗎?
回復

cklife 發表於 2011-6-17 11:41:54 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-6-17 11:38
ck ~請問唔落豬肝 可以嗎?

其實...我依家好懶...我都無落豬肝...

每次執幾包放係雪櫃....要煮時我用電飯煲架咋....

我懶到呀~~~~~~~

我既宗旨係...有食好過無食....方便為原則...
回復

alice 發表於 2011-6-17 11:49:23 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 11:41
其實...我依家好懶...我都無落豬肝...

每次執幾包放係雪櫃....要煮時我用電飯煲架咋....

謝謝解答~~
本身同家人都有視力問題~~見到你個藥方咁方便~
可以持續進行~~所以一試~
ck~~仲想問一下提外話~有無關於高血壓簡單食療提供呢?
謝謝
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 11:59:26 |顯示全部樓層
鮮豬肝.... 未買過呢內臟, 感覺好核突, 都係唔落佢~~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 12:00:02 |顯示全部樓層
杞菊地黃丸, 有無得自己整呀?

有D地方會有人幫人埋藥丸既...不過周街有得賣....洗唔洗自己整呢.... 怕既買老字號囉...我食同仁堂既...  發表於 2011-6-17 12:04
回復

cklife 發表於 2011-6-17 12:17:09 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-6-17 11:49
謝謝解答~~

高血壓無乜研究呀.....

我媽同奶奶都高血壓,我會買四寶粉比佢地沖水飲....貪佢方便...唔麻煩佢地先肯食....

我奶奶話食左好...氣好D...去到厠所...我媽食左竟然話好呀...依家食乜都唔怕肥...

我諗唔同人既體質唔同反應...

我奶奶長期病患...唔夠氣...活動能力低...食量細....好揀擇....食物種類又少...

我媽體力勞動...夠氣夠力...成日四圍騰.....食量大...每餐最少食2碗飯....中意食肉唔中意菜...生果又唔食...

當補健用OK囉....主要都係怕佢地爆血管...(我媽爆過一次)

四寶粉----花旗参、石斛、丹参、田七

好多人食依隻野架....我知通血管...降唔降血壓我唔知...

服用時,先放粉入杯...加少少熱水攪勻佢以免痴底....再倒入熱水...加蓋焗一陣...就飲得
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 12:21:55 |顯示全部樓層
收到~~ 去大葯行買葯~
回復

AppleYan 發表於 2011-6-17 12:22:55 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-6-17 11:49
謝謝解答~~

我看過嚴浩有一條偏方可降膽固醇及高血壓的:
白背黑木耳二兩,瘦猪肉二兩,紅棗五個,生羗二片。

先用水浸透木耳,將湯料以適量清水煮一小時,得湯約兩碗,每早空腹飲下,餘渣酌量食之。日飲一劑,廿五日為一療程。如體質怕寒,可加生羗兩片。服至正常後,不時服食,不用長服。
回復

alice 發表於 2011-6-17 12:31:23 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 12:17
高血壓無乜研究呀.....

我媽同奶奶都高血壓,我會買四寶粉比佢地沖水飲....貪佢方便...唔麻煩佢地先肯食 ...

比個讚你~多謝分享心得
四寶粉(花旗参、石斛、丹参、田七)~我見樓上燕窩莊有一樽樽咁買~
買齊四種 每種畢一匙更再沖水(暖水/熱水) 飲 就可以嗎?
朝早空腹飲 效果會唔會好點?
回復

AppleYan 發表於 2011-6-17 12:34:05 |顯示全部樓層
想請問你服用杞菊茶及杞菊地黄丸是同一時期服或分開服呢?而杞菊地黄丸是否一日三次,要食幾耐為一療程呢?Thank YOU!
回復

alice 發表於 2011-6-17 12:41:39 |顯示全部樓層
AppleYan 發表於 2011-6-17 12:22
我看過嚴浩有一條偏方可降膽固醇及高血壓的:
白背黑木耳二兩,瘦猪肉二兩,紅棗五個,生羗二片。

apple yen~你好~
嚴浩著作 嚴浩秘方集 我都有睇過~
試過秋葵水~我媽媽就未量過血糖有無降低~但係就話去wc就好左~
而黑木耳湯再用攪拌機成糊狀~佢話~唔岩味~好難食~
仲有紅酒浸洋蔥~浸左~今晚試~療程完左~再報告

秋葵水...我個糖尿朋友話有用...攪到依家田裡個個都話要種....  發表於 2011-6-17 12:52
回復

AppleYan 發表於 2011-6-17 12:48:14 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-6-17 12:41
apple yen~你好~
嚴浩著作 嚴浩秘方集 我都有睇過~
試過秋葵水~我媽媽就未量過血糖有無降低~但係就話去wc ...

Hi! Alice 你好呀!黑木耳湯 同 紅酒浸洋蔥我老公都試過, 我諗黑木耳唔打爛,味道會否好D呢?但只是搓想!紅酒浸洋蔥 我試過呷一小口,感覺好難飲...!
回復

cklife 發表於 2011-6-17 12:50:18 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-6-17 12:31
比個讚你~多謝分享心得
四寶粉(花旗参、石斛、丹参、田七)~我見樓上燕窩莊有一樽樽咁買~
買齊四種 每種畢 ...

我無問實點食呀....
我係藥材舖....分開買跟住佢幫我打粉混合一條龍....佢地賣慣知點攪咩.....
我習慣買未磨粉....分開晒既....買比我媽買平D材料(我媽身體較好...食唔出平同貴既分別)
買比奶奶要買靚野...呃佢唔到...佢一食平野就話無料到....

因為我個人疑心大,成日怕人溝D唔知咩粉落去嘛....

我個朋友就好似你咁講...買四樣粉自己溝....但預先打左粉果D....一定唔會話好靚囉.......你可以試下...食左覺得真係好D...咪繼續食囉...

如果覺得無乜料到...可能要用靚D材料囉...

不過...最好問下中醫個體質食唔食得...如果唔係好適合...中醫會有建議分量或材料上有咩更改架...
回復

cklife 發表於 2011-6-17 12:51:39 |顯示全部樓層
AppleYan 發表於 2011-6-17 12:34
想請問你服用杞菊茶及杞菊地黄丸是同一時期服或分開服呢?而杞菊地黄丸是否一日三次,要食幾耐為一療程呢? ...

懶唔煲茶先會買丸食架咋.....有茶飲我會選飲茶囉....
回復

AppleYan 發表於 2011-6-17 13:01:01 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 12:51
懶唔煲茶先會買丸食架咋.....有茶飲我會選飲茶囉....

咁如果食杞菊地黄丸是否一日三次,要食幾耐為一療程呢?我本身有眼疾,看過你的健眼操,我會多做一吓,希望有幫助。Thank you!
回復

alice 發表於 2011-6-17 13:05:04 |顯示全部樓層
AppleYan 發表於 2011-6-17 12:48
Hi! Alice 你好呀!黑木耳湯 同 紅酒浸洋蔥我老公都試過, 我諗黑木耳唔打爛,味道會否好D呢?但只是搓想 ...

哈哈哈~因為嚴浩講過黑木耳食多點都唔怕~而打成糊仔~可以食得多d~所以就打碎佢~點知阿娘唔欣賞
我都係切成一塊塊會好點~
紅酒浸洋蔥~因抗氧化同通血管~我都會試埋一份
回復

alice 發表於 2011-6-17 13:09:15 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 12:50
我無問實點食呀....
我係藥材舖....分開買跟住佢幫我打粉混合一條龍....佢地賣慣知點攪咩.....
我習慣買 ...

嗯~明白~
thx
回復

123下一頁