簡易滑滑豆腐芝士凍餅

作者: freddywongdy 發表于 2008-11-24 18:31:37
16378 93
舊同事整過之後, 極力推介!
話又香又滑又好食喎! 見幾簡單就試下啦!
果然快捷方便又好食!
估唔到豆腐同芝士可以咁配合咁清新!  

豆腐芝士凍餅  (8吋)

餅底材料:
消化餅12塊
牛油    50g              

材料:         
忌廉芝士 250g   
砂糖         80g      
熱水         120g
魚膠粉      20g        
忌廉         300ml        
豆腐花      400g        

做法:         
1. 消化餅壓碎, 拌入牛油溶液, 放入餅模內壓實雪涷備用   
2. 魚膠粉加熱水拌勻       
3. 忌廉芝士 + 糖 打至滑身, 再將豆腐花分多次慢慢加入拌勻,  
    然後將淡忌廉拌入芝士糊內拌勻 .     
4. 先將小量魚膠粉水加入糊內拌勻,最後全部加入糊內拌勻,雪2小

時.

完成

材料簡單

材料簡單

全部打均

全部打均

落模雪藏

落模雪藏

成功

成功

唔~~又香又滑

唔~~又香又滑

評分

查看全部評分

freddywongdy 發表於 2009-2-5 13:15:28 |顯示全部樓層
海棉蛋糕放入雪餅中間仲正!
回復

maymay靚 發表於 2009-2-5 09:49:24 |顯示全部樓層
可以教下我點樣用蛋糕做底呀... thx.
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-4 17:05:17 |顯示全部樓層
可以 , 我第一次整是用蛋糕做底架 !
fianfumy 發表於 2009-2-4 17:02

咁.... 你覺得好吃嗎? 
回復

fianfumy 發表於 2009-2-4 17:02:33 |顯示全部樓層
想問好耐,可唔可以加個海綿蛋糕係個cheesecake裡面當係底?
jellyfishy 發表於 2009-2-4 15:21

可以 , 我第一次整是用蛋糕做底架 !
回復

jellyfishy 發表於 2009-2-4 15:21:53 |顯示全部樓層
想問好耐,可唔可以加個海綿蛋糕係個cheesecake裡面當係底?
回復

kobyip 發表於 2009-2-4 13:04:49 |顯示全部樓層
85# maymay靚

多謝指教, 下次我會記住add10icon
不過真係好好食, 一切出黎就唔覺意食左2件先醒起要影相, add4icon add4icon
回復

maymay靚 發表於 2009-2-4 10:16:25 |顯示全部樓層
係,,, 多謝 freddywongdy 好介紹,,
回復

freddywongdy 發表於 2009-2-4 10:04:18 |顯示全部樓層
年初三去人哋屋企團拜食過,清香幼滑 乜原來咁易整架?我都買料試吓先~
Pinkcat 發表於 2009-2-4 09:49

真係係易整到昏! 又無咁膩喎! 值得一試!
回復

Pinkcat 發表於 2009-2-4 09:49:41 |顯示全部樓層
年初三去人哋屋企團拜食過,清香幼滑 乜原來咁易整架?我都買料試吓先~
回復

maymay靚 發表於 2009-2-4 09:35:10 |顯示全部樓層
kobyip,, 你個餅底好鬆散呀,,,要壓實d,, (好好味呢)
回復

kobyip 發表於 2009-2-3 16:32:08 |顯示全部樓層
真係好easy, 一take過OK, yeah
200900203 012.jpg
回復

maymay靚 發表於 2009-2-2 00:11:24 |顯示全部樓層
隨時歡迎啦...
回復

fianfumy 發表於 2009-2-2 00:07:58 |顯示全部樓層
maymay : 咁我幾時又做你朋友上門去BBQ 呀 .....
回復

maymay靚 發表於 2009-2-1 23:53:17 |顯示全部樓層
FIAN 你咪笑我啦..我用百福豆腐花,跟足食譜呀...
因新年好多親戚,朋友到訪所以咪整多D野招呼貴賓LO...
回復

fianfumy 發表於 2009-2-1 23:30:02 |顯示全部樓層
maymay靚好成功喎 , 我去年6月及8月都做過一次 , 合共2次 , 我第一次用整用布包豆腐 , 第2次整用city 豬扒的 "絹" 豆腐 及有加椰果 , 但發現是布包豆腐的豆腐味道是香D , 而且加椰果口感會好吃D , 所以成日都想再做多次 ( 布包豆腐 + 椰果 ) , 但最近太多新嘢及食譜整喎 , 都整唔切呀 !
maymay 你今次用咩 "豆腐" 呀 ?  你今個假期入廚都大顯身手喎 !
回復

Agnes 發表於 2009-2-1 23:13:35 |顯示全部樓層
78# maymay靚
嘩!個樣好滑滑!
回復

maymay靚 發表於 2009-2-1 23:07:13 |顯示全部樓層
前兩日我都做左, 一次就成功,,仲好好味tim﹏ (加左藍莓無咁滯)
DSC01775x.jpg DSC01781x.jpg

評分

查看全部評分

回復

JenniferC 發表於 2009-1-20 13:07:16 |顯示全部樓層

因為唔咁心,昨日放工又再買料整過

用8"圓錫紙兜
輕怡消化餅5塊、無鹽牛油35克、忌廉芝士250克、純忌廉200克、砂糖50克、
水3湯匙、魚膠粉2茶匙、TreeTop蘋果汁3湯匙。

今次d純忌廉終於打企身了,卡夫忌廉芝士…好難打,失敗果次的忌廉芝士(Arla Danish Cream Cheese)係白色的,而且易打好多,亦冇卡夫的咸,好香芝士味,睇來下次我買返Arla好了。

今朝返工前切開了,看來是成功了,蘋果芝士凍餅,不過味道要放工返去食過先知。

= = = = = = = = = =
好開心,唔太鍾意食芝士餅的家人表示唔太"漏",都ok,不過唔夠甜。
蘋果味…嗅得到但食不到…
回復

freddywongdy 發表於 2009-1-19 22:48:16 |顯示全部樓層
75# JenniferC
純忌廉係唔駛打嘛!就咁加入去拌勻就得!
另外,打發過頭o既忌廉已經唔可以再用,可以掉得!
再努力啦!
回復

12345下一頁