種出朱來 (Papillio)

作者: Dennis 發表于 2010-2-2 11:46:26
41216 287

上到黎HKPlants呢個Fourm, 全因為家中第一棵植物 - 白肋朱頂蘭(Mrs. Garfield); 之後一直沉迷.......

INDEX<<<按綠色字可到該頁>>>

Ambiance : 花照
Apple Blossom : 花照
Blossom Peacock : 花照 , 再開花, 再三開花
Bogota : 花照
Calyptratum : 小苗
Charisma : 花照 , 結籽
Elvas : 花照
Estella : 花照 , 結籽
Giraffe : 花照
Gracilis : 小苗 , 花照
Lemon Lime : 球根 , 花照1 , 花照2
La Paz : 花照
Lima :
Ludwig Dazzler : 花照 , 又開花 , 又再開花, 第5次開花
Misty : 花照 , 結籽
Mrs. Garfield : 花照 , 生咗好多仔
Night Star : 花照
Orange Souvereign : 花照
Papillio : 花照 , 結籽
President Johnson : 小苗
Reginae : 花照 , 又開花
Royal Velvet : 小苗
Santa Cruz : 小苗
Santos : 小苗
Showmaster : 花照 , 結籽 , 疏苗
Siberia : 花照
Sumatra : 花照1 , 收種子 , 花照2
Temptation : 花照 , 結籽 , 收種子 , 疏苗, 黐花冧
Vera : 小苗, 花照
White Peacock : 花照
雜交品種: Ludwig Dazzler var Reginae I, Ludwig dazzler var Reginae II
新朱 x Elvas : 種子

Dennis 發表於 2010-2-2 11:52:46 |顯示全部樓層

第一棵, 雖然係cheap野, 不過係我最鐘意嘅白肋朱頂蘭(Mrs. Garfield)!

回復

Dennis 發表於 2010-2-2 12:06:03 |顯示全部樓層
Hippeastrum reginae

評分

查看全部評分

回復

chiuso 發表於 2010-2-2 13:11:32 |顯示全部樓層
好靚呀add6icon
回復

Dennis 發表於 2010-2-2 13:48:36 |顯示全部樓層
好靚呀
chiuso 發表於 2010-2-2 13:11

Thanks Chiuso! 種咁多花, 最鐘意都係朱頂蘭, 又易種, 花又靚! 所以開個post做個紀綠!
回復

格子 發表於 2010-2-2 13:55:47 |顯示全部樓層
仲未升啊
回復

Dennis 發表於 2010-2-2 14:01:33 |顯示全部樓層
Ludwig Dazzler 2009年開過2次花嘞!

回復

花草之家 發表於 2010-2-2 18:58:27 |顯示全部樓層
Dennis,你唔止咁少朱架播。
我好鐘意你GE簽名,好靚呀!
回復

hk88688 發表於 2010-2-2 20:34:33 |顯示全部樓層
Dennis, Ludwig Dazzler好多花add6icon
花草, 叫Dennis幫你整個靚靚簽名嘛add14icon
回復

Dennis 發表於 2010-2-3 09:41:50 |顯示全部樓層
Dennis,你唔止咁少朱架播。
我好鐘意你GE簽名,好靚呀!
花草之家 發表於 2010-2-2 18:58

Dennis, Ludwig Dazzler好多花
花草, 叫Dennis幫你整個靚靚簽名嘛
hk88688 發表於 2010-2-2 20:34

花草, 比D相我幫妳整啦~
D朱我要整理吓.....

88, Ludwig Dazzler買返黎就好多花, 3支花菖, 第2次就少咗D, 上個月開完1支, 而家好慢咁出緊第2支
回復

Dennis 發表於 2010-2-3 10:17:08 |顯示全部樓層
Blossom Peacock 開得太早....  如果撞正過年開一定正爆!

評分

查看全部評分

回復

Dennis 發表於 2010-2-3 20:47:49 |顯示全部樓層

Temptation

回復

cherrylwy 發表於 2010-2-4 01:41:04 |顯示全部樓層
Blossom Peacock 勁靚呀! 救命呀!
回復

Dennis 發表於 2010-2-4 09:03:28 |顯示全部樓層
Blossom Peacock 勁靚呀! 救命呀!
cherrylwy 發表於 2010-2-4 01:41

Thanks Cherry! 我本來冇對佢寄予厚望, 仲諗住唔買佢, 估唔到佢有驚喜比我

其實今次團嘅朱我最鐘意Misty.....不過岩岩先開緊, 未係最靚.....

回復

cherrylwy 發表於 2010-2-4 09:08:51 |顯示全部樓層
Misty都好靚呀﹗
回復

黃臉婆 發表於 2010-2-4 09:13:16 |顯示全部樓層
點解 Misty 得一張相貢少架 ? ..... 11.gif
回復

Dennis 發表於 2010-2-4 09:31:04 |顯示全部樓層
Misty都好靚呀﹗
cherrylwy 發表於 2010-2-4 09:08

點解 Misty 得一張相貢少架 ? .....
黃臉婆 發表於 2010-2-4 09:13

靚靚!  我覺得隻隻朱都爭妍鬥麗, 返而Misty清淡優雅
回復

Dennis 發表於 2010-2-4 09:58:09 |顯示全部樓層
點解 Misty 得一張相貢少架 ? .....
黃臉婆 發表於 2010-2-4 09:13

Misty未開哂呀~ 我又唔係日日嚮屋企, 聽蕉再影!
回復

格子 發表於 2010-2-4 11:03:05 |顯示全部樓層
DENNIS俾心機影相 d花真係靚好多add6icon
回復

Dennis 發表於 2010-2-4 12:24:30 |顯示全部樓層
DENNIS俾心機影相 d花真係靚好多
格子 發表於 2010-2-4 11:03

近排D影D相, 將個光學變焦zoom最遠(唔好用數碼變焦), 場景Set為人象, 唔開閃燈......
影出黎效果好D
回復