大膽 ~ 挑戰你的嘗鮮度!!

作者: 八王爺 發表于 2009-4-15 10:17:57
25840 294
八王爺 發表於 2009-4-17 16:59:28 |顯示全部樓層
我都試過同班friend 約定某日某時係 深圳 菜根香 食晚飯。
然後大家在深圳各自活動咯!
咁係幾好,唔使去啲自己無興趣的地方。到時到候一齊食晚飯又齊人!
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-4-17 16:57:38 |顯示全部樓層
個個都番工做野,飛嘅日子唔一定一樣,有兩日左右一齊向大連其實都應該夠,可以跟足全程咪跟足全程囉!如果唔係,可以 join 埋食兩、三餐,其餘自由活動,靈活性高 d ,首領又唔使咁辛苦做咁多野!
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-17 16:53:42 |顯示全部樓層
後來先見到 平平的提議,各人自己上去,在首領指定的日期時間,去某間大連海鮮店聚餐。
咁樣都好,各人不必成個旅程都一齊,有自由度。
八王爺 發表於 2009-4-17 16:43

好玩喎, 好似玩野外定向咁~~
回復

八王爺 發表於 2009-4-17 16:43:41 |顯示全部樓層
後來先見到 平平的提議,各人自己上去,在首領指定的日期時間,去某間大連海鮮店聚餐。
咁樣都好,各人不必成個旅程都一齊,有自由度。
回復

比得大帝 發表於 2009-4-17 16:40:01 |顯示全部樓層
好, 等我 line up 一下, 搵番d Dalian friends.

最不好就是港龍取消了大連航班
回復

八王爺 發表於 2009-4-17 16:30:20 |顯示全部樓層
咁依家係唔係8-9月去大連呀

大膽團
Peter 發表於 2009-4-17 09:04

係呀! 唔該 首領 定好日期,旅費,膳費。
我第一個報名。
回復

虛宿寶瓶 發表於 2009-4-17 16:25:44 |顯示全部樓層

大膽團
Peter 發表於 2009-4-17 16:04

計我話呢...
大膽團

始終係大制作!首領你本身諗唔諗住去先!你係去就比個日子,行程、酒店、航班資料我地!有興趣嘅就通知你,但自己訂機票酒店,到時會合!

平時攪版聚都咁多野攪,今次仲要出門添!唔想到你,因為都會幾麻煩啊!
回復

carlo 發表於 2009-4-17 16:16:05 |顯示全部樓層
其實平時不大吃大喝, 定時定候食清淡素食, 耐不耐食下d 美味肥野應該都無乜問題掛.

想起以前我媽未退休時, 日做夜做無運動, 又要陪老豆食燒夜, 肥到 150lb, 仲要有血壓問題和糖尿病. 十多年前退休後, 她每天行晨運 ...
jellyfishy 發表於 2009-4-17 16:08

日做夜做無運動, 又要陪老豆食燒夜, 肥到 170 lb -------> 我都無咁 !   我都覺得我好快會死 !
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-17 16:08:19 |顯示全部樓層
其實平時不大吃大喝, 定時定候食清淡素食, 耐不耐食下d 美味肥野應該都無乜問題掛.

想起以前我媽未退休時, 日做夜做無運動, 又要陪老豆食燒夜, 肥到 150lb, 仲要有血壓問題和糖尿病. 十多年前退休後, 她每天行晨運或晚間步行十幾條街當做運動 ; 自己煮菜唔落油, 少糖少鹽, 唔食燒夜, 早睡早起, 一年左右已經輕到 123lb!! 糖尿病好像不葯已癒, 或每天只吃一粒半粒葯, 醫生開的血壓葯(已經好低 mg), 她自行減半, 每天度住都無問題.

不過, 生死有命, 食得健康開心有良心才是最重要.
回復

比得大帝 發表於 2009-4-17 16:04:03 |顯示全部樓層

大膽團
回復

八王爺 發表於 2009-4-17 15:51:19 |顯示全部樓層
為咗條命,無法喇!

話時話,咩情況下,大家會放棄食 生海鮮?
即係魚生,或者好似我咁醃鹹蝦。
回復

fianfumy 發表於 2009-4-17 15:17:31 |顯示全部樓層
嘉美雞 , 少爺雞是嘉道理農場出品 , 有冇打針我唔敢講 , 但是只知用有機飼料囉 .

其實西醫是冇話戒口的 , 不過近年好多女性的子宮頸癌 或 腫瘤 出來的報告是因為與人進食有關 , 其實唔止雞的 , 你估豬 , 牛 ... 沒有打激素針 , 讓牠快D大嗎 , 只不過雞細隻 , 分解慢 , 而多打在雞翼位置 , 而人們又最愛吃是雞翼囉 ......

我以前都接觸很多中醫 ,  從中醫覺道 , 燕窩大部份人都是受到 , 燕窩是蘊含大量蛋白質及微量原素 , 骨膠原等 , 好溫和 , 體質虛弱都食得 .
冬蟲夏草是一種生長在某種蟲體身上的寄生菌 , 副作用很少的滋補強壯中藥性溫和不燥、可補氣 , 適合病後體虛的人進食 .

至於雪蛤膏 .... 多年前西醫報告都出過激數過多 , 唔太適合進食喎

有關癌症的問題 , 以我多年理解 , 其實唔止是燕窩補番的癌細盹 , 其實涉及到大量蛋白質的都會令癌細胞增生 , 原理好簡單 , 食得越好 , 身體內所有細胞同時一齊吸收 , 咁咩細胞會"惡" D呢 ?
我7-8年前在曾在我看病的中醫診所 ( 中醫是素食者 ) 接觸另一位中年女病人, 她有淋巴癌已是"未"期的 , 西醫已沒有很大的治療 , 所以她去睇中醫 , 在看這位中醫 , 她每日按中醫指示只可食 "白菜" + "白飯" + "飲中藥 " ,  這食療維持一段時間 (唔知是 1-2年多 ) ...... 總之這位女士今日仍生存   , 現在這位女士是素食者囉  。

( 以上的話是個人的見解及分享 , 有錯的請大家見諒 )
回復

卓男媽 發表於 2009-4-17 14:51:02 |顯示全部樓層
有機得唔得我又唔知喎, 不過我朋友話佢可以食嘉美雞架 (因為係冇打針既)
回復

carlo 發表於 2009-4-17 14:40:27 |顯示全部樓層
其實而家所有家禽都有打針, 我朋友有多囊卵巢症, 醫生要佢戒晒所有家禽, 連雞湯都唔飲得, 我朋友有時忍唔住食左, 佢個腹部都會痛, 都咪話唔信.  仲有, 有任何腫瘤都唔食得燕窩架. ...
卓男媽 發表於 2009-4-17 11:46

咁有機 得唔得呀 ?  我買開有機 OR 泰臣 . BARF有機牛肉+雞脾.jpg BARF有機雞1.jpg
回復

小白 發表於 2009-4-17 14:36:46 |顯示全部樓層
雪耳都有益。
claudiatang 發表於 2009-4-17 12:38

雪耳 = 燕窩

而家我食雞蛋都唔食蛋黃, 膽固醇高呀
卓男媽 發表於 2009-4-17 13:49

蛋黃 + 蛋白 =  陰 + 陽....   呢個先係完整的食物
回復

八王爺 發表於 2009-4-17 14:07:48 |顯示全部樓層
我食個隻 only 白=_="
alansing 發表於 2009-4-17 07:04

我食親果啲 京﹑川﹑上海菜館,蛋白中間都放一只生蛋黃喎!
唔通果啲食肆唔正宗?
回復

卓男媽 發表於 2009-4-17 14:07:41 |顯示全部樓層
我只係知食麥皮可以減低膽固醇咋
回復

八王爺 發表於 2009-4-17 14:06:35 |顯示全部樓層
想問好耐, 運動多可唔可以防止膽固醇高的問題?
jellyfishy 發表於 2009-4-17 07:03

哩個真係好難答嘅問題。
係咪做運動可以消耗 膽固醇呢?
回復

alansing 發表於 2009-4-17 14:04:32 |顯示全部樓層
你有無食過賽螃蟹架?
有蛋黃喎!
八王爺 發表於 2009-4-17 13:19

我食個隻 only 白=_="
回復

jellyfishy 發表於 2009-4-17 14:03:48 |顯示全部樓層
想問好耐, 運動多可唔可以防止膽固醇高的問題?
回復