作者: 比得大帝 發表于 2011-3-2 14:46:36
11049 112
catina 發表於 2011-7-14 23:45:20 |顯示全部樓層
rrr888 發表於 2011-7-14 23:39
所以咪話你精籮, 揀時機出擊. 唔係你就有排煩喇! 其實, 根本賭馬, 賭波, 賭場, 以佢哋set嘅遊戲規則, 一 ...

唉,講真,我都唔想出手,哇,一陣又做左咩咩網上短片巴士阿嬋咪死?
如果大家收歛少少,就乜事都冇,天下太平啦...

有時d人太過份忍唔住話鬼佢, 真係怕俾人拍咗就醜死鬼  發表於 2011-7-15 00:18
回復

rrr888 發表於 2011-7-14 23:52:10 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-14 23:45
唉,講真,我都唔想出手,哇,一陣又做左咩咩網上短片巴士阿嬋咪死?
如果大家收歛少少,就乜事都冇,天 ...

而家呢個社會興衝擊, 咒罵. 我係極之反感架. 但係呢股風氣似乎漫延開去. 所以第日最好預定要跑呀.

要練100米短跑?  發表於 2011-7-25 21:09
同感!!!  發表於 2011-7-15 00:06
回復

比得大帝 發表於 2011-7-24 19:02:35 |顯示全部樓層

算哩個賤人好彩, 我嚟到佢已經俾完錢, 如果我早d到, 一定叫佢行開

話明係express checkouts, max 10 items, 好多人咋帝睇唔到, 買咗成車嘢都排express, 我試過鬧收銀, 點解要收佢錢.

有時唔想打爛人飯盆, 吓吓都port佢, 下次見到一定警告個收銀, 話佢知再見到就port佢

回復

ivo 發表於 2011-7-24 19:17:04 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-24 19:02
算哩個賤人好彩, 我嚟到佢已經俾完錢, 如果我早d到, 一定叫佢行開

Express Checkout 跟本係一個笑話....
超市唔主動教育一下客人, 唔通下下要我地出聲咩...

馬會就好小小, sell only counter D staff "有時"唔會serve收錢既客.
回復

比得大帝 發表於 2011-7-24 19:26:50 |顯示全部樓層
ivo 發表於 2011-7-24 19:17
Express Checkout 跟本係一個笑話....
超市唔主動教育一下客人, 唔通下下要我地出聲咩...

咁耐見過一次個收銀拒絕個買咗超多嘢嘅菲傭

可能係種族隔離主義

拿拿拿...............拒絶佢,又有人嘈,又 關種族咩事呀>.<  發表於 2011-7-25 21:05
蝦賓賓 ... 冇鬼用  發表於 2011-7-24 19:29
回復

carlo 發表於 2011-7-24 20:27:47 |顯示全部樓層
我都好嬲 D 人唔排隊 , 排又跟到實晒 , 我行前 D , 佢又行前 D !   點解 D 人咁無禮貌
回復

比得大帝 發表於 2011-7-24 20:34:58 |顯示全部樓層
carlo 發表於 2011-7-24 20:27
我都好嬲 D 人唔排隊 , 排又跟到實晒 , 我行前 D , 佢又行前 D !   點解 D 人咁無禮貌  ...

如果佢跟得我太貼, 我會出聲
回復

catina 發表於 2011-7-25 12:05:16 |顯示全部樓層
carlo 發表於 2011-7-24 20:27
我都好嬲 D 人唔排隊 , 排又跟到實晒 , 我行前 D , 佢又行前 D !   點解 D 人咁無禮貌  ...

同感... 我試過遇到位孭 LX 公主病的80後, 我行前D, 佢又行前D, 仲要次次用佢個袋隊我背脊... (痛架嘛... 個袋咁硬)
之後, 我話佢: 您冇野丫? 使唔使跟到咁貼?  您趕時間咪出句聲, 比您排先囉...
點知佢居然話: 邊個叫您唔行前D, 要頂住我個袋...
哇~ 真係嬲噴晒火...
回復

比得大帝 發表於 2011-7-25 16:23:55 |顯示全部樓層
catina 發表於 2011-7-25 12:05
同感... 我試過遇到位孭 LX 公主病的80後, 我行前D, 佢又行前D, 仲要次次用佢個袋隊我背脊...  (痛架嘛 ...

你應該扲支筆出嚟, 個人轉身向住佢, 將支筆放在胸前, 向住佢講: 我唔郁, 你個袋撞到我支筆, 係你嘅事.  如果你個袋撞爛我支筆, 你重要賠.
回復

andyman 發表於 2011-7-25 21:03:28 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-24 19:02

如果個收銀唔收條友仔, 條友一定媽到佢九彩啦, 試問有冇人會幫佢..................哎,
一介女流點夠條死佬鬥呀, 人地都係為勢所逼啫,
反而其他客嘈, 條友就死死氣排弟二條龍喎
回復

比得大帝 發表於 2011-7-25 21:29:27 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2011-7-25 21:03
如果個收銀唔收條友仔, 條友一定媽到佢九彩啦, 試問有冇人會幫佢..................哎,  
一介女流點夠 ...

如果係一個一個盡責嘅收銀員, 理在自己果邊, 點解唔出聲?

自知理虧, 俾人叫到去排第二條龍, 一段人都會扮傻, 走咗去條二條龍

自知理虧, 而又媽媽聲的, 相信少數, 就算發難炸, 其他人都會幫口, 唔好當香港人個個都咁怕事

我親眼見一個收銀比人閙到哭呀, 都冇一個人見義勇為...........  發表於 2011-7-25 21:38
回復

比得大帝 發表於 2011-7-25 22:50:08 |顯示全部樓層

andyman  我親眼見一個收銀比人閙到哭呀, 都冇一個人見義勇為...........

d人冷漠啫, 你見到都唔出聲, 又點可以批評別人呢, 冇辦法啦

除非唔知頭唔知尾, 又或者係個收銀員理虧, 我一定出聲

不過咁, 一樣米養百樣人, 有人見義勇為, 有人愛做縮頭烏龜, 係唔可以改變嘅現實.

你又知我冇出聲, 雖然我果時都只係一個只得89磅, 矮矮細細粒的女仔>.<  發表於 2011-7-27 20:04
回復

catina 發表於 2011-7-26 13:56:03 |顯示全部樓層

尋晚仲經典... 又一証明d 80後真係... 唉...

尋晚遇見一對80後情侶, 佢地一路行, 一路傾計, 十指緊扣, 行到路邊要過馬路, 當時約50米外有部的士岩岩轉出黎慢駛緊...
對情侶居然就咁就"鍾"出去囉... 的士好在駛得慢, 扭歪左避佢地...
點知...
對80後情侶, 居然有咁的對話...

女: 有冇搞錯丫?  咁都唔停低避我地, 撞到我地咁點算丫?
男: 係啦, 有冇搞錯架?  點揸車架佢...

我... 滴晒汗囉... 當時我跟佢地後面過馬路架, 我都睇到架的士駛緊過黎, 係佢地唔睇車就衝出去, 仲要話人地唔識揸車...

就嚟胡亂衝出馬路要罰款  發表於 2011-7-26 15:06
回復

Vienne 發表於 2011-7-27 15:20:30 |顯示全部樓層
同感... 我試過遇到位孭 LX 公主病的80後, 我行前D, 佢又行前D, 仲要次次用佢個袋隊我背脊...  (痛架嘛 ...

有次放工搭地鐵,有個OL孭住個又硬又方大手袋,同人吹水吹到鬼咁開心,個袋fig黎fig去,整到佢隔離個西裝男n次,人地已經退讓左佢,佢仲係咁,終於西裝男係個袋又fig過黎之際一手撥開佢,個OL即時發爛渣勁鬧佢,大聲到幾個車廂都聽得好清楚,鬧個男人唔應該郁手撥開佢個袋,仲話繁忙時間人逼係咁,西裝男就話已經避左佢好多次,佢掛住吹水吹得鬼咁興奮都冇顧下人地,阿姐又勁鬧。我覺得個西裝男好慘,佢冇大聲又冇講粗口,只係講道理,OL姐姐就打横黎,換左d麻甩佬實打佢一巴,以為夠惡夠大聲就等於啱,成個潑婦咁,其實失禮果個係自己。
回復

比得大帝 發表於 2011-7-27 16:58:40 |顯示全部樓層
Vienne 發表於 2011-7-27 15:20
有次放工搭地鐵,有個OL孭住個又硬又方大手袋,同人吹水吹到鬼咁開心,個袋fig黎fig去,整到佢隔離個西裝 ...

冇錯吖, 其實當眾鬧人, 實際係鬧緊自己.
回復

比得大帝 發表於 2011-7-27 20:16:46 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2011-7-25 21:03
一介女流點夠 ...

回覆: 你又知我冇出聲, 雖然我果時都只係一個只得89磅, 矮矮細細粒的女仔>.<   

係你自己話: 我親眼見一個收銀比人閙到哭呀, 都冇一個人見義勇為...........

除非你唔當自己係人啦

後加備註: 你選個咁男性化用戶名, 個名又man, 個姓重man.  又點會估到你係個嬌嫡嫡的女仔噃.

回復

KOOKOO 發表於 2011-7-29 12:33:46 |顯示全部樓層
尋日搭火車出沙田  時間下午6時15分 係大埔墟火車站行人隧道 當時好多人 有一男一女踩單車係我身後經過 男的過左女的在我後面一味樂鈴 冇人開聲話佢地 我同個女的講呢到唔可以踩單車 個女唔理我 男的上斜上左路面 女的唔夠力至落地推 第一次遇到呢D人
回復

carlo 發表於 2011-7-30 05:13:27 |顯示全部樓層
比得大帝 發表於 2011-7-24 20:34
如果佢跟得我太貼, 我會出聲

已經同佢講左好多次 , 中 , 普 , 廣東話都講埋 , 佢都係咁 !!!!
回復

carlo 發表於 2011-7-30 05:14:09 |顯示全部樓層

真係好嬲呀 !
回復

catina 發表於 2011-8-1 17:46:17 |顯示全部樓層
唉... 原來唔只街上成班衰人... 公司都有... 仲要有個在您左近...

而家真係冇晒 mood... 聽日再搵時間上黎 update 下個情況...

只可以講的係, 遇到一個無能力又咸濕的上司未係最差, 最慘的係, 仲要有個瀉膀兼中意質人食死貓的同事...
我而家好想辭職~!!!

E+搵食艱難, 個個都爭櫈坐, 外面又風大雨大, 唉 !!!  T︿T  發表於 2011-8-1 17:58
你講嗰種同事,我公司都好多架,如果佢哋敢屈我,我會當面同佢對質,大不了未唔做.  發表於 2011-8-1 17:51
回復