返回列表 發新帖

杞菊地萸豬肝茶(視力糢糊)

作者: cklife 發表于 2011-6-17 10:10:06
5867 44
cklife 發表於 2011-6-28 09:28:45 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-6-27 22:39
ck~~謝謝你回覆~
之前都睇過你養菇茶~都有興趣一試
養菇時會唔會有陣味呢? ...

會...行過會聞到醋味....

昨日睇完果本書,發覺佢講人飲完檸檬酸會放屁,係因為檸檬酸係腸度做緊作用(有益既)。
而有人飲完檸檬酸後,反而便秘。佢話應該繼續飲,過一輪就會無事,係因為腸係度做緊調節。

本書教人係去買檸檬酸黎食,我當然唔會咁做....因為我有天然野食...唔洗食提煉完果D...

佢建議一日食15克檸檬酸,大約等於一杯醋...另外...一粒梅乾大約2克檸檬酸(日本果隻),但梅乾含鹽份高...我唔建議...而且,梅乾有大有細唔知佢講既係咩SIZE

如果唔做菇菇茶想食梅,可以係春天買新鮮青梅反黎...打爛果肉,放入冰箱急凍結冰。

唔知加熱對檸檬有咩反應...如果佢可以耐熱...製成果醬再急凍應該係最好既保存方法...

唔想麻煩去有賣台灣健康食品既店,都有梅精賣...但好貴囉...

檸檬酸對運動員尤其有幫助,因為可以快速減低肌肉酸痛,即肌肉因乳酸而痠痛果種。

低血壓既人唔洗話見到佢可以降血壓就驚左,因為佢降血壓係調節一個人既血壓去正常值,唔同藥物。唔會夾硬黎,降到咁上下佢就會停,所以本身血壓低,食佢係唔可以再降低d既。
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-28 09:18:23 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-6-27 22:39
ck~~謝謝你回覆~
之前都睇過你養菇茶~都有興趣一試
養菇時會唔會有陣味呢? ...

封左頂, 就唔會有味. 我之前就咁用餐紙包住個頂, 所以有d 醋味囉~
我個樽幾個月無飲, 酸過酸梅~

我用棉布包住樽口,但有醋味飄出黎囉...醋可以殺菌....我當佢係空氣清新劑,幫我殺空氣D菌...人家瘟疫都係煲醋殺菌之嘛..  發表於 2011-6-28 09:30
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-28 09:36:49 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-28 09:28
會...行過會聞到醋味....

"檸檬酸對運動員尤其有幫助,因為可以快速減低肌肉酸痛,即肌肉因乳酸而痠痛果種。"

無錯, 所以保礦力和cc 柠檬都有呢樣野~  我地個個打波都鍾意飲佢地~
回復

alice 發表於 2011-6-29 20:52:57 |顯示全部樓層
ck~
請教一下~如果夜晚保左 杞菊地萸豬肝茶~但係朝早飲~會唔會藥效無咁好~

另外~想請你分享菇種~可以嗎?
封頂養菇~隻菇會唔會死?
抱歉~太多問題~~
回復

cklife 發表於 2011-6-30 08:59:42 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-6-29 20:52
ck~
請教一下~如果夜晚保左 杞菊地萸豬肝茶~但係朝早飲~會唔會藥效無咁好~

我一向都係話...有飲好過無飲....

如果你夜晚煲左朝早飲...要熱番先飲囉...

我懶起上黎...三劑一次煲,分三樽放雪櫃....每日熱反黎飲....(有飲好過無飲)..

我老公中意用熱水沖黎飲(放便),我咪煲濃縮版比佢囉....

但就唔建議,煲好左之後.....連藥渣一劑存放室溫至第二日先飲囉...

菇菇可以攞比你...但要價期後...最快到要星期五.....(如果水母無約我幽會既話)
回復