~交功課~

作者: little_stone 發表于 2019-4-9 18:38:31
4760 45
yunge0 發表於 2019-4-10 19:22:54 來自手機 |顯示全部樓層
王子送我的大花馬齒莧,開過一朵黃花。現在每一節都長新芽,充滿活力。
回復

violet_bb 發表於 2019-4-10 18:27:07 來自手機 |顯示全部樓層
王子眼中嘅“粗野”喺我地嚟睇係寶嚟架!如獲至寶呀!
回復

violet_bb 發表於 2019-4-10 16:39:48 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-9 23:00
成功緊係開心,失敗就係交學費,吸取經驗,寄望下次成功!不過交功課一定會肉緊啲,失敗咗會有自責{:emoj ...

同意,王子種得好肥美,剪枝之時已谷緊花架啦,所以一交到我地手上無耐就有花。王子好野!!!
回復

lamkaicheung 發表於 2019-4-10 16:14:11 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-9 23:00
成功緊係開心,失敗就係交學費,吸取經驗,寄望下次成功!不過交功課一定會肉緊啲,失敗咗會有自責{:emoj ...

…錫紙同學咁睇得起我黃紙同學,咁大頂高帽笠落嚟點搞,我呢啲只係三腳貓功夫,園藝館還有大把絕世武功我要學,也希望得到各大門派的大師傳授武功秘訣, 淨係呢招無敵曬曬曬我都有排學呀
回復

Ming36 發表於 2019-4-10 16:00:00 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-10 15:57
噴水係噴根定葉?多肉唔好朝葉面噴水呀,容易爛葉,如果噴咗,就最好吹下風。
淋水最好喺淋落土度,避開 ...

急救時噴根,定植後,噴在植料上,可能有少少噴到萬年草的葉子,但見佢一陣就乾了,希望冇問題啦
回復

little_stone 發表於 2019-4-10 15:57:20 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-10 15:53
攞出嚟睇之後,見佢根部發育仍然好,只是太乾,即時噴水急救。雖然冇辦法逆轉已變黃的葉,見佢挺立起來, ...

噴水係噴根定葉?多肉唔好朝葉面噴水呀,容易爛葉,如果噴咗,就最好吹下風。
淋水最好喺淋落土度,避開葉片
回復

Ming36 發表於 2019-4-10 15:53:13 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-10 13:14
會唔會係太悶熱?植物都要空氣流通先健康

攞出嚟睇之後,見佢根部發育仍然好,只是太乾,即時噴水急救。雖然冇辦法逆轉已變黃的葉,見佢挺立起來,放心啲
回復

Ming36 發表於 2019-4-10 15:43:32 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-10 13:14

整株拿出嚟看,弄清楚情況,是缺水啊!
我把它與其他多肉放埋一齊,所以灑水方面疏忽了,澆透水之後精神晒,希望快快康復

咁就好啦!  發表於 2019-4-10 15:47
回復

little_stone 發表於 2019-4-10 13:14:12 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-9 23:44
王子嗰啲,時間地點夾唔到,希望下次再有機會。
鼻屎苗好嬌小可愛呀!
今晚返嚟見到株萬年草有黃葉,可能 ...

回復

little_stone 發表於 2019-4-10 13:13:06 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-4-10 08:03
女神咁多功課做,唔使俾自己咁大壓力架,得閒就交,唔得閒唔使做。

貴價玉露搬入屋會康復既,未死都有得醫 ...

知道
冇嘅,真係得閒先交架
我攞返玉露入屋啦,不過根已枯哂,葉又一直甩
回復

菜妹 發表於 2019-4-10 08:03:27 |顯示全部樓層
女神咁多功課做,唔使俾自己咁大壓力架,得閒就交,唔得閒唔使做。

貴價玉露搬入屋會康復既,未死都有得醫。我前排有堆草玉露俾我掉入黑房一星期都以為玩完,依家又強壯返。
回復

Ming36 發表於 2019-4-9 23:46:28 來自手機 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2019-4-9 21:32
我萬年草都種c左<span class="emoji emoji1f623"></span><span class="emoji emoji1f623"></span><span class="emoji emoji1f623"></span>

我株萬年草BB黃晒,唔知咩事,急救中

俾唔夠水?萬年草超級喜水。  發表於 2019-4-10 08:04
回復

Ming36 發表於 2019-4-9 23:44:46 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-9 23:03
慢慢啦,鼻屎苗係冇大得咁快
種花地方細細,送俾花友嘅苗都好細 ...

王子嗰啲,時間地點夾唔到,希望下次再有機會。
鼻屎苗好嬌小可愛呀!
今晚返嚟見到株萬年草有黃葉,可能我沒有比夠水佢
回復

little_stone 發表於 2019-4-9 23:03:55 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-4-9 20:12
好犀利呀!水培都可以開花。
妳送給我的肉肉,我種到現在(兩個月左右)仍然好細,未交到功課比妳住 ...

慢慢啦,鼻屎苗係冇大得咁快
種花地方細細,送俾花友嘅苗都好細

王子派嗰啲都好大束好大棵呀,你有冇攞呀?
回復

little_stone 發表於 2019-4-9 23:00:50 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-4-9 20:55
石同學都幾多功課喎,要開多幾晚夜車先得啦,比心機你一定得嘅,其實我都可以捱下義氣幫你做緊啲㗎

王子你派俾大家嘅馬齒莧都開花花,原主人功不可沒啊~ 石子黎緊有機會,一定會再過啲鼻屎苗俾王子,等你養爆盆,再派俾花友,發揚光大

黎呢度真係最開心真係識到一班花友呀!學到好多嘢!又成日睇post睇到傻笑
回復

little_stone 發表於 2019-4-9 22:52:24 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-9 22:15
植物唔死,商家那有生意,有咗今次經驗,下次更有信心。

今次學費真係好高
自己高估自己能力,又低估天氣變化
對於種植十二卷,石子真係仲有好多好多需要學習,景天都不能鬆懈
回復

little_stone 發表於 2019-4-9 22:49:24 來自手機 |顯示全部樓層
tomatozone 發表於 2019-4-9 21:32
我萬年草都種c左<span class="emoji emoji1f623"></span><span class="emoji emoji1f623"></span><span class="emoji emoji1f623"></span>

Yunge0師姐呢隻粗生呀~ 有太陽又得,冇太陽又得
蕃茄大要唔要試下種?
回復

taxitang 發表於 2019-4-9 22:15:44 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-4-9 21:45
大大,我有負你所託,花火就黎俾我養死
我太低估天台嘅高溫,估唔到未到五月就可以 ...

植物唔死,商家那有生意,有咗今次經驗,下次更有信心。
回復

little_stone 發表於 2019-4-9 21:45:40 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-4-9 20:07
師姐乜肉都咁好狀態,好功夫。

大大,我有負你所託,花火就黎俾我養死
我太低估天台嘅高溫,估唔到未到五月就可以熱成咁
而家呢份功課我影都唔夠膽影,仲奢望緊佢可以救得返
遲啲再匯報
回復

tomatozone 發表於 2019-4-9 21:32:31 來自手機 |顯示全部樓層
我萬年草都種c左
回復