返回列表 發新帖

種子、菜種、肥料、農藥、農具、園藝工具店舖收集帖

作者: jky 发表于 2011-3-16 20:33:54
54086 33
Forster 發表於 2011-3-21 16:11:11 |顯示全部樓層
馬福記菜種行 - 上環 ‎急庇利街 1號A 地下
ivyl 發表於 2011-4-4 10:49:12 |顯示全部樓層
chayote 發表於 2011-3-19 12:32
氮-葉;磷-果;鉀-根
================
氮-葉;磷-根;鉀-果

吓,我用古早肥(磷)俾蕃茄,海帶水(鉀)俾薯仔咪錯咗 ?
chayote 發表於 2011-4-4 21:40:59 |顯示全部樓層
又5可以無比錯,兩者都有磷(PO4 3-) +鉀 (K)
jky 發表於 2011-4-5 02:47:12 |顯示全部樓層
睇書話:
氮:係初生長時給的,提供營養令枝葉生長茂盛;
磷:係當有花果時給的,提供營養比果實生長之用;
鉀:係有果時用都得,但主要係收成後,幫助跟部進補,以備下回重生保健之用。
yy1388 發表於 2011-4-12 20:55:38 |顯示全部樓層
我想試下種菜, 5知有無青江白菜種籽買???
jky 發表於 2011-4-12 23:56:31 |顯示全部樓層
yy1388 發表於 2011-4-12 20:55
我想試下種菜, 5知有無青江白菜種籽買???

你咪跟據以上資料,打電話比你就近果間問吓有無,有先過去買,唔使白走一趟~~
yy1388 發表於 2011-4-13 12:16:36 |顯示全部樓層
問到啦, 等我買來試下種落細盆先, 大左先移種
Tks
cowcowpop 發表於 2011-4-13 19:14:06 |顯示全部樓層
mirry 發表於 2011-3-18 01:13
入左去唔買野唔俾走咁既態度就不在話下, 我地呢D新手, 佢就吹水唔抹咀咁, 叫我地買LEE 買LO, 但D 野既QUA ...

Thanks for sharing
cowcowpop 發表於 2011-4-13 19:22:11 |顯示全部樓層
chayote 發表於 2011-3-18 00:21
上google map查仲細個陳坤記

I check this shop on google too.
I remember I "may" have  business with this shop before...
They are OK.
OK to do business la BUT how sincere and how faithful...I am not sure.

When some friend here say something for this shop, we have to pay attention.
junkils 發表於 2011-5-7 18:05:44 |顯示全部樓層
回復 mirry 的帖子

永F 隆 會比較平, 同埋 D 種子靚.好少會唔出
細拉 發表於 2012-5-29 23:47:14 |顯示全部樓層
漢廷號
錦田坡地路 1 號﹝tel : 24777836﹞
幫襯過佢買茸草、沙、塘泥,有農具、農藥、肥料、種子賣

新苑花店
元朗安寧路 2046 地段﹝明渠側﹞﹝tel : 24732655﹞
幫襯過佢買雞蛋花、檸檬樹、種子,有其他品種花、果樹,花盤

jasonjason1207 發表於 2012-8-10 01:47:33 |顯示全部樓層
唔知大家有冇幫襯過明記呢~啲種子會唔會發唔到牙呢~~
C.G.Chow 發表於 2012-8-10 10:03:48 |顯示全部樓層
哈哈~ 我公司搬去上環~ 原來上環咁多菜種賣正~~
kytam 發表於 2012-10-20 15:44:18 |顯示全部樓層
咁啱上網search野見到呢個帖,好彩入嚟looklook, 多謝ching報料,我係超新手, 都係去陳坤記買泥, 種子同盆.....
但好奇囉, 我上次去買一包含3款既種子佢標價30, 咁我另外要左一個長方盆同一包科學泥, total應該係收63, 但佢只收我33, 我重以為我聽錯, 比左40蚊佢找, 佢又真係找返7蚊比我.....我一路都唸, 係咪only幫襯種子, 佢就收人30, 但如果買埋盆同泥就收返平d呢.......
琴日老公又去左佢度買盆, total買左4個6吋盆, 老公話每個要2x蚊.....我真係暈低.....
而家知道原來元朗重有其他菜種店, 咁以後都5幫襯呢間陳坤記啦......