那些花兒2019

作者: bettyfly 發表于 2019-2-4 17:18:31
8343 67
小雷子 發表於 2019-5-18 22:33:54 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-5-18 22:22
好多年無幫沙玫換盆,d根爆到爭d掹唔到出黎<span class="emoji emoji1f648"></span>
繡球其實唔係好適合我呢d懶人,要日日淋 ...

今日我幫盆AV換泥,見到佢謝謝,怕佢頂唔住一命嗚呼 !原本一買返就要換泥,我都偷懒好多日,今日的起心肝搞掂佢 !

回復

bettyfly 發表於 2019-5-18 22:22:50 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-5-18 15:00
今日咁熱,坐係度都出晒汗,何妨你要做嘢呢!沙漠玫瑰好靚呀,充滿熱情如火!
我都鐘意繡球花,可惜冇露 ...

好多年無幫沙玫換盆,d根爆到爭d掹唔到出黎
繡球其實唔係好適合我呢d懶人,要日日淋水,但太鍾意了所以繼續種落去
回復

小雷子 發表於 2019-5-18 15:00:13 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-5-18 14:30
幫沙漠玫瑰換盆換到一頭大汗,滿盆都是根

今日咁熱,坐係度都出晒汗,何妨你要做嘢呢!沙漠玫瑰好靚呀,充滿熱情如火!
我都鐘意繡球花,可惜冇露台,唯有欣賞你家的!
回復

bettyfly 發表於 2019-5-18 14:30:02 來自手機 |顯示全部樓層
幫沙漠玫瑰換盆換到一頭大汗,滿盆都是根

夏天無心打理露台,只有藍雪花和簕杜鵑開得燦爛

幫繡球補少少肥
回復

bettyfly 發表於 2019-5-1 13:56:37 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-5-1 13:51
好奇怪,以前種到大盆,近兩年,餵飽飽都生唔大

咁奇怪?sai米飯
回復

B17 發表於 2019-5-1 13:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-5-1 13:43
無換盆施肥加冬天大剪完都生成咁,唔可以比飽飯佢食<span class="emoji emoji1f60f"></span>

好奇怪,以前種到大盆,近兩年,餵飽飽都生唔大
回復

bettyfly 發表於 2019-5-1 13:46:11 來自手機 |顯示全部樓層
1/5/2019
開曬~

三款簕杜鵑

一些多肉

評分

查看全部評分

回復

bettyfly 發表於 2019-5-1 13:43:01 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-4-27 10:57
好大嚿毬蘭呀

無換盆施肥加冬天大剪完都生成咁,唔可以比飽飯佢食
回復

B17 發表於 2019-4-27 10:57:20 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-4-21 20:08
大岩桐花貓好勤力

好大嚿毬蘭呀

回復

bettyfly 發表於 2019-4-21 20:08:38 來自手機 |顯示全部樓層

大岩桐花貓好勤力
珍珠毬蘭好大盆了
回復

bettyfly 發表於 2019-3-30 23:24:19 來自手機 |顯示全部樓層
繡球「無盡夏」,曾經花葉並茂,經過忽然曝曬,如今只剩軀殼,希望早日恢復

朱頂蘭,今年只有一款開花:

大岩桐,去年花後忘記收盆避雨,種了幾年的大球浸爛了,好在留有葉片浸出根再種,又有花賞。

花貓K. Rongo依然燦爛

Double Delight會變臉,前一日妖嬈,後一日素淨。

幾片楓葉

評分

查看全部評分

回復

bettyfly 發表於 2019-3-21 23:20:06 來自手機 |顯示全部樓層
horizonspirit 發表於 2019-3-21 23:16
請問有link同舖頭名嗎?我都有找淘記但沒有你個款,好靚呀,靚到我特登開acct問你,謝謝你! ...

pm左你,其實我更鐘意淡色系列,襟睇d,「麗娜」多花較大又唔易甩,深得我心
回復

horizonspirit 發表於 2019-3-21 23:16:19 來自手機 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-3-21 20:50
淘記買的,品種叫「金邊黃」或「黎明三角洲」

請問有link同舖頭名嗎?我都有找淘記但沒有你個款,好靚呀,靚到我特登開acct問你,謝謝你!
回復

bettyfly 發表於 2019-3-21 20:50:01 來自手機 |顯示全部樓層
horizonspirit 發表於 2019-3-21 00:25
我覺得樓主你那盆斑紋葉橙黃三角梅好靚呀
請問你係邊度買呀, 我去過幾次花墟都無你呢款賣, 只有最普通的,  ...

淘記買的,品種叫「金邊黃」或「黎明三角洲」
回復

horizonspirit 發表於 2019-3-21 00:25:35 |顯示全部樓層
我覺得樓主你那盆斑紋葉橙黃三角梅好靚呀
請問你係邊度買呀, 我去過幾次花墟都無你呢款賣, 只有最普通的, 可以指教一下嗎?
回復

bettyfly 發表於 2019-3-18 23:59:16 來自手機 |顯示全部樓層
K. Rongo越看越喜歡,長高後開始傾斜

沙玫
回復

bettyfly 發表於 2019-3-8 23:29:52 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-7 23:30
咁多花,擺出嚟,正面影會更靚

彈簧草既花謝左喇,要收埋等秋天了
回復

B17 發表於 2019-3-7 23:30:29 |顯示全部樓層
bettyfly 發表於 2019-3-3 17:00
玫瑰美麗惹蟲多病,雖多病但實際上也算強健,不噴藥其實也可以的,只要忍受得了葉子有時會不太美觀。

咁多花,擺出嚟,正面影會更靚
回復

bettyfly 發表於 2019-3-4 21:03:39 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2019-3-4 12:14
彈簧草係有d香與唔香之間嘅怪味,百萬小玲或者應該改名百萬芽蟲

開完呢轉花剪曬佢,變光頭小玲
回復

B17 發表於 2019-3-4 12:14:22 |顯示全部樓層

彈簧草係有d香與唔香之間嘅怪味,百萬小玲或者應該改名百萬芽蟲
回復