殺手學種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-4-29 23:39:59
38793 609
小雷子 發表於 2021-5-10 00:09:41 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2021-5-9 23:40
你想要什麼怎麼樣的紋路呀?斑紋分明,分隔更明顯?
我在網絡上見到有一隻象形文字的斑路,如果啱花色, ...

你講得冇錯!
原本我喜歡藍路得,但又未遇到,見到呢隻藍梅,都覺得唔錯,如果開到相片咁樣就好!
回復

Ming36 發表於 2021-5-9 23:40:20 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-5-5 21:59
呢隻係實生苗,出唔到我想要的紋路,差左一點,唔夠完美!

你想要什麼怎麼樣的紋路呀?斑紋分明,分隔更明顯?
我在網絡上見到有一隻象形文字的斑路,如果啱花色,一定入手
回復

小雷子 發表於 2021-5-9 17:29:33 來自手機 |顯示全部樓層
Phal.bellina var.alba X tetraspis'C1'
成日開花,好乖,3朵花+1個花冧! 20210508_131341.jpg 20210508_131417.jpg 20210508_131354.jpg
回復

小雷子 發表於 2021-5-7 09:55:14 來自手機 |顯示全部樓層
斑葉蘭花覆花,開心呀!
奇怪香味好似淺左好多! 20210427_103609.jpg
回復

小雷子 發表於 2021-5-5 21:59:32 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-5-5 21:54
好靚!仲有好多毛毛添!

毛毛多先可愛!
回復

小雷子 發表於 2021-5-5 21:59:01 來自手機 |顯示全部樓層
andyman 發表於 2021-5-5 21:50
好靚呀, 最愛紫色

呢隻係實生苗,出唔到我想要的紋路,差左一點,唔夠完美!
回復

freddywongdy 發表於 2021-5-5 21:54:41 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-5-5 12:27
小花冧一日一日長大,由唔識笑,慢慢微笑,然後大大聲狂笑!歡迎你呀!小藍梅! ...

好靚!仲有好多毛毛添!
回復

freddywongdy 發表於 2021-5-5 21:53:45 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-4-30 17:04
如果能夠開出我以前那棵的花形和花色,加上甜香味,那就真的萬千寵愛在一身。

...

真係夠晒瑩光喎!
回復

andyman 發表於 2021-5-5 21:50:04 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-5-5 12:27
小花冧一日一日長大,由唔識笑,慢慢微笑,然後大大聲狂笑!歡迎你呀!小藍梅! ...

好靚呀, 最愛紫色
回復

小雷子 發表於 2021-5-5 12:27:52 來自手機 |顯示全部樓層

小花冧一日一日長大,由唔識笑,慢慢微笑,然後大大聲狂笑!歡迎你呀!小藍梅!
Phal.[Yang Yang Blueberry X lueddemanniana fma coerulea]
20210501_142903.jpg 20210502_154633.jpg 20210505_094156.jpg
回復

taxitang 發表於 2021-4-30 17:04:31 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-30 16:35
呢隻係你最愛的瑩光蝴蝶,咁都比你揾到!勁呀!

如果能夠開出我以前那棵的花形和花色,加上甜香味,那就真的萬千寵愛在一身。

回復

小雷子 發表於 2021-4-30 16:35:42 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-4-30 15:20
受師姐影響,蝴蝶蘭真的很美,地方迫少少,入了兩棵蝴蝶蘭,一棵非山採的金童,看看家裡能否適應養活。

...

呢隻係你最愛的瑩光蝴蝶,咁都比你揾到!勁呀!
回復

taxitang 發表於 2021-4-30 15:22:49 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-30 15:15
葉片冇軟,唔知係咪之前殺蟲時做成嘅損害,我仍然觀察中,睇下新葉片有冇病變,如果冇事,就有佢! ...

確是沒有軟或溶化的話,順其自然便可,無需太擔心。
回復

taxitang 發表於 2021-4-30 15:20:47 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-12 11:24
呢隻花又殺到,真係唔洗理,易種易開!

受師姐影響,蝴蝶蘭真的很美,地方迫少少,入了兩棵蝴蝶蘭,一棵非山採的金童,看看家裡能否適應養活。

回復

小雷子 發表於 2021-4-30 15:15:49 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-4-30 15:07
如果葉片中菌,我都係唔施藥,剪走葉片,但看妳這棵葉片唔似中菌,看不出水漬狀,師姐先用手摸摸葉片,感 ...

葉片冇軟,唔知係咪之前殺蟲時做成嘅損害,我仍然觀察中,睇下新葉片有冇病變,如果冇事,就有佢!
回復

taxitang 發表於 2021-4-30 15:07:39 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-30 14:48
我有好幾棵蘭花都出現呢種情况,所以唔知點處理,現在長花芽中,如果係中菌的話,應該用咩藥?
...

如果葉片中菌,我都係唔施藥,剪走葉片,但看妳這棵葉片唔似中菌,看不出水漬狀,師姐先用手摸摸葉片,感覺是否硬的;沒有溶掉的蹟象,靜觀其變,如果附近有幾棵都有類似的話,除了害蟲,還有機會環境造成,不過我似終沒玩過水栽,不知會否有關系。
回復

小雷子 發表於 2021-4-30 14:48:13 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2021-4-30 12:32
早晨師姐,一撻撻的,以往花場沒遇上過,確要有效方法處理也不太懂,但我對有問題葉片的處理方法一向都是 ...

我有好幾棵蘭花都出現呢種情况,所以唔知點處理,現在長花芽中,如果係中菌的話,應該用咩藥?
回復

taxitang 發表於 2021-4-30 12:32:14 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-30 09:58
近日發現啲害蟲又出現,真係好煩!
大哥!請教一下,葉片出現呢個情況,有咩原因?
我可以點處理?

早晨師姐,一撻撻的,以往花場沒遇上過,確要有效方法處理也不太懂,但我對有問題葉片的處理方法一向都是順其自然。首先看葉背有沒有害蟲,其次如不是中菌溶葉,一律順其自我收復和枯萎脫落,但如是中菌,必須剪除病葉,以免感染傳播。
回復

freddywongdy 發表於 2021-4-30 11:56:48 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2021-4-30 09:59
係呀!排住隊開花呢!

post post post !
回復

小雷子 發表於 2021-4-30 09:59:41 來自手機 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2021-4-27 22:16
飽痺近排好多花開咁喎!

係呀!排住隊開花呢!
回復