作者: 比得大帝 發表于 2011-3-2 14:46:36
11065 112
金盞花 發表於 2011-7-14 16:54:16 |顯示全部樓層
買咗個新手機俾我爸, 仲話好可以唔駛用 headphone 聽.  通常佢會遊車河時聽, 鍾意聽時事唔會聽馬仔.  如果你哋遇到佢就同佢講聲, 佢一定會關機唔會唔啋你, 但記緊大聲d同佢講呀

大家放心, 佢好似仲未學識用
回復

比得大帝 發表於 2011-7-14 16:38:33 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-14 14:02
呵呵~ 大帝, 您太有禮貌了...
上次我係巴士, 又係遇到一個賭馬阿叔, 係上層開到個收音機超大聲...
當時,  ...

佢未發爛咋, 我又無需要唔禮貌佢

不過你遇到果大叔又係好惡死, 你贈佢果句贈得好, 俾個讚你

多謝賞面!^^ (上面嗰句放錯左位置丫,唔好意思)  發表於 2011-7-14 23:27
回復

catina 發表於 2011-7-14 14:08:34 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-7-14 13:30
呢啲情況我都覺得好討厭. 多數係喺MTR, 啲八,九十後男仔, 打機或聽歌. 我會不時望吓佢, 其實唔只我, 有時 ...

我至唔會怕呢種人...

架係佢自己丟的~!  
回復

catina 發表於 2011-7-14 14:02:18 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-14 13:41
我在這個主題都講過哩個情況

我當時問佢: 乜你冇帶HEADPHONE咩?

呵呵~ 大帝, 您太有禮貌了...
上次我係巴士, 又係遇到一個賭馬阿叔, 係上層開到個收音機超大聲...
當時, 我已經盡量有禮貌咁好大聲講: 唔好意思, 唔該閂細聲d丫
點知個阿叔, 係咁意抬起頭搵下把聲來源就算...
... !@#@%#^& 扯晒火...
好, 我忍, 到落車前, 經過佢個位, 我好唔客氣咁好大聲同佢講:

祝您今日賭幾多就輸幾多~!!

心都涼晒, 落車~!

好好笑~~~賭仔怕咗你  發表於 2011-7-14 16:45

評分

查看全部評分

回復

比得大帝 發表於 2011-7-14 13:41:17 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-7-14 13:30
呢啲情況我都覺得好討厭. 多數係喺MTR, 啲八,九十後男仔, 打機或聽歌. 我會不時望吓佢, 其實唔只我, 有時 ...

我在這個主題都講過哩個情況

我當時問佢: 乜你冇帶HEADPHONE咩?
回復

rrr888 發表於 2011-7-14 13:30:23 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-14 08:43
哇~~  真係當自家屋企咁wow...

唉... 其實講開講, 仲有個情況係好乞人憎...

呢啲情況我都覺得好討厭. 多數係喺MTR, 啲八,九十後男仔, 打機或聽歌. 我會不時望吓佢, 其實唔只我, 有時成車人都會. 遇到呢啲, 講真, 我真係唔敢話佢!  都唔知佢會唔會打得多機搞到思覺失調. 惡嘅人唔怕惹, 黐嘅就唔好惹喇!
回復

catina 發表於 2011-7-14 12:40:19 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-14 09:16
可能佢個headphone漏氣   

張相睇到你影佢.

OH~ so sorry... 的係... o個個唔係我黎架...

(o個個係坐我隔離位的靚女... hoho~)

係噃, 佢個機的角度唔似影緊相噃, 叻過頭添  發表於 2011-7-14 13:39
回復

比得大帝 發表於 2011-7-14 09:16:40 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-14 08:43

可能佢個headphone漏氣  

張相睇到你影佢.

多謝賞面!^^  發表於 2011-7-14 23:25
回復

catina 發表於 2011-7-14 08:43:46 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-11 12:21
講到屎打畢同太平洋加菲, 整兩張衰樣相贈吓興

唔知大家又有冇遇過 or 發現?

就係d人好中意上車唔用 headphone 開 speaker 聽 / 睇波 / 賭馬 / 聽歌?
真係好乞人憎架... 本來想靜下, 又或者想訓一陣o個時, 當聽到呢d聲... orzzzzzz
呢, 今朝就比我遇到一個... 不過又奇wow, 佢明明用 headphone, 但就成個地鐵車廂都聽到 law...
Picture 836.jpg

可能佢無心之失, 唔覺意開左SPEAKER啫, 原諒佢啦.......  發表於 2011-7-16 20:40
回復

windflower 發表於 2011-7-12 01:55:58 |顯示全部樓層
GMT+8 發表於 2011-3-6 13:04
最好Face to Face同佢講

如果個外籍人士本身有問題,有時face to face講都未必有用,如果個外籍人士答你佢覺得無問題時你都唔知俾咩反應好.
回復

比得大帝 發表於 2011-7-11 12:21:40 |顯示全部樓層
講到屎打畢同太平洋加菲, 整兩張衰樣相贈吓興

回復

rrr888 發表於 2011-7-8 21:46:03 |顯示全部樓層
不過講開去飲coffee shop, 我又好少遇到唔讓位, 但試過一兩次叫職員幫手, 多數都得.

仲有一次去大陸星x克, 有人喺我後面張枱食煙, 咁啱有個職員在附近枱, 我叫我老公搵個staff幫手叫佢唔好食. 但我老公覺得可能喺大陸唔好咁多事. 我就係唔抵得頸即刻趁個staff未走, 細細聲同佢講: 「這裡不可以抽煙的嗎? 我後面的人抽煙呀.」哪個staff雖然細個, 但即刻幫我制止咗. 嗰個客好乖咁即刻出去整熄佢. 順利解決. 有時真係要胆粗粗搵啲方法教育吓啲人, 唔得嘅咪算籮.
回復

rrr888 發表於 2011-7-8 21:28:14 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-8 11:13
就係呢個自私精了...

佢對面個位根本冇人坐架, 張"登"上面個袋, 係隔離位先生係我行開之後, 唔理佢話有 ...

好似係80後嚟嗰呵? 我唔係想貶低佢哋, 但我眼見大多數, 係「大多數」呀, 都冇哂六七年代嘅人嗰種人情世故, 待人接物態度. 唉!
回復

比得大帝 發表於 2011-7-8 15:48:40 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-7-8 14:52
我呢款衰人會特登唔換,然後密密去廁所,行出行入煩死你。
冇人會特別想坐果兩個位,有時係冇得揀,班 ...

我又有不同觀點
如果四個位, DEFG, 我先選DG, 其實係做咗好事, 剩落嚟嘅EF, 如果跟住有單丁客check-in, 而有其他路口位或窗口位, 佢唔會要EF
但如果我先選DF, 咁單丁客都可能會要G位, 咁好易變成成機都係剩番單丁位, 再有二個客一齊check-in, 就冇双位, 變咗要分開坐
但我因為選了DG, EF剩下來的機會就大了, 有二個客一齊check-in, 就有双位, 只要我用G位同佢換E位, 佢一定接受, 咁大家都不用分開坐.

如果真係有一個單丁客要咗E or F, 我可以換個路口位俾佢, 通常佢都會接受, 咁大家都可以有咁迫.

如果冇人要E同F, 咁我就可以鬆動點啦

如果飛機爆, 個個都要迫, 冇法, 如果唔爆, 而我又先check-in,  咁就緊係人地迫好過我迫啦.
回復

Vienne 發表於 2011-7-8 14:52:00 |顯示全部樓層
我呢款衰人會特登唔換,然後密密去廁所,行出行入煩死你
冇人會特別想坐果兩個位,有時係冇得揀,班機full要插落去。我都係揀路邊位,但係連住,自己都好憎夾係中間,己所不欲勿施於人ma。我去日本多,日本機縮班又縮班,有時兩間公司夾埋一班機,次次爆棚,中間冇人坐機會係零,d人都仲係要咁揀,揀左又要人調,一兩個就話,一大班人就有d過份lo。

回復

比得大帝 發表於 2011-7-8 13:38:36 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-7-8 12:38
快餐店仲有一款衰人,明明兩個人,坐張四人枱要打對角坐,變相霸晒張枱。
仲有兩款衰人我好憎。某次搭飛機 ...

坐飛機霸路口位, 一來可以申吓腳, 二來可以駁吓冇人特意坐中間兩個位, 我都會咁做, 但係如果有人坐中間, 我會要求同佢地換位.

坐咁耐飛機最頂的一次是, 去到個位見有個男人坐咗我個位, 佢見到我又冇意圖起身, 以為佢無心坐錯, 於是問佢坐邊個位, 佢指一指前後三行(每行都坐住一個人), 話: 我地三位.

發神經, 佢以為自己响快餐店霸位, 都費時同佢講多句, 叫空姐掟佢走, (原來佢一家三口, 每人霸一行)
回復

Vienne 發表於 2011-7-8 12:38:05 |顯示全部樓層
快餐店仲有一款衰人,明明兩個人,坐張四人枱要打對角坐,變相霸晒張枱。
仲有兩款衰人我好憎。某次搭飛機去日本,太full被逼要坐四人位中間,兩邊走廊位係兩個男人,我地兩個女仔夾係中間鬼咁尷尬,佢地又塞住隻耳大覺瞓,想去廁所叫佢都唔醒,點知落機果陣見佢地兩個竟然行埋一齊仲傾計,原來係識得o既,將自己o既方便建築係人地o既不便之上,正衰人。某次去旅行導遊同我地講話成日有呢種人,一班人網上checkin特登揀晒走廊兩邊位,搏中間冇人座可以霸晒,搞到佢地d團友要拆散晒夾係中間,都唔知點編位,到果d人發覺奸計失敗,就走黎話想調位一齊坐,個導遊話遇到呢d人,佢一概唔理,你地要玩野丫ma,咪比你地玩lo。

另一款,就係我每次去完日本搭飛機返都會遇到o既,一大棚去掃貨o既人士,每人手上有成五六七八袋戰利品,一上機將所有行李格霸晒,明明坐係你個位o既後面十條街,都要霸埋你個格,搞到你自己d行李冇定擺,有次個就係咁,個空姐叫我擺個handcarry去對面行我睇都睇唔到o既cabinet到,唔係ma,咁遠我d野比人攞走都冇人知啦,而家我見到上面比人霸晒,我話知你係lv定乜,一於照"宅"上去,話知佢。
回復

比得大帝 發表於 2011-7-8 12:09:30 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-8 11:28
係wow, 不過咁又咁講... 唔通佢地買杯野飲的錢就係錢, 而我去買野飲o個d... 係xx紙咩?

大家都有比錢去買 ...

哩個即係搭巴士現象, 上車先果個覺得唔應該有人坐佢隔離

到佢自己上車時, 又話人地霸住d位

唔係點解叫自私精啫

回復

catina 發表於 2011-7-8 11:28:13 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-8 11:19
係呀, 你覺唔覺得响士打畢同太平洋咖啡飲嘢嘅人特別霸道, 唔俾人坐佢對面, 何能佢地嘅心態係, 咁貴一杯嘢 ...

係wow, 不過咁又咁講... 唔通佢地買杯野飲的錢就係錢, 而我去買野飲o個d... 係xx紙咩?

大家都有比錢去買野, 唔通佢就有特權去霸檯?  真有本事, 不如包場啦...  我就話佢叻, 有本事, 有特權喇...
回復

比得大帝 發表於 2011-7-8 11:19:24 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-8 11:13
就係呢個自私精了...

佢對面個位根本冇人坐架, 張"登"上面個袋, 係隔離位先生係我行開之後, 唔理佢話有 ...

係呀, 你覺唔覺得响士打畢同太平洋咖啡飲嘢嘅人特別霸道, 唔俾人坐佢對面, 何能佢地嘅心態係, 咁貴一杯嘢, 係應該包枱嘅
回復