大膽 ~ 挑戰你的嘗鮮度!!

作者: 八王爺 发表于 2009-4-15 10:17:57
25643 294

賴尿蝦,又名爬蝦,皮皮蝦,小時隣居大多是來自潮汕一帶地方,他们只吃鮮活的賴尿蝦,死的不吃。
而鮮的不做炒煮,也不椒鹽炸,只做鹽和酒醃的。每年四五月,賴尿蝦滿身肥羔....
因此本人從小到現在,一直只吃鮮醃的賴尿蝦,對於一般人極讚賞的椒鹽食法,從來沒有吃過。
由於這個做法很「鮮」可能很多人沒見過,也吃不慣。

材料:
賴尿蝦一斤, 海鹽(粗) 3-4湯匙, 花雕 (一大杯) 約250克 [喜歡酒味濃的,可加多半杯白蘭地]

現在的賴尿蝦剛起羔,十分肥美。
反轉蝦肚睇睇蝦尾,有橙色一線的就是有羔!
近距離,睇真啲。

做法:
把蝦一只一只在水喉下清洗,放在大盤中,牠们就把賴尿掛出,把尿水倒去。
蝦腹部朝上,撒上粗鹽,這時蝦能跳的,上面用重物壓著。
醃約15分鐘,蝦漸漸不動,有些是受不了缺水,有些是受不了太鹹。
再把蝦掛出來的水倒掉,加入花雕酒,剛蓋过半只蝦。喜歡濃酒味的,再加入白蘭地。
這時蝦已不再出水,可以放在雪柜里醃24小时。
之後,隨時拿出來吃。醃鮮蝦最好在2天內吃完。

食賴尿蝦,好多人都嫌剝殼難。睇吓,剝得幾正! 教埋你剝光豬方法。

去殼方法:
把虾腹向上,左右兩边向下按,一節一節按一遍,这样殼與肉已分離。
再把虾腹向下,从尾部最后一節向虾头掀起,完整的殼就除去。

再掀開啲肉,睇到裏面的肥羔 ...... 口水狂流~~

評分

查看全部評分

oneonewe 發表於 2009-4-15 10:20:45 |顯示全部樓層
好正
睇到流哂口水
但係生食.....
王爺唔怕有菌咩?
alansing 發表於 2009-4-15 10:28:50 |顯示全部樓層
王爺板主...我好欣賞你咁夠膽食生既尿蝦

但你唔怕有寄生蟲咩??

PS : 咁新鮮既蝦唔應該椒鹽食法, 所有新鮮海產用滾水煮熟佢就係最鮮
八王爺 發表於 2009-4-15 10:46:25 |顯示全部樓層
樓上兩位睇過標題就知: 挑戰你的嘗鮮度!?
alansing 發表於 2009-4-15 10:54:51 |顯示全部樓層
樓上兩位睇過標題就知: 挑戰你的嘗鮮度!?
八王爺 發表於 2009-4-15 10:46

你落花雕都唔可以點去殺体內既寄生蟲架喎
cross 發表於 2009-4-15 11:01:28 |顯示全部樓層
我會有興趣...不過宜家d水質- -
虛宿寶瓶 發表於 2009-4-15 11:12:43 |顯示全部樓層
正呀!同食生醃大閘蟹一樣!但... 賴尿蝦賴完尿尿之後,唔使再沖水咩?
wendy_choy_hk 發表於 2009-4-15 11:13:09 |顯示全部樓層
我係潮州人,我爸爸常常生食瀨尿蝦
虛宿寶瓶 發表於 2009-4-15 11:13:26 |顯示全部樓層
我會有興趣...不過宜家d水質- -
cross 發表於 2009-4-15 11:01

有時該死唔使病!唔理得咁多!我地去南澳食海膽都係咁啦!
比得大帝 發表於 2009-4-15 11:27:18 |顯示全部樓層
可以想像到其新鮮甘甜
我對賴尿蝦的認識:
北方呼它作 "蝦爬"
剝賴尿蝦, 可以由尾數上來第四格, 用陰力揪起, 之後就很易剝了
香港吃到的大賴尿蝦一般是由印尼入口, 啖啖肉, 但甘甜度絶對不及本地賴尿蝦, 宜椒鹽炸
本地的甘甜, 細小, 宜水煮, 清蒸
我極好賴尿蝦, 但生吃真的不敢

不過我都好多年冇食賴尿蝦了
八王爺 發表於 2009-4-15 11:28:15 |顯示全部樓層
食過你就知有幾鮮味 .... 真係回味無窮。
虛宿寶瓶 發表於 2009-4-15 11:37:07 |顯示全部樓層
生海鮮我諗我樣樣都啱!有次去加拿大探親,去個 uncle 屋企食飯!我同另一個 uncle 見廚房個大玻璃碗裝左好多隻新鮮蝦向度,結果,未等到晚飯用黎煮餸,就已經比我地食左一半! 新鮮碌殼食,鮮到不得了!
alansing 發表於 2009-4-15 11:58:33 |顯示全部樓層
有時該死唔使病!唔理得咁多!我地去南澳食海膽都係咁啦!
虛宿寶瓶 發表於 2009-4-15 11:13

板主.....
oneonewe 發表於 2009-4-15 11:59:46 |顯示全部樓層
王爺
咁你D瀨尿蝦會o係邊度買呀?
比得大帝 發表於 2009-4-15 12:04:03 |顯示全部樓層
食過你就知有幾鮮味 .... 真係回味無窮。
八王爺 發表於 2009-4-15 11:28

你介紹得咁詳細, 講到流哂口水, 末食都知回味無窮啦

不過己經好多年唔敢食蝦爬
茉莉花 發表於 2009-4-15 12:05:10 |顯示全部樓層
瀨屎蝦個樣加埋相片的色差, 真係好似史前動物
我唔係好敢食生醃既肉, 西式醃海鮮係用白酒略煮熟海鮮後, 加番茄碎洋蔥碎白酒醋胡椒粉及少少鹽醃2日, 都好好味
貓后 發表於 2009-4-15 12:05:34 |顯示全部樓層
我睇見到都想食
八王爺 發表於 2009-4-15 12:18:10 |顯示全部樓層
好喇! 其實 賴尿蝦 係蝦蟹中最乾淨,因為佢唔係食微生物或死屍,佢係食肉性的暴徒!

佢用前臂好似大槌咁打死獵物,即時進食,所以佢十分乾淨。

不過,做哩道醃蝦,一定要揀活蝦,帶羔的。
虛宿寶瓶 發表於 2009-4-15 12:23:50 |顯示全部樓層
板主.....
alansing 發表於 2009-4-15 11:58

你叫我?
比得大帝 發表於 2009-4-15 12:28:54 |顯示全部樓層
好喇! 其實 賴尿蝦 係蝦蟹中最乾淨,因為佢唔係食微生物或死屍,佢係食肉性的暴徒!

佢用前臂好似大槌咁打死獵物,即時進食,所以佢十分乾淨。

不過,做哩道醃蝦,一定要揀活蝦,帶羔的。 ...
八王爺 發表於 2009-4-15 12:18

反對,

我就係哩個原因冇食賴尿蝦好耐