殺手學種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-4-29 23:39:59
38797 609
小雷子 發表於 2021-4-30 09:58:29 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-4-28 11:19
嘩!師姐的功夫了得,花復花,不停開,掃走之前的害蟲。

近日發現啲害蟲又出現,真係好煩!
大哥!請教一下,葉片出現呢個情況,有咩原因?
我可以點處理?
回復

taxitang 發表於 2021-4-28 11:19:30 |顯示全部樓層
嘩!師姐的功夫了得,花復花,不停開,掃走之前的害蟲。
回復

freddywongdy 發表於 2021-4-27 22:16:55 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-26 17:52
小苗花冧已經大左好多,非常期待佢開花呢!

飽痺近排好多花開咁喎!
回復

小雷子 發表於 2021-4-26 17:52:45 來自手機 |顯示全部樓層
小苗花冧已經大左好多,非常期待佢開花呢!
回復

小雷子 發表於 2021-4-13 16:41:35 來自手機 |顯示全部樓層
chuyat10 發表於 2021-4-13 16:34
一晃三年,殺手變高手啦。

十郎兄咪笑我啦!只係由殺手邁進學前班咋,高手睇怕要十年8載!
回復

chuyat10 發表於 2021-4-13 16:34:27 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-12 11:39
呢棵小苗上年買返嚟,得3塊小小葉仔,好細棵的實生苗,種左成年突然間長出2枝花芽,非常驚喜,而且葉心開始 ...

一晃三年,殺手變高手啦。
回復

小雷子 發表於 2021-4-12 11:39:14 來自手機 |顯示全部樓層
呢棵小苗上年買返嚟,得3塊小小葉仔,好細棵的實生苗,種左成年突然間長出2枝花芽,非常驚喜,而且葉心開始有新葉長出!唔知呢隻花係咩樣呢,非常期待!
20210412_112622.jpg 20210412_112712.jpg 20210412_112702.jpg 20210412_112739.jpg
回復

小雷子 發表於 2021-4-12 11:24:10 來自手機 |顯示全部樓層
呢隻花又殺到,真係唔洗理,易種易開! 20210406_105240.jpg
回復

小雷子 發表於 2021-4-6 14:37:43 來自手機 |顯示全部樓層
歡樂童子來花啦!今年又大又靚,而且香味好似比往年香甜,好正呀! 20210406_110025.jpg 20210406_110541.jpg

好靚呀,顏色鮮豔奪目  發表於 2021-4-13 19:50
回復

W88 發表於 2021-3-29 13:23:00 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-29 12:48
W大大, 你有咁多靚花,我哋呢啲微不足道啦
今朝聞比昨天更香

唔多啦Ming 大!
有部份開咗花都無貼,  可能要開多個分身叫 W88 2.0 出吓貼先!
回復

Ming36 發表於 2021-3-29 12:50:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-28 23:14
恭喜呀!Bellina香味係清雅的!
我棵兩年冇開過花啦,睇嚟要移下位置刺激下佢先得! ...

我去年買咗好幾株,只有一棵先開花,其他應該仲要等下。
非常期待一齊開花,滿室芬芳
回復

Ming36 發表於 2021-3-29 12:48:59 來自手機 |顯示全部樓層
W88 發表於 2021-3-29 09:50
咁靚Ming 大快D貼嚟欣賞吓啦!

W大大, 你有咁多靚花,我哋呢啲微不足道啦
今朝聞比昨天更香
回復

W88 發表於 2021-3-29 09:50:43 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-28 22:58
嘩!好靚呀!
我的Bellina 香花蝴蝶蘭也剛剛開了,沒有超級香味,初花較淡雅 ...

咁靚Ming 大快D貼嚟欣賞吓啦!
回復

小雷子 發表於 2021-3-28 23:14:05 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-3-28 22:58
嘩!好靚呀!
我的Bellina 香花蝴蝶蘭也剛剛開了,沒有超級香味,初花較淡雅 ...

恭喜呀!Bellina香味係清雅的!
我棵兩年冇開過花啦,睇嚟要移下位置刺激下佢先得!
回復

Ming36 發表於 2021-3-28 22:58:53 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-28 21:51
呢棵超級香味的蘭花,又來花了!今年花花顏色特別鮮豔,但味道好似同上年有些分別,希望佢可以繼續健健康康 ...

嘩!好靚呀!
我的Bellina 香花蝴蝶蘭也剛剛開了,沒有超級香味,初花較淡雅
回復

小雷子 發表於 2021-3-28 21:51:06 來自手機 |顯示全部樓層
呢棵超級香味的蘭花,又來花了!今年花花顏色特別鮮豔,但味道好似同上年有些分別,希望佢可以繼續健健康康就好啦! 20210325_154650.jpg
回復

小雷子 發表於 2021-3-19 15:56:41 來自手機 |顯示全部樓層
tw1 發表於 2021-3-19 13:27
雜交授粉 是怎樣的東西?

呢啲係小玩意,上網 search空鳳授粉,就可以揾到資料!
回復

tw1 發表於 2021-3-19 13:27:08 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-18 21:47
而我中毒太深,嚟緊試玩下雜交授粉,睇下得唔得!
我放係心上,唔會忘記的!<span class="emoji emoji1f601"></span> ...

雜交授粉 是怎樣的東西?
回復

tw1 發表於 2021-3-19 13:25:18 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-3-18 20:54
不是上水喎!<span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span><span class="emoji emoji1f602"></span>
係上生呀!係三層賓賓後少 ...

呢間我都去過,有時會見到珍寶。
謝謝你!
回復

小雷子 發表於 2021-3-18 22:41:42 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-3-18 22:04
空鳳授粉結籽還好些,播子才是真正的考驗,時間更是漫長,祝師姐成功,好好享受播空鳳的樂趣。 ...

我都知唔易,聽講由授粉至出小苗係以年來計,反正有花開緊,試下無妨!
回復