咸蟹﹑寧波蟹糊, #56 熗蟹

作者: 八王爺 發表于 2009-9-25 17:04:39
11170 64
八王爺 發表於 2009-10-5 17:00:14 |顯示全部樓層
蟹中我最唔食就係 大閘蟹,真係除咗啲羔,無乜好食。

水母睇完你篇三文魚帖,真係好開心,因為我一向唔多like,只會食煙三文魚。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-10-5 17:03:14 |顯示全部樓層

水母睇完你篇三文魚帖,真係好開心,因為我一向唔多like,只會食煙三文魚。
八王爺 發表於 2009-10-5 17:00

食大閘蟹都係為有 d 羔啫,而且冇理由咁冇衣食唔食埋 d 肉嘛!況且,一年一季嘅節目,又有多個籍口坐埋飲飲食食,最緊要食得開心!
回復

八王爺 發表於 2009-10-5 18:13:26 |顯示全部樓層
呵呵 ... 原來係搵個籍口坐埋一齊! 咁你搵食蟹聚喇!
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-5 20:37:36 |顯示全部樓層
食大閘蟹都係為有 d 羔啫,而且冇理由咁冇衣食唔食埋 d 肉嘛!況且,一年一季嘅節目,又有多個籍口坐埋飲飲食食,最緊要食得開心!
虛宿寶瓶 發表於 2009-10-5 17:03

自從家人過身, 好人大哥又成日不在香港, 呢幾年都無食過大閘蟹喇~~
今年唔食, 等明年囉~ 我想食咸蟹和做醉貓多d~add12icon
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-5 20:38:44 |顯示全部樓層

水母睇完你篇三文魚帖,真係好開心,因為我一向唔多like,只會食煙三文魚。八王爺 發表於 2009-10-5 17:00

你咁講係咪叫攞境呀?!
回復

八王爺 發表於 2009-10-5 22:33:24 |顯示全部樓層
你咁講係咪叫攞境呀?!
jellyfishy 發表於 2009-10-5 13:38

唔好意思,多多得罪。
下次做咗蟹,再post上黎請你食。
下次多啲圖,詳細啲。因為今次有啲忙,只顧住做蟹,唔記得影相。
而且今次買唔到蟹乸,下次一定要做乸先夠正!
回復

jellyfishy 發表於 2009-10-5 22:40:32 |顯示全部樓層
唔好意思,多多得罪。
下次做咗蟹,再post上黎請你食。
下次多啲圖,詳細啲。因為今次有啲忙,只顧住做蟹,唔記得影相。
而且今次買唔到蟹乸,下次一定要做乸先夠正! ...
八王爺 發表於 2009-10-5 22:33

好呀~~ 等你!!add9icon
回復

fianfumy 發表於 2009-10-6 00:45:02 |顯示全部樓層
真係每人口味唔同, 但如果黃油蟹同大閘蟹比, 我會LIKE 大閘蟹多一點, 而我每年都會食2-3次大閘蟹囉...... 今年都好想自己整醉蟹 !

但整醉蟹之前想整八王爺的寧波蟹糊先.....
回復

八王爺 發表於 2009-10-6 07:18:42 |顯示全部樓層
fianfumy, 你的醉蟹有乜心得,貼出黎同大家分享一下! yummy.....
回復

八王爺 發表於 2010-9-20 10:33:59 |顯示全部樓層
公主的做法,同我的有啲唔同,而且蟹的品種不一樣。

要用梭子蟹先夠多肉和有膏。藍花蟹做唔到咁嘅水平。
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-20 11:04:53 |顯示全部樓層
公主的做法,同我的有啲唔同,而且蟹的品種不一樣。

要用梭子蟹先夠多肉和有膏。藍花蟹做唔到咁嘅水平。
八王爺 發表於 2010-9-20 10:33

八王爺~

早晨~原來要用梭子蟹~

唔怪得冇肥膏啦~

請問梭子蟹係咪即是花蟹呢~
回復

八王爺 發表於 2010-9-20 12:21:35 |顯示全部樓層
一般街巿有3-4種海蟹,一種係公主用的 藍花蟹,又名水蟹,少肉無膏。
另一種 紅色花紋,多肉,睇季節有膏。
一種係三點蟹,墨綠色殼上有三個褐大圓點。蟹較細,蟹味淡。
最後係梭子蟹,都係墨綠色,有暗花紋。
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-20 14:21:30 |顯示全部樓層
一般街巿有3-4種海蟹,一種係公主用的 藍花蟹,又名水蟹,少肉無膏。
另一種 紅色花紋,多肉,睇季節有膏。
一種係三點蟹,墨綠色殼上有三個褐大圓點。蟹較細,蟹味淡。
最後係梭子蟹,都係墨綠色,有暗花紋。
八王爺 發表於 2010-9-20 12:21

被騙了~

前晚去到街市,好多攤檔都收了 e個檔主仲話又肥又多膏咁話~

我都覺得怪怪架~才58蚊斤,點會咁筍吖~
回復

八王爺 發表於 2010-9-20 14:29:37 |顯示全部樓層
其實我都有 醃蟹的圖,不過,發咗係另個大陸網站。
一陣copy and paste 過黎。
回復

SSL200507 發表於 2010-9-20 14:42:23 |顯示全部樓層
梭子蟹 係唔係 泥蟹/掩仔蟹?
回復

八王爺 發表於 2010-9-20 14:56:14 |顯示全部樓層
因為公主要看看梭子蟹的樣子,
於是找回去年秋天做蟹的圖來。

這個配方是寧波舟山人教的,
很地道的食法,餐廳外面是吃不到的。

国內叫梭子蟹,我地叫花蟹。

秋天蟹乸有很多膏。

開濃盐水,用海盐或粗盐,用溫水直到盐不溶,成為飽和液。
泡蟹12-24小時。放入雪柜,隨時想食就攞出黎。

已泡了24小時。這樣泡過的蟹不用加調味,在雪柜可以放30天。

評分

查看全部評分

回復

muitau 發表於 2010-9-20 15:52:22 |顯示全部樓層
睇見口水流呀!!
鹽水浸蟹啲水係咪全用熟水呀?之前使唔使洗架?
回復

八王爺 發表於 2010-9-20 16:01:53 |顯示全部樓層
妹頭,蟹一定要洗,但不能解開繩,直到醃到佢唔郁,先剪繩。
用溫水開盐水,咁啲水先夠濃,逹到飽和。
水越鹹,蟹保鮮度越高。
回復

BanbieChan 發表於 2010-9-20 16:02:27 |顯示全部樓層
因為公主要看看梭子蟹的樣子,
於是找回去年秋天做蟹的圖來。

這個配方是寧波舟山人教的,
很地道的食法,餐廳外面是吃不到的。

国內叫梭子蟹,我地叫花蟹。
八王爺 發表於 2010-9-20 14:56

八王爺~

好詳細呀~唔該晒~
回復

muitau 發表於 2010-9-20 16:40:13 |顯示全部樓層
八王爺, 釘橋晒!
回復