為咗六千蚊攪到滿城風雨, 不如捐俾日本

作者: 比得大帝 发表于 2011-3-14 12:24:06
4730 33

哩六千蚊攪到滿城風雨, 今日電台話單係加拿大, 有香港身份證的有七十五萬人, 依家重未嗌掂俾定唔俾, 單係哩條數都無哩頭去咗45億
而香港人收到哩六千, 大部份都係無哩頭洗咗去,

不如香港政府唔好派錢嘞, 計好條數, 將全數捐俾日本濟災, 以表示全香港市民對日本的關心
六千蚊對個人幫助有限, 但如果以500萬人計, 有300億, 對日本很有幫助

冇錯, 香港有些人想要哩六千改善生活, 但六千幫唔得幾耐, 但對今日的日本來說是一大幫助, 而且我們沒有地震, 已經係一份福氣

今時今日已經係國際一體化, 日本好, 香港都好
單選投票, 共有 40 人參與投票
27.50% (11)
67.50% (27)
5.00% (2)
您所在的用戶組沒有投票權限
孖吉 發表於 2011-3-14 13:12:53 |顯示全部樓層

當年香港因為人道原因成越南難民「第一收容港」,收容的都是華僑,多年來聯合國難民專員公署欠下香港11.62億港元,為此政府俾人鬧爆 ...

雖然今次日本人民受災,香港人都感到衰痛,但日本係世界第二大經濟體,人均收入比香港要高,他們要的不是錢,是緊急的救援。如果搵300億去捐,重慷慨過當年接濟越南華僑20幾30倍,你真係想俾蕉皮香港政府踩咩 ~
vivi 發表於 2011-3-14 13:23:39 |顯示全部樓層
雲南都有需要喎
比得大帝 發表於 2011-3-14 14:41:50 |顯示全部樓層
好擔心日本會拖挎全球經濟

Kel 發表於 2011-3-14 14:44:23 |顯示全部樓層
如果有,我會捐去雲南先
八王爺 發表於 2011-3-14 14:51:45 |顯示全部樓層
全球經濟已因地震受拖累。
捐錢唔係辦法。唔通俾舊錢個難民話:「你食自己喇!」
物資先係第一。

贊成。  發表於 2011-4-18 22:48
janeferwong 發表於 2011-3-14 16:41:54 |顯示全部樓層
近火都要救,有$會捐返本地有需要人士先,如食物銀行等等。
比得大帝 發表於 2011-3-15 10:13:22 |顯示全部樓層
各人的觀點不同, 這是當然的, 否則唔會有人捐錢俾救援日本

太太公司又做match 員工捐款.  所以我今次會全數捐紅十字會.
金盞花 發表於 2011-3-15 12:16:09 |顯示全部樓層
我都會捐俾日本經紅十字會
jellyfishy 發表於 2011-3-15 13:37:40 |顯示全部樓層
K記 發表於 2011-3-14 14:44
如果有,我會捐去雲南先

自從五一二之後,我發現好多捐款,都用來養肥d壞人,真係要幫的災民可能10%都收不到,好嬲!
那段日子,中國人大多還是大魚大肉!
今次大災難,我看到在Cebu的日本人面色很凝重,高級餐館少了很多日本人,只有韓國人,估計他們都為災難傷神,日本人真的一條心!
我唔會隨便捐款給大陸,但回港後,我決定每日lunch只吃10元東西,儲錢想法幫日本人。
八王爺 發表於 2011-3-15 14:33:25 |顯示全部樓層
個人覺得最佳救助方法,只有親身去同災民一齊。
即係去照顧有需要的人,其它大部份都只係用咗係行政費上。
金盞花 發表於 2011-3-15 16:26:10 |顯示全部樓層
行政費佔紅十字會收到捐款~6%
在我嚟講可接受

至於八王爺話 ~~~<親身去同災民一齊。即係去照顧有需要的人>
如果呢個人係日本通,熟識當地民生情況都話可以幫得上忙.唔係的話怕會用埋當地人有限資源,糧水有限. 少一個人分享物資都當係幫到少少忙.

八王爺,少少意見,請不要見怪
比得大帝 發表於 2011-3-15 16:41:05 |顯示全部樓層
好驚, 今日最多跌多過一千點
好怕再嚟個金融危機
八王爺 發表於 2011-3-15 16:42:35 |顯示全部樓層
金盞花 發表於 2011-3-15 09:26
行政費佔紅十字會收到捐款~6%
在我嚟講可接受

咁又唔係淨係質上。
因為一個外國人都來幫助,體會災民的情況,精神上對佢地好大支持。
最少,佢地唔會感到是被撇下的一群,任由他們自生自滅。
國家也不是災難到生人勿近,仲有人去幫佢地。

自己去同佢地一齊食一齊住,係咪好過齋TALKING!?
theresagood 發表於 2011-3-15 21:42:41 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2011-3-15 16:42
咁又唔係淨係質上。
因為一個外國人都來幫助,體會災民的情況,精神上對佢地好大支持。
最少,佢地唔會感 ...

但係日本災區方面物資已經短缺
過去可能反而加重左物資方面的壓力
Bubu 發表於 2011-3-16 18:10:06 |顯示全部樓層
中國有咁多窮人 , 所以點排都排唔到捐去日本
fianfumy 發表於 2011-3-16 21:48:22 |顯示全部樓層

其實大家幫不是金錢上問題, 而是重整恢復的社區, 人人有屋住才是最緊要.
今次地震, 相信一定會影響世界經濟  . 更加拖慢了世界經濟復甦 .
今日我一個在國內工作的朋友 , 他說他工廠主要是做電子零件 ,  因日本地震, 客源80%來自日本,  所以星期二開始全廠休息4天 , 因為有D客在仙台, 雖然公司冇吹毀, 但冇水冇電短期內也不會有訂單 , 而東京D客因為政府建議不要外出, 所以公司也沒有營業 , 又係冇得聯絡 .  
比得大帝 發表於 2011-3-17 09:02:17 |顯示全部樓層
如果核電廠攪唔掂, 全世界都大鑊
孖吉 發表於 2011-3-19 22:33:11 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-3-17 09:02
如果核電廠攪唔掂, 全世界都大鑊

我地算得啲乜野吖?!
東日本全毁咪重大鑊,所以菅直人叫東電 "死掂佢"
Kel 發表於 2011-3-20 05:35:07 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2011-3-15 13:37
自從五一二之後,我發現好多捐款,都用來養肥d壞人,真係要幫的災民可能10%都收不到,好嬲!
那段日子, ...

總之捐錢比紅十字、宣明會就冇錯,最公平 ;-)
12下一頁