返回列表 發新帖

喝多了 - 伏特加﹑紅酒﹑雜果賓治

作者: 八王爺 發表于 2010-3-9 15:22:22
7022 47
比得大帝 發表於 2010-3-12 11:52:40 |顯示全部樓層
大菲媽看來是飲得之人, 你應該睇吓神之水滴
回復

acmc 發表於 2010-3-12 13:34:06 |顯示全部樓層
啊,原來你鍾意甜酒,二三千一支個d係一級庄酒,品質有保証,dry d,複雜d, 醇厚d同埋  after taste 耐d,所以唔 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-3-11 23:10

我買比自己親人飲都係買二三千蚊支, 你說得對, 係比較有保証, 買過好多次都無撞板, 這個價錢我覺得可以接受, 一來唔係飲得多, 二來有大日子先會買.
白酒我唔鐘意飲, 我鐘意d似甜非甜嘅酒味.
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-12 22:44:26 |顯示全部樓層

我對酒精都會敏感,好日都唔飲,一飲就會神經痛,日頭飲問題唔大,但夜晚就麻煩d,手手腳腳會一齊痛,要食強力止痛藥果隻,但係連飲三四日就會習慣左d酒精,冇事啦~
冬天我多數一個星期開一支,睡前飲,再用真空塞封住放雪櫃;飲左對腳會暖d,如果唔係,向凍個幾日我隻公唔比我掂佢架
夏天晚上唔多飲,因為會熱過頭~
我呢排多數向紅酒協會個會長個間買,成箱買已經買左幾次,又唔貴,品質都幾好,最重要係我同佢有價講
**如果要儲酒婚嫁用,儲d 2007年二百蚊左右個d好呀,又平又靚,年份品質產量算好,可以等十年八年,酒質仲會醇d~
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-12 22:57:55 |顯示全部樓層
大菲媽看來是飲得之人, 你應該睇吓神之水滴
比得大帝 發表於 2010-3-12 11:52

漫畫書??冇乜時間睇啦~
我去過一次fine wine course,飲過1,2,3,4,5級庄既酒,同埋德國,美國,澳州,法國,意大利,智利等地方的幾種酒,唔係級庄就最好飲,如果好彩比你撞到,真係會有驚喜的~
去年底迷上紅酒,買左十幾廿支焦急市場d來試,有平有貴,不過有樣野係肯定的,飲得入口的都要過百,平價的真係冇好野,有d酒係果汁加酒精,真係吞唔到架 但係相比之下,酒庄d係品質比較好d~
回復

acmc 發表於 2010-3-12 23:16:05 |顯示全部樓層
我對酒精都會敏感,好日都唔飲,一飲就會神經痛,日頭飲問題唔大,但夜晚就麻煩d,手手腳腳會一齊痛,要食強力止 ...
prodorothyhkg 發表於 2010-3-12 22:44

飲左對腳會暖d之外, 有無其他好處發現?  可能要飲咗相當日子才見效!
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-12 23:19:34 |顯示全部樓層
飲左對腳會暖d之外, 有無其他好處發現?  可能要飲咗相當日子才見效!
acmc 發表於 2010-3-12 23:16

有呀,d雀斑淺左色~
飲2個星期已經發覺啦,不過停飲又打回原形
回復

jellyfishy 發表於 2010-3-13 00:13:18 |顯示全部樓層
add14icon
有呀,d雀斑淺左色~
飲2個星期已經發覺啦,不過停飲又打回原形
prodorothyhkg 發表於 2010-3-12 23:19

真的?????
嘩~~~ 天大喜訊!!!!add14icon
回復

prodorothyhkg 發表於 2010-3-14 00:10:33 |顯示全部樓層
真的?????
嘩~~~ 天大喜訊!!!!
jellyfishy 發表於 2010-3-13 00:13

真架
不過要適可而止,太多酒精會加重肝臟負荷~
回復