殺手學種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-4-29 23:39:59
38792 609
taxitang 發表於 2021-3-18 22:04:23 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-18 21:47
而我中毒太深,嚟緊試玩下雜交授粉,睇下得唔得!
我放係心上,唔會忘記的! ...

空鳳授粉結籽還好些,播子才是真正的考驗,時間更是漫長,祝師姐成功,好好享受播空鳳的樂趣。
回復

taxitang 發表於 2021-3-18 21:48:52 |顯示全部樓層
kkkwan0828 發表於 2021-3-18 21:28
我有種斑葉蘭同金線蓮,個左成年都生得好好我反而覺得都幾易打理 ...

查過資料,寶石蘭也算是金線蓮的一種,不知真定假,栽種上要保持潮濕,通風,通常一知道要保持潮濕就傷腦筋,收到手先看大小才再作決定如何,謝謝!
回復

小雷子 發表於 2021-3-18 21:47:27 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-3-18 21:43
吓!重記得,我忘記了,發覺空鳳非我所愛,除了送了幾隻給哥哥,現在保持原有數量,沒再增加了。
...

而我中毒太深,嚟緊試玩下雜交授粉,睇下得唔得!
我放係心上,唔會忘記的!
回復

taxitang 發表於 2021-3-18 21:43:10 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-18 21:27
水培感覺比較乾淨,比傳統植料易控制!適合我呢啲學藝唔精,又想種好啲蘭花嘅殺手玩,出唔到大堂的!
大 ...

吓!重記得,我忘記了,發覺空鳳非我所愛,除了送了幾隻給哥哥,現在保持原有數量,沒再增加了。
回復

kkkwan0828 發表於 2021-3-18 21:28:10 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-3-18 20:11
兩盆都開得好靚,看來粉介應該處理好了,師姐有了今次經驗,往後應該可以輕鬆處理。
師姐有沒有養過寶石 ...

我有種斑葉蘭同金線蓮,個左成年都生得好好我反而覺得都幾易打理
回復

小雷子 發表於 2021-3-18 21:27:02 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-3-18 21:18
師姐水栽功夫了得,水栽也能開咁多花,小弟甘拜下風,師姐好嘢!

水培感覺比較乾淨,比傳統植料易控制!適合我呢啲學藝唔精,又想種好啲蘭花嘅殺手玩,出唔到大堂的!
大哥!<的士一號>仍然設計中,再比多少少時間我,最近我腦殘............
回復

kkkwan0828 發表於 2021-3-18 21:21:01 來自手機 |顯示全部樓層
tw1 發表於 2021-3-18 20:52
種係杯內的

e個要睇你種咩品種,有D珠寳蘭係可以種向杯入面密封種
回復

taxitang 發表於 2021-3-18 21:18:11 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-18 21:14
陶粒半水培!
我基本上將啲蘭花陶粒半水培及全水培!
陽光足夠 ...

師姐水栽功夫了得,水栽也能開咁多花,小弟甘拜下風,師姐好嘢!
回復

小雷子 發表於 2021-3-18 21:14:42 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-3-18 21:08
係喎!係紅蜘蛛,人老沒記性,沒事就好了,這兩盆蘭花養得真的唔錯,依然是水栽?估計唔會,水栽應該無咁 ...

陶粒半水培!
我基本上將啲蘭花陶粒半水培及全水培!
陽光足夠就開花!
回復

taxitang 發表於 2021-3-18 21:08:56 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-18 21:01
紅蜘蛛已清除了,依架仍然步步為營,怕有漏網之魚!
大哥又入了新玩意,慢慢養,慢 ...

係喎!係紅蜘蛛,人老沒記性,沒事就好了,這兩盆蘭花養得真的唔錯,依然是水栽?估計唔會,水栽應該無咁多花。
以前石蠶就養過,寶石蘭未玩過,資料就查過一些,遲啲要實踐。
回復

小雷子 發表於 2021-3-18 21:01:15 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-3-18 20:11
兩盆都開得好靚,看來粉介應該處理好了,師姐有了今次經驗,往後應該可以輕鬆處理。
師姐有沒有養過寶石 ...

紅蜘蛛已清除了,依架仍然步步為營,怕有漏網之魚!
大哥又入了新玩意,慢慢養,慢慢摸索,冇嘢難到你!

回復

小雷子 發表於 2021-3-18 20:54:58 來自手機 |顯示全部樓層
tw1 發表於 2021-3-18 20:49
上X =上水? 有沒有多啲tips?

不是上水喎!
係上生呀!係三層賓賓後少少就見到!
回復

tw1 發表於 2021-3-18 20:52:23 來自手機 |顯示全部樓層
kkkwan0828 發表於 2021-3-18 17:04
你係種向個杯入面定係個杯當花盆用

種係杯內的
回復

tw1 發表於 2021-3-18 20:49:45 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-18 17:47
呢棵係上X買的,呢間店比較多特別嘅蘭花!

上X =上水? 有沒有多啲tips?
回復

taxitang 發表於 2021-3-18 20:11:29 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-18 10:01
好耐冇update我啲蘭花!
呢兩盆開得幾好,就比你地出吓鏡!
要有啲禮貌架,快啲同大家say Hi!

師姐有沒有養過寶石蘭?不經意在淘佬看見,合乎我心意,美麗的閃光,售價不貴,遲兩日到手,但查過一些資料,不易種,試試先。
回復

小雷子 發表於 2021-3-18 17:47:09 來自手機 |顯示全部樓層
tw1 發表於 2021-3-18 16:11
你好!請問這些品種,在花園街那裏可以找到?pun pun?

呢棵係上X買的,呢間店比較多特別嘅蘭花!
回復

kkkwan0828 發表於 2021-3-18 17:04:43 來自手機 |顯示全部樓層
tw1 發表於 2021-3-18 16:08
見到好多人用透明膠杯來種植物,方便又環保。
但係唔明白好多人話蘭花要通風,請問用膠杯真能有通風效果 ...

你係種向個杯入面定係個杯當花盆用
回復

tw1 發表於 2021-3-18 16:11:12 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-8-15 10:25
一見鐘情的靚靚蘭花,喜歡佢紫色帶藍,有少少班紋,清麗可人,而且香味很迷人!
...

你好!請問這些品種,在花園街那裏可以找到?pun pun?
回復

tw1 發表於 2021-3-18 16:08:58 |顯示全部樓層
alexkai 發表於 2018-9-7 14:10
不懂的人來搭嘴
我估是因為用了透明容器, 它向光生長啊.
換一個大些的, 遮光的容器, 看看 ...

見到好多人用透明膠杯來種植物,方便又環保。
但係唔明白好多人話蘭花要通風,請問用膠杯真能有通風效果嗎?本人新手,請指教。
回復

tw1 發表於 2021-3-18 15:59:48 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2018-5-3 22:19
首先,花出現問題,問題唔大,一是老化落花,二是轉環境,蝴蝶蘭花對週邊環境很敏感,但這原因不是退色, ...

經驗之談!多謝大大分享!
回復