杞菊地萸豬肝茶(視力糢糊)

作者: cklife 發表于 2011-6-17 10:10:06
5868 44
cklife 發表於 2011-6-17 13:10:49 |顯示全部樓層
AppleYan 發表於 2011-6-17 13:01
咁如果食杞菊地黄丸是否一日三次,要食幾耐為一療程呢?我本身已有眼疾三年,今年四月仲有角膜溶化,看過 ...

每間廠做既藥丸大小藥量都唔同....你睇說明書啦...

個眼運動主要係幫助眼既肌用,時時做眼會有神D...眼神都棱厲D架....

運動幫助血液循環...依點好重要....血液循環好...含氧量都會好好多....而且營養物先容易送到有需要既器官....

有無煲下花膠食呀....到咁上下年紀都要食下D膠質野喎...
回復

cklife 發表於 2011-6-17 13:12:36 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-6-17 13:05
哈哈哈~因為嚴浩講過黑木耳食多點都唔怕~而打成糊仔~可以食得多d~所以就打碎佢~點知阿娘唔欣賞
我都係切 ...

比我都唔中意...最怕D野滑潺潺....黑本耳仲無乜味添...

不如你整多D木耳蒸雞佢食呀.....落多D木耳....雞蒸完D汁咁好味...撈均D木耳咪好食好多囉....

係喎~又係一個好煮意~~仲有~我都有一個煮意提供~~木耳煮雞酒  發表於 2011-6-17 13:16
回復

AppleYan 發表於 2011-6-17 13:16:38 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 13:10
每間廠做既藥丸大小藥量都唔同....你睇說明書啦...

個眼運動主要係幫助眼既肌用,時時做眼會有神D...眼 ...

我有食花膠湯呀,一個月二至三次,不過醫生話係自身免疫力亂了,自己打自己!
回復

cklife 發表於 2011-6-17 13:36:45 |顯示全部樓層
AppleYan 發表於 2011-6-17 13:16
我有食花膠湯呀,一個月二至三次,不過醫生話係自身免疫力亂了,自己打自己! ...

免疫力亂了就要小心...

含激素食物保持距離好D....另外...要增強體質....

真係唔好懶喇....你個警鐘響得好大聲...
回復

cklife 發表於 2011-6-17 13:39:21 |顯示全部樓層
回覆<<alice  係喎~又係一個好煮意~~仲有~我都有一個煮意提供~~木耳煮雞酒>>

唔係嘛...人家血壓高...你仲叫人飲酒呀.....
回復

AppleYan 發表於 2011-6-17 13:40:17 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 13:36
免疫力亂了就要小心...

含激素食物保持距離好D....另外...要增強體質....

係啦,所以要自救 law!
回復

alice 發表於 2011-6-17 16:37:52 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 13:39

唔係嘛...人家血壓高...你仲叫人飲酒呀.....

係我地食得多~同時~又唔係日日煮~~都唔會做成大問題
~
木耳蒸雞係好食~~不過~蒸好之後會好多雞油浮上面~

咁又係....雞油好似好多激素下...  發表於 2011-6-17 18:12
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 16:49:31 |顯示全部樓層
AppleYan 發表於 2011-6-17 13:16
我有食花膠湯呀,一個月二至三次,不過醫生話係自身免疫力亂了,自己打自己! ...

嘩~~ 呢下危險喎~ 唔好食個咁多增加自身激素的東西e.g. 2046零之炮子, 燕口水...
最好都係找個信得過的中醫check 清楚~
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 16:54:18 |顯示全部樓層
請問,呢個杞菊地萸豬肝茶,可否加埋雲芝和紅棗一齊煲?

唔好咁懶啦><  發表於 2011-6-17 18:40
咪攪到咁複雜啦.......雲芝紅棗另外一煲啦...  發表於 2011-6-17 18:13
回復

AppleYan 發表於 2011-6-17 17:04:04 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-6-17 16:49
嘩~~ 呢下危險喎~ 唔好食個咁多增加自身激素的東西e.g. 2046零之炮子, 燕口水...
最好都係找個信得 ...

係呀,所以現在食嘢好小心,我曾試過食舞茸,仲有係豆腐,一食完對眼角膜就發,依家連榴,煎炸物都芥埋 ...!請問你,有什麼食物是增加自身激素的東西,我仲可以留意呢? 至於中醫已經看過,針炙都醫過大半年,但始終效果不太理想!
回復

jellyfishy 發表於 2011-6-17 17:13:07 |顯示全部樓層
AppleYan 發表於 2011-6-17 17:04
係呀,所以現在食嘢好小心,我曾試過食舞茸,仲有係豆腐,一食完對眼角膜就發,依家連榴,煎炸物都芥埋 ...

最好都係搵個信得過的中醫,睇番一兩個月,調理好身子,這才治本~
只要有信心和恒心,就算底子差,都可以身體好架~

係...己經去到唔簡單既時候...就唔好自己亂黎...搵個中醫耐心D調理下...  發表於 2011-6-17 18:25
回復

Apple818 發表於 2011-6-17 18:14:16 |顯示全部樓層
ck, 以試藥方是一人份量嗎?

係...一人份量..  發表於 2011-6-17 18:24
回復

cklife 發表於 2011-6-17 18:23:43 |顯示全部樓層
AppleYan 發表於 2011-6-17 17:04
係呀,所以現在食嘢好小心,我曾試過食舞茸,仲有係豆腐,一食完對眼角膜就發,依家連榴,煎炸物都芥埋 ...

唉...太多喇.....勁既咪小水母講果D囉...凡係中成藥...尤其補品....退幾步諗清楚先好入口...

燕窩同當歸係病友都提娼要戒....好多人癌症番發前都定期食用....我患病前亦係大量定期食用....
雪蛤膏雌性蛤蟆的輸卵管,又有。

當歸...有激素前驅物....我對佢又愛又恨....戒左十年....見無番發...最近先敢食翻...但都係限於...中醫把脈後覺得必需落既時候...或者係古方劑...又適合自己體質既....
但唔會單味買番黎煲湯或燉囉....

唔係有機既雞、魚、肉、海產....因為依家D人全部用激素養既....好多細路性早熟都同佢地有關....

唔係有機既牛奶...因為要刺激份泌奶汁...所以會餵比佢食...

非有機既雞蛋....雞有事蛋點會無事呢...
回復

AppleYan 發表於 2011-6-17 19:18:44 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 18:23
唉...太多喇.....勁既咪小水母講果D囉...凡係中成藥...尤其補品....退幾步諗清楚先好入口...

燕窩同當歸 ...

死火,咁咪好多嘢都唔食得! 但我唔明點解連豆腐都唔得呢?請問你有無資料呀?
回復

cklife 發表於 2011-6-17 19:23:33 |顯示全部樓層
AppleYan 發表於 2011-6-17 19:18
死火,咁咪好多嘢都唔食得! 但我唔明點解連豆腐都唔得呢?請問你有無資料呀? ...

我記得...豆係發物....

有炎症話唔好食....另外...蝦、蟹、 牛肉、蛋、筍、鵝、鴨 都係話發炎唔好食...

我做完手術都戒左好耐豆...

仲有...剛剛醒起....你用精油要小心....好些精油都同激素有關...精油都係藥...就算只係聞...都會入血管....
回復

AppleYan 發表於 2011-6-17 20:06:45 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 19:23
我記得...豆係發物....

有炎症話唔好食....另外...蝦、蟹、 牛肉、蛋、筍、鵝、鴨 都係話發炎唔好食...

好多謝你的資料呀, 我都有用精油,因有時睡得不好都有點香薰, 請問你邊隻味唔用得呀?
回復

cklife 發表於 2011-6-17 20:08:34 |顯示全部樓層
你搵隻用得既仲好啦...目標細D嘛....
首先檢查手上既棈油先....用搜尋器插尋下D字眼...咁會快D....
回復

AppleYan 發表於 2011-6-17 20:15:28 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-17 20:08
你搵隻用得既仲好啦...目標細D嘛....
首先檢查手上既棈油先....用搜尋器插尋下D字眼...咁會快D.... ...

多謝晒你的資料同提示, 等我 check 吓先, 麻項晒, Thank You!
回復

cklife 發表於 2011-6-27 22:27:02 |顯示全部樓層
alice 發表於 2011-6-17 11:49
謝謝解答~~
本身同家人都有視力問題~~見到你個藥方咁方便~
可以持續進行~~所以一試~

剛剛睇一本書講檸檬酸對高血壓好喎...

佢既份量係每日15G...大約係一杯醋(醋裡有檸檬酸)...

所以我諗你可以試下菇菇茶...裡面都有檸檬酸...剛好...建議份量又係每日一杯...約250ML...
回復

alice 發表於 2011-6-27 22:39:32 |顯示全部樓層
cklife 發表於 2011-6-27 22:27
剛剛睇一本書講檸檬酸對高血壓好喎...

佢既份量係每日15G...大約係一杯醋(醋裡有檸檬酸)...

ck~~謝謝你回覆~
之前都睇過你養菇茶~都有興趣一試
養菇時會唔會有陣味呢?
回復