為咗六千蚊攪到滿城風雨, 不如捐俾日本

作者: 比得大帝 發表于 2011-3-14 12:24:06
4744 33

哩六千蚊攪到滿城風雨, 今日電台話單係加拿大, 有香港身份證的有七十五萬人, 依家重未嗌掂俾定唔俾, 單係哩條數都無哩頭去咗45億
而香港人收到哩六千, 大部份都係無哩頭洗咗去,

不如香港政府唔好派錢嘞, 計好條數, 將全數捐俾日本濟災, 以表示全香港市民對日本的關心
六千蚊對個人幫助有限, 但如果以500萬人計, 有300億, 對日本很有幫助

冇錯, 香港有些人想要哩六千改善生活, 但六千幫唔得幾耐, 但對今日的日本來說是一大幫助, 而且我們沒有地震, 已經係一份福氣

今時今日已經係國際一體化, 日本好, 香港都好
單選投票, 共有 40 人參與投票
27.50% (11)
67.50% (27)
5.00% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
faylo 發表於 2012-10-30 21:05:42 |顯示全部樓層
我成日都林吾明,強國有二萬億reserve,總理又咁有錢,點解次次都要一方有難,十方支援,而好多事除天災因數外,其實人禍糸將問題擴大
回復

HK_HO 發表於 2012-10-29 10:10:16 |顯示全部樓層
唔比日本是最正確,連去日本旅行也取消,費事益佢。
回復

Christopher 發表於 2012-10-17 10:00:35 |顯示全部樓層
gunbuster363 發表於 2012-10-17 09:50
點解要比日本仔? 佢地大把錢, 冇錢咪問佢大佬美國佬借LOR

日本仔比美國佬有米呀, 美國D國債自己都未攪掂!

日本自己人都唔幫自己人, 仲又攪釣魚台又攪獨島, 冇奶油幫D感既強盜囉!
回復

gunbuster363 發表於 2012-10-17 09:50:05 |顯示全部樓層
點解要比日本仔? 佢地大把錢, 冇錢咪問佢大佬美國佬借LOR
回復

Christopher 發表於 2012-10-3 22:19:18 |顯示全部樓層

完成唔贊成, 日本人系果D搶人地D野然後自己喊窮既國家, 佢地都識咩叫窮? 應該流放佢地去中國D窮鄉辟壤, 有錢都唔益佢地啦!

仲有好多更家值得捐既地方, 幾時輪得到日本? 我地中國都好多連食連讀書都冇囉!

仲有佢地有D人仲無良到唔 PASS 輻檢既菜肉, 冒充系第2個地區照賣, E D 同賣地溝油有咩分別?

你有冇睇《海豚灣》果套片? D 日本仔殘殺大量海豚, 仲用海豚肉冒充其他魚生, E D 同黑心食品都冇咩分別啦! 仲好Q殘忍添! 殺海豚系犯法架! 因為海豚都屬 "鯨魚" 類, 國際法 "鯨魚" 系唔殺得架! 佢地仲賣去其他國家!

美國做既野比日本更甚呀  發表於 2012-10-18 13:57
好憎日本人殺鯨,仲用研究做借口!  發表於 2012-10-17 19:34
回復

cklife 發表於 2012-10-3 13:10:34 |顯示全部樓層
日本有咁多閒錢買釣魚島...唔洗我地捐啦...

我地中國本身都仲有好多窮人,係都幫番同胞先啦...
回復

loveting1230 發表於 2012-10-1 20:58:10 |顯示全部樓層
比邊個都好... 吾好比日本!
回復

比得大帝 發表於 2012-8-20 23:08:01 |顯示全部樓層
當然啦, 這裏是我的家.  不過比較忙.
回復

maybabe 發表於 2012-8-20 22:47:58 |顯示全部樓層
咁耐既post都會浮返上黎既,
比得大帝你好呀
回復

八王爺 發表於 2012-8-20 17:27:47 |顯示全部樓層
好久不見大帝上來。
一齊吹吹水。
回復

比得大帝 發表於 2012-8-20 09:11:38 |顯示全部樓層
jose666 發表於 2012-8-17 20:35
唔會全數~

生 命 的 價 值 其 實 不 在 乎 它 的 多 少,

而 在 於 它 的 內 涵 是 否 充 滿 了 快 樂
回復

jose666 發表於 2012-8-17 20:35:07 |顯示全部樓層
唔會全數~
回復

[wendy] 發表於 2011-4-13 23:16:34 |顯示全部樓層
人品差唔差就唔清楚,淨係知佢救災唔合格。
回復

八王爺 發表於 2011-3-24 10:27:16 |顯示全部樓層
菅直人 哩個人品差!
回復

Kel 發表於 2011-3-20 05:35:07 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-15 13:37
自從五一二之後,我發現好多捐款,都用來養肥d壞人,真係要幫的災民可能10%都收不到,好嬲!
那段日子, ...

總之捐錢比紅十字、宣明會就冇錯,最公平 ;-)
回復

孖吉 發表於 2011-3-19 22:33:11 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-17 09:02
如果核電廠攪唔掂, 全世界都大鑊

我地算得啲乜野吖?!
東日本全毁咪重大鑊,所以菅直人叫東電 "死掂佢"
回復

比得大帝 發表於 2011-3-17 09:02:17 |顯示全部樓層
如果核電廠攪唔掂, 全世界都大鑊
回復

fianfumy 發表於 2011-3-16 21:48:22 |顯示全部樓層

其實大家幫不是金錢上問題, 而是重整恢復的社區, 人人有屋住才是最緊要.
今次地震, 相信一定會影響世界經濟  . 更加拖慢了世界經濟復甦 .
今日我一個在國內工作的朋友 , 他說他工廠主要是做電子零件 ,  因日本地震, 客源80%來自日本,  所以星期二開始全廠休息4天 , 因為有D客在仙台, 雖然公司冇吹毀, 但冇水冇電短期內也不會有訂單 , 而東京D客因為政府建議不要外出, 所以公司也沒有營業 , 又係冇得聯絡 .  
回復

Bubu 發表於 2011-3-16 18:10:06 |顯示全部樓層
中國有咁多窮人 , 所以點排都排唔到捐去日本
回復

12下一頁