返回列表 發新帖

種子、菜種、肥料、農藥、農具、園藝工具店舖收集帖

作者: jky 發表于 2011-3-16 20:33:54
54161 33
mirry 發表於 2011-3-19 10:14:56 |顯示全部樓層
根據陳P記老闆教我,黑泥就係已經落哂肥既,但比較濕同鬆,最好溝一溝先用,例如溝舊泥或沙;有一種叫混合泥既就已經溝好左,一開就用得;三兄都有溝好既,20L $45
回復

littlesister 發表於 2011-3-19 09:14:29 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-18 23:23
有同感呀, 陳P記種子真係唔錯, 種類都多, 價錢又OK; 但三兄D肥就真係多樣化, 唔買齋睇都學到野, 同埋虫網 ...

oic, 咁我會去埋陳P記買種子, thx~
想問下如果我想種菜和蓄茄甜椒個d, 應該o係三興度買定咩肥呢? 係咪買花生"夫", 骨粉個d就夠?
咁泥又買咩呢? 我見有網友教買黑泥就得, 又有網友教要加黃沙土先好, 請問你用咩泥呢?
唔好意思就多問題, 因為我應該好耐都唔會入元出朗一次, 想一次買多d thx~
回復

mirry 發表於 2011-3-18 23:23:38 |顯示全部樓層
slaveyiu 發表於 2011-3-18 22:09
王三兄, 陳正記(IN TUEN MUN), 陳平記我都買過種子。 個人認為陳平記的種子最好... 不過可能咁啱啦~~
肥就 ...

有同感呀, 陳P記種子真係唔錯, 種類都多, 價錢又OK; 但三兄D肥就真係多樣化, 唔買齋睇都學到野, 同埋虫網不織布都係3兄好, 可以段呎買

唔記得講, 我係坤人果間買既生菜種子要$12, 我係陳P記$5就買到!!

泥呢, 我就未幫襯過三兄, 因為佢收得太早, 想收工買包泥再打的都唔得, 但陳P記D泥都唔差WOR

如果去三兄, 記得望下佢$28/set 既彩盆, 唔錯架

回復

slaveyiu 發表於 2011-3-18 22:09:04 |顯示全部樓層
王三兄, 陳正記(IN TUEN MUN), 陳平記我都買過種子。 個人認為陳平記的種子最好... 不過可能咁啱啦~~
肥就係王三兄

AGREE 2  發表於 2011-5-12 00:06
回復

littlesister 發表於 2011-3-18 20:00:57 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-18 01:13
入左去唔買野唔俾走咁既態度就不在話下, 我地呢D新手, 佢就吹水唔抹咀咁, 叫我地買LEE 買LO, 但D 野既QUA ...

咁都得

我諗住sunday去元朗一趟, 除左去黃三興買泥之外, 仲想買菜種, 請問元朗邊間菜種好d呢?

黃三興  發表於 2011-3-18 21:19
回復

rotini 發表於 2011-3-18 14:37:23 |顯示全部樓層
Thanks for sharing!
回復

mirry 發表於 2011-3-18 01:13:18 |顯示全部樓層
chayote 發表於 2011-3-18 00:42
回復 mirry 的帖子

坤?奶過幾次野?佢點對你?

入左去唔買野唔俾走咁既態度就不在話下, 我地呢D新手, 佢就吹水唔抹咀咁, 叫我地買LEE 買LO, 但D 野既QUALITY 差到不得了, 同事買包韭菜種子, 一粒都發唔出, 之後佢拎包種子返黎睇, 都唔似種子既, 好似D木碎咁, 但佢同我同事講, 韭菜係好難發芽既, 就叫左我同事幫襯佢地買韭菜頭, 之後同事同佢買左韭菜頭, 佢教我地MEET 哂D根, 又話唔好成日淋水, 又話唔好施肥, D韭菜自己會生.............聽佢話結果我地D韭菜種唔大, 係咁枯, 後來我地唔理佢, 照施肥淋水, 好彩救得番D韭菜

我近來係陳P記買韭菜種子, 同佢果D完全唔同, 仲好易就發到芽!!

又試過我第一次買種子, 佢介紹左包散左透明袋既種子, 上面得生菜2隻字, 我買果時唔識問, 之後返黎種睇POST 睇書先發現生菜有好多種, 返去問佢, 佢都唔知自己賣左咩俾我咁, 仲話種左出黎就知, 又話隻隻都係咁種.........

又一次, 同事係佢度買左矮種木瓜樹既種子返黎分俾我, 但我睇過花老師講, 矮種木瓜呢D野, 要搵信得過既地方買, 第2日我去問話買木瓜樹種子, 佢係同一樽種子拎出黎俾我話係, 我再問要矮種木瓜, 佢話冇!!!!!!!!!!

我唔知係我地唔好彩定我地唔識同佢地溝通, 總之, 就唔會再幫襯佢
回復

chayote 發表於 2011-3-18 00:42:05 |顯示全部樓層
回復 mirry 的帖子

坤?奶過幾次野?佢點對你?
回復

mirry 發表於 2011-3-18 00:22:49 |顯示全部樓層
chayote 發表於 2011-3-18 00:21
上google map查仲細個陳坤記

呢間野, 店如其名呀, 我同同事都奶過幾次野.....
回復

chayote 發表於 2011-3-18 00:21:15 |顯示全部樓層
上google map查仲細個陳坤記
回復

mirry 發表於 2011-3-18 00:18:25 |顯示全部樓層
新界區
永豐隆菜種:元朗合財街33號合益商場地下2號  24761364

===> as 一個元朗人, 我....竟然未去過呢間!!!!!!!!!
回復

chayote 發表於 2011-3-16 22:15:12 |顯示全部樓層

i4kai
not 21號 is 17號
永 興 隆
大 埔 靖 遠 街 17 號
星期一至六:8:00 am to 6:00 pm
星期日:8:00 am to 12:30 pm
Tel: 26561752
回復

littlesister 發表於 2011-3-16 21:29:00 |顯示全部樓層
thx jky, 我今日去左新填地街買左菜心和白菜種子, sunday諗住去元朗行番轉
回復

i4kai 發表於 2011-3-16 21:16:38 |顯示全部樓層

(1)    種子、肥料及農藥
永興隆糧食行 : 大埔墟靖遠街23號
google map : 永興隆糧食行
回復