殺手學種蘭花

作者: 小雷子 發表于 2018-4-29 23:39:59
38794 609
W88 發表於 2020-2-24 12:14:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-24 11:57
上年新年買的蘭花,經過一年嘅努力,都開花,只有4朵,但已經開心到爆燈啦!
深紫色带有絲绒質感花瓣,真係 ...

斑塊多變,真的好看!
回復

小雷子 發表於 2020-2-24 11:57:01 來自手機 |顯示全部樓層
上年新年買的蘭花,經過一年嘅努力,都開花,只有4朵,但已經開心到爆燈啦!
深紫色带有絲绒質感花瓣,真係高贵到暈呀! 20200223_103609.jpg 20200224_111515.jpg
回復

freddywongdy 發表於 2020-1-25 21:41:36 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-1-25 20:31
小雷子又接下對聯先:
美花美蘭賀新春,賞花賞分添氣氛!
回復

小雷子 發表於 2020-1-25 20:31:47 來自手機 |顯示全部樓層

小雷子又接下對聯先:
美花美蘭賀新春,賞花賞分添氣氛!
秋石斛新年又再開花,一莖有9朵,白裡透桃紅,好靚呀! 20200125_123157.jpg
另一棵又再生緊花冧,慢左少少!
20200125_123248.jpg 20200125_123119.jpg
另買左盆黄花,顏色好嬌艷,有陽光照射 下,會有陣陣的BBQ燒牛肉香味,好攪笑喎!
20200125_123545.jpg 20200125_123432.jpg 20200125_123331.jpg
回復

小雷子 發表於 2019-12-17 15:07:40 來自手機 |顯示全部樓層
nekotoro 發表於 2019-12-17 14:30
犀利呀!<span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span><span class="emoji emoji1f44d"></span><span class="emoji emoji1f3fc"></span>

哈哈!多謝!
回復

nekotoro 發表於 2019-12-17 14:30:57 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-29 19:39
最近中左蘭花情毒,無法控制,唯有以毒攻毒,毒埋大家!
全屋香噴噴,8成都有香味的,花又靚又有香味,最重 ...

犀利呀!
回復

小雷子 發表於 2019-12-15 14:35:01 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-12-15 14:15
有進步空間,下次可以試下玩潑墨!!<span class="emoji emoji1f618"></span>

哈哈!下次再喷過!
回復

sarshk2014 發表於 2019-12-15 14:15:32 來自手機 |顯示全部樓層
有進步空間,下次可以試下玩潑墨!!
回復

小雷子 發表於 2019-12-15 08:58:32 來自手機 |顯示全部樓層
唔小心 fing到啲水彩顏色落去,係咪冇得救呢?
回復

sarshk2014 發表於 2019-11-30 09:04:35 來自手機 |顯示全部樓層
咁快就黎個2019開花回顧展啦?
今年成績驕人咁喎!!↖(^ω^)↗
回復

小雷子 發表於 2019-11-29 19:39:54 來自手機 |顯示全部樓層
最近中左蘭花情毒,無法控制,唯有以毒攻毒,毒埋大家!
全屋香噴噴,8成都有香味的,花又靚又有香味,最重要係易種又不斷續花!
請大家先來賞花!
20191129_191612.jpg 20191129_191520.jpg 20191129_191403.jpg 20191129_191322.jpg
20191129_191156.jpg 20191129_085006.jpg 20191124_081443.jpg 20191122_171350.jpg
回復

小雷子 發表於 2019-11-29 19:29:55 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2019-11-19 08:49
咁黃法多數係太熱所致,遮陰只能遮光,唔可以遮熱,不如俾佢晒燈啦!隔離帖文心蘭晒燈晒得好好啦,點解香香 ...

其他的嘉多利蘭同一位置都冇事,相信佢本身有問題!
回復

sarshk2014 發表於 2019-11-19 08:49:17 來自手機 |顯示全部樓層
咁黃法多數係太熱所致,遮陰只能遮光,唔可以遮熱,不如俾佢晒燈啦!隔離帖文心蘭晒燈晒得好好啦,點解香香冇得晒架??
回復

小雷子 發表於 2019-11-18 22:28:24 來自手機 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2019-11-18 21:48
咁嘅狀態,轉水培,會唔會高危?
停一停,諗一諗,等佢穩定返先啦

好啦!聽你話,睇埋呢個星期,再有葉黃,即轉!
回復

Ming36 發表於 2019-11-18 21:48:43 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-18 21:00
水應該OK,我每日都唔定時噴水,根白就加水!一不做,二不休,將佢轉水培,睇下死唔死先!<span class="emoji emoji1f624[/ ...

咁嘅狀態,轉水培,會唔會高危?
停一停,諗一諗,等佢穩定返先啦
回復

小雷子 發表於 2019-11-18 21:00:15 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-11-18 14:06
吾好晒呀,葉黄呀。我地呢D迷你種,太強既光頂吾住架。水份充足嗎?

水應該OK,我每日都唔定時噴水,根白就加水!一不做,二不休,將佢轉水培,睇下死唔死先!
回復

Calico 發表於 2019-11-18 14:06:49 來自手機 |顯示全部樓層

吾好晒呀,葉黄呀。我地呢D迷你種,太強既光頂吾住架。水份充足嗎?
回復

小雷子 發表於 2019-11-18 13:58:07 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-11-18 13:40
你有冇晒過太陽呀?

日日都有太陽晒下,巳是半遮陰!
回復

Calico 發表於 2019-11-18 13:40:32 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2019-11-15 17:10
聖誕玫瑰做嘜事,點解又黃葉架?1個月內已經係第3塊黃葉啦!<span class="emoji emoji1f631"></span>
有冇人出手解答呀?[emoj ...

你有冇晒過太陽呀?
回復

小雷子 發表於 2019-11-17 13:39:55 來自手機 |顯示全部樓層
Calico 發表於 2019-11-17 09:21
你就好啦,種到有黃葉睇,一株2色,我種極D葉都青BB。<span class="emoji emoji1f62d"></span>

Cali姐! 我蝕底啲同你交換囉!
回復