簡易滑滑豆腐芝士凍餅

作者: freddywongdy 發表于 2008-11-24 18:31:37
16357 93
舊同事整過之後, 極力推介!
話又香又滑又好食喎! 見幾簡單就試下啦!
果然快捷方便又好食!
估唔到豆腐同芝士可以咁配合咁清新!  

豆腐芝士凍餅  (8吋)

餅底材料:
消化餅12塊
牛油    50g              

材料:         
忌廉芝士 250g   
砂糖         80g      
熱水         120g
魚膠粉      20g        
忌廉         300ml        
豆腐花      400g        

做法:         
1. 消化餅壓碎, 拌入牛油溶液, 放入餅模內壓實雪涷備用   
2. 魚膠粉加熱水拌勻       
3. 忌廉芝士 + 糖 打至滑身, 再將豆腐花分多次慢慢加入拌勻,  
    然後將淡忌廉拌入芝士糊內拌勻 .     
4. 先將小量魚膠粉水加入糊內拌勻,最後全部加入糊內拌勻,雪2小

時.

完成

材料簡單

材料簡單

全部打均

全部打均

落模雪藏

落模雪藏

成功

成功

唔~~又香又滑

唔~~又香又滑

評分

查看全部評分

maywong918 發表於 2008-11-24 18:55:55 |顯示全部樓層
唔~好正甘啵~ L5.gif 等我搵日得閒試下先~
回復

fnv234 發表於 2008-11-24 19:15:55 |顯示全部樓層
豆腐+芝士…好似好怪咁
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-24 19:17:18 |顯示全部樓層
試食會唔會好d呢~
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-24 20:06:25 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-11-24 18:55 發表
唔~好正甘啵~77540等我搵日得閒試下先~

真係唔錯嫁! 用搞拌器好快就搞掂!
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-24 20:09:16 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-11-24 19:15 發表
豆腐+芝士…好似好怪咁

起初我都好似係咁諗! 不過原來味道係咁夾呢!
芝士透出豆腐清香, 豆腐又中和左芝士o既濃烈味道!
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-24 20:10:17 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-24 19:17 發表
試食會唔會好d呢~

試整左跟住咪可以試食囉! he ~~~
回復

maywong918 發表於 2008-11-24 20:29:04 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-11-24 20:10 發表

試整左跟住咪可以試食囉! he ~~~

去你度試食~
回復

vivi 發表於 2008-11-24 22:38:52 |顯示全部樓層
我又整左呀
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-25 22:52:15 |顯示全部樓層
原帖由 maywong918 於 2008-11-24 20:29 發表

去你度試食~

睇黎要開間 cake shop 先好請你地黎試食啦! he ~~~
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-25 22:53:50 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-11-24 22:38 發表
我又整左呀http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/cutemonkey/monkey%20(11).gif

嘩~~ 好靚呀!
不過D士多啤梨醬唔會搶味呢??
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-25 23:23:24 |顯示全部樓層
我想整呢個好耐,但....無奶油整一個自己食晒架?!
記得之前問過人,用豆腐的話,豆腐味濃好多,但要多d手工,因為要把豆腐用熱水拖一拖,又要秘去大部份水份,然後要打多次先做到好細好滑~ 
回復

tata 發表於 2008-11-25 23:26:56 |顯示全部樓層
我試過用CITYSTUPID嗰隻日本絹豆腐呀, 好香豆腐味架
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-26 09:26:14 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-25 23:23 發表
我想整呢個好耐,但....無奶油整一個自己食晒架?!
記得之前問過人,用豆腐的話,豆腐味濃好多,但要多d手工,因為要把豆腐用熱水拖一拖,又要秘去大部份水份,然後要打多次先做到好細好滑~  ...

叫得簡易就唔駛做咁多功夫啦!
用"8 福"豆腐花細盒裝整就得嫁啦! 整出黎都好滑嫁!
如果覺得份量太多食唔晒, 可以用6" 盆啦!(所有材料份量減半)
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-26 09:28:13 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-11-25 23:26 發表
我試過用CITYSTUPID嗰隻日本絹豆腐呀, 好香豆腐味架

哈~CITYSTUPID !
唔駛用到咁貴嘛! 你果然好識食呢!
回復

vivi 發表於 2008-11-26 09:33:43 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-11-26 09:26 發表

叫得簡易就唔駛做咁多功夫啦!
用"8 福"豆腐花細盒裝整就得嫁啦! 整出黎都好滑嫁!
如果覺得份量太多食唔晒, 可以用6" 盆啦!(所有材料份量減半) ...

hehe我都用8福豆腐, 不過我用少d芝士囉
就咁唔加芝士, 多少少魚膠粉, 就變成豆腐mosses cake喇

D士多啤李醬都唔會太搶, 因為唔係好多咋
回復

jellyfishy 發表於 2008-11-26 09:48:13 |顯示全部樓層
vivi ,你通常整完d甜品,會俾阿水吃呀?
回復

fianfumy 發表於 2008-11-26 12:56:20 |顯示全部樓層
hehe ...我都整過呀 , 整過2次 , 一次用日本絹的豆腐 / 蛋糕底 , 另一次我是用布包豆腐 / 消化餅底 , 好濃豆腐味架  , 但我覺得蛋糕底是好味D !
不過建議是將豆腐出一出水 , 再揸一揸水就會好d啦 ! 如用百福豆腐 , 想味重d呢 , 就可加D豆漿囉  ( 因為百福口感會較滑 )  , 再想有口感多D , 可加入椰果粒 !  
我的整法是較樓主煩覆 , 所以近排都冇整過啦 ...
回復

vivi 發表於 2008-11-26 13:24:36 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-11-26 09:48 發表
vivi ,你通常整完d甜品,會俾阿水吃呀?

kim kim 我通常都淨係識整mousse cake - 紅豆+綠茶mousse 啦 - blue berry啦, 豆腐啦, tiramisu, 木康布丁, 識好少o架咋, 有時學吓整cookies囉
有時整黎自己試, 有時教會的生日會囉
回復

freddywongdy 發表於 2008-11-26 21:35:30 |顯示全部樓層
原帖由 vivi 於 2008-11-26 09:33 發表

hehe我都用8福豆腐, 不過我用少d芝士囉
就咁唔加芝士, 多少少魚膠粉, 就變成豆腐mosses cake喇

D士多啤李醬都唔會太搶, 因為唔係好多咋

咁等我試下好似你咁加D果醬先!
回復

12345下一頁