種出朱來 (Papillio)

作者: Dennis 發表于 2010-2-2 11:46:26
41263 287

上到黎HKPlants呢個Fourm, 全因為家中第一棵植物 - 白肋朱頂蘭(Mrs. Garfield); 之後一直沉迷.......

INDEX<<<按綠色字可到該頁>>>

Ambiance : 花照
Apple Blossom : 花照
Blossom Peacock : 花照 , 再開花, 再三開花
Bogota : 花照
Calyptratum : 小苗
Charisma : 花照 , 結籽
Elvas : 花照
Estella : 花照 , 結籽
Giraffe : 花照
Gracilis : 小苗 , 花照
Lemon Lime : 球根 , 花照1 , 花照2
La Paz : 花照
Lima :
Ludwig Dazzler : 花照 , 又開花 , 又再開花, 第5次開花
Misty : 花照 , 結籽
Mrs. Garfield : 花照 , 生咗好多仔
Night Star : 花照
Orange Souvereign : 花照
Papillio : 花照 , 結籽
President Johnson : 小苗
Reginae : 花照 , 又開花
Royal Velvet : 小苗
Santa Cruz : 小苗
Santos : 小苗
Showmaster : 花照 , 結籽 , 疏苗
Siberia : 花照
Sumatra : 花照1 , 收種子 , 花照2
Temptation : 花照 , 結籽 , 收種子 , 疏苗, 黐花冧
Vera : 小苗, 花照
White Peacock : 花照
雜交品種: Ludwig Dazzler var Reginae I, Ludwig dazzler var Reginae II
新朱 x Elvas : 種子

Dennis 發表於 2011-6-6 13:54:34 |顯示全部樓層
Papillio 唔知係咪怕比我剪......開花開到咁

回復

HINGJUDY 發表於 2011-6-6 22:11:12 |顯示全部樓層
回復 Dennis 的帖子

同粉紅惊奇差不多都幾難分.
回復

ylee 發表於 2011-6-6 22:00:41 |顯示全部樓層
Vera 好靚呀
回復

fnv234 發表於 2011-6-7 01:03:09 |顯示全部樓層

我果棵到而家連葉都未出
但係睇過個球又冇野喎
仲好似有生根
回復

ae92 發表於 2011-6-6 21:40:37 |顯示全部樓層
Dennis 發表於 2011-6-6 13:54
Papillio 唔知係咪怕比我剪......開花開到咁

都好呀有花睇,我團購個棵Papillio依家都係得幾塊葉,不過好鬼壯
回復

ae92 發表於 2011-5-29 10:28:29 |顯示全部樓層
Dennis 發表於 2011-5-29 10:23
Vera 由小苗種起, 今年終於開花

又係一隻好朱
回復

Dennis 發表於 2011-5-29 10:23:39 |顯示全部樓層
Vera 由小苗種起, 今年終於開花

回復

fanhoiyiu 發表於 2011-5-17 21:06:52 |顯示全部樓層
Dennis 發表於 2011-5-16 23:19
回覆: fanhoiyiu  咁細?!?!?!?!?咁雌蕊呢?  

雌蕊己經變為花瓣, 所以D花係重瓣; 而重瓣嘅朱係結唔到種子架 ...

原來係咁,謝謝指導
回復

Dennis 發表於 2011-5-16 23:19:44 |顯示全部樓層
回覆: fanhoiyiu  咁細?!?!?!?!?咁雌蕊呢?  

雌蕊己經變為花瓣, 所以D花係重瓣; 而重瓣嘅朱係結唔到種子架~
回復

Dennis 發表於 2011-5-12 18:01:26 |顯示全部樓層
今次有心混種嘅朱有3款, 首先跑出嘅係 新朱 x Elvas

冇數有幾多粒....

一次過浸哂佢!
回復

HINGJUDY 發表於 2011-5-7 12:03:59 |顯示全部樓層
我今年都攪左幾種雙反.都好成功.好期待唔知開D乜...........

妳就好啦~ 2年後妳個朱海肯定好壯觀呀~  發表於 2011-5-8 15:29
回復

Dennis 發表於 2011-5-7 11:15:09 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2011-5-7 10:43

唔係喎,其他兩朵我冇攪到佢有咗架喎@.@!!唔通佢因為要比哂D開花能量佢結果??

大約一個月多左右啦~
回復

PACO 發表於 2011-5-7 10:43:30 |顯示全部樓層

唔係喎,其他兩朵我冇攪到佢有咗架喎@.@!!唔通佢因為要比哂D開花能量佢結果??
咁個果要幾耐先會黃到爆架??
回復

Dennis 發表於 2011-5-7 09:03:58 |顯示全部樓層
PACO 發表於 2011-5-7 08:25

我想問吓呢D果實大約幾時先熟呀?熟嗰陣會唔會有樣睇架??

多手攪到佢有咗, 你都要負責任喎  ~ 第日要將D種子種哂佢
D果莢成熟後會變黃及自己爆開

授咗粉嘅花係會快謝D架, 因為佢要做下一個結籽嘅程序嘛~
回復

fanhoiyiu 發表於 2011-5-7 12:53:28 |顯示全部樓層
重瓣見唔到個花蕊,請問邊PART先至係呀

明日睇吓有冇, 影出黎比你睇~  發表於 2011-5-7 22:36
回復

ylee 發表於 2011-5-7 14:54:50 |顯示全部樓層
哎呀,原來係有種子的,見佢一粒嘢重剪鬼了佢:p

有種子妳會種到成屋到係喎, haha~  發表於 2011-5-7 22:37
回復

Dennis 發表於 2011-5-8 14:40:34 |顯示全部樓層
fanhoiyiu 發表於 2011-5-7 12:53
重瓣見唔到個花蕊,請問邊PART先至係呀

重瓣嘅花蕊大多變成花瓣, 只有少數雄蕊有花粉.......下面張圖就係雄蕊花粉~

咁細?!?!?!?!?咁雌蕊呢?  發表於 2011-5-9 23:11
回復

PACO 發表於 2011-5-7 08:25:16 |顯示全部樓層

我想問吓呢D果實大約幾時先熟呀?熟嗰陣會唔會有樣睇架??
因為我都多手攪咗棵,佢'有'咗呀!
不過我唔知道係咪因為我將三朵花嘅中一朵受了粉,之後其他兩朵就好快謝咗>.<!!
回復

Dennis 發表於 2011-5-6 21:55:01 |顯示全部樓層
Blossom peacock 今次花期跑包尾......可能舊年11月尾開過啦, 所以今次好弱......

回復