笑嘻嘻 ……學人種嘉多利亞蘭

作者: 小雷子 發表于 2018-3-25 14:05:11
14501 168
W88 發表於 2018-8-13 10:14:32 來自手機 |顯示全部樓層
lahon 發表於 2018-8-13 09:30
這裏是談兰花種植,“月鏡”的字句已達性騷擾,有可能干犯香港法例,如有版主!請维持秩序!免出現纲络欺凌 ...

你見啲火車站廣告,幾日都無人理就知!
回復

lahon 發表於 2018-8-13 09:30:42 來自手機 |顯示全部樓層
這裏是談兰花種植,“月鏡”的字句已達性騷擾,有可能干犯香港法例,如有版主!請维持秩序!免出現纲络欺凌或性騷擾。
回復

wongin30s 發表於 2018-8-12 21:14:24 |顯示全部樓層
大家都是愛護蘭花的網友,應該互相尊重! 小雷子已表達不滿,希望"月鏡十夜"應停止發表該等言論並且道歉。
回復

小雷子 發表於 2018-8-12 21:04:16 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-8-12 20:13
長這麼多側芽, 有分株嗎?

呀!~ 小雷雷那個柔軟又毛茸茸的屁股太誘人啦~

暫時未有分株的!
另外一些不必要的廢話,我不想再見到!請自重!
回復

月鏡十夜 發表於 2018-8-12 20:13:46 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-31 23:28
又再更新呢棵嘉多利亞蘭!清潔個杯順手偷影下佢啲根先!唔睇由自可,一睇笑呵呵!
真 ...

長這麼多側芽, 有分株嗎?

呀!~ 小雷雷那個柔軟又毛茸茸的屁股太誘人啦~
回復

小雷子 發表於 2018-8-3 13:40:26 來自手機 |顯示全部樓層
sarshk2014 發表於 2018-8-3 08:56
依!!睇落好似建康左喎!!冇咁dry啦,小雷子真係有辦法!!我盆臭臭都大左,花鞘都大左,可惜裏面係空架 ...

唔洗失望!你棵花咁壯,休息下,比個吸收更多日月精華, 養精蓄銳 !下次開花更大更靚!
你睇我棵,又乾又弱,有排療傷!
睇嚟都要種多一年半載,先可以强壯返!
回復

sarshk2014 發表於 2018-8-3 08:56:51 |顯示全部樓層
依!!睇落好似建康左喎!!冇咁dry啦,小雷子真係有辦法!!我盆臭臭都大左,花鞘都大左,可惜裏面係空架!!好失望!!

回復

小雷子 發表於 2018-7-31 22:28:32 來自手機 |顯示全部樓層
又再更新呢棵嘉多利亞蘭!清潔個杯順手偷影下佢啲根先!唔睇由自可,一睇笑呵呵!
真係估唔到,有咁多新根長出!
横瞓嘅側牙,好似攪唔掂,仲未可以順利向上生!洗唔洗幫佢做手術呢? 20180731_215247.jpg 20180731_215213.jpg 20180730_082103.jpg 20180730_082046.jpg
回復

Sumbie 發表於 2018-7-24 18:45:31 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-7-8 18:02
每次見到小雷雷, 都會想摸摸她那個又大又圓的屁股....

你咁明目張膽

但有時會沾有便便.... (大概)  發表於 2018-8-2 08:40
回復

chestnut007 發表於 2018-7-24 17:23:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-6-2 12:28
我參考 YouTube 一位蘭友嘅做法!用冇穿孔膠杯,將水苔浸水扭乾,將水苔整到好蓬鬆,要留好多空間,比蘭 ...

請問可不可以share  YouTube 來參考 ?
回復

月鏡十夜 發表於 2018-7-8 18:02:18 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-6 00:18
明白!等我幫佢轉位先!

每次見到小雷雷, 都會想摸摸她那個又大又圓的屁股....
回復

小雷子 發表於 2018-7-5 23:18:55 來自手機 |顯示全部樓層
Childpark 發表於 2018-7-5 23:00
你的嘉多利起褶皺是因為太高溫,我建意你放回中光通風處,養回粗壯球莖先,嘉多利的根是軟根,不太喜歡長 ...

明白!等我幫佢轉位先!
回復

Childpark 發表於 2018-7-5 23:00:00 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-1 16:54
恭喜你喎!咁快又大肚!估唔到嗅嗅玫瑰咁好架!一年可以開2次花!幾嗅你都要頂住啦[ ...

你的嘉多利起褶皺是因為太高溫,我建意你放回中光通風處,養回粗壯球莖先,嘉多利的根是軟根,不太喜歡長期濕,你要放在通風處,我做過實驗,幼根系的蘭花特別喜歡微濕。
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
用木做植料種植,會幫助蘭根吸收養份的!

如有寫錯請包容!
回復

月鏡十夜 發表於 2018-7-5 12:42:46 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-5 11:28
好⋯⋯陰⋯⋯毒⋯⋯ ...

毒の極品應該是在妳面前將妳的植物連盆一起免費送給別人
回復

Sumbie 發表於 2018-7-5 10:28:59 來自手機 |顯示全部樓層
月鏡十夜 發表於 2018-7-5 09:43
怎可能會讓妳那麼舒服呢?
小雷雷的話肯定只是用剪刀幫妳全部植物貼著泥面剪掉, 右手1剪, 左手1丟, 自己方 ...

好⋯⋯陰⋯⋯毒⋯⋯
回復

月鏡十夜 發表於 2018-7-5 09:43:00 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-5 00:10
好啊!發夢(或發達)先啦!我驚瞓醒覺起身我啲植物比人燒晒!我現在去花墟都要偷偷地啊! ...

怎可能會讓妳那麼舒服呢?
小雷雷的話肯定只是用剪刀幫妳全部植物貼著泥面剪掉, 右手1剪, 左手1丟, 自己方便之餘妳還要邊哭著邊挖根才能重植
回復

小雷子 發表於 2018-7-4 23:21:02 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-4 23:10
好啊!發夢(或發達)先啦!我驚瞓醒覺起身我啲植物比人燒晒!我現在去花墟都要偷偷地啊! ...

哈哈!你緊係好耐冇同佢講<3個字>啦!

回復

Sumbie 發表於 2018-7-4 23:10:52 來自手機 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2018-7-4 23:07
太令人羨慕啦<span class="emoji emoji1f604"></span>!有前后花園,又有露台,天台!再起多個温室,請埋個花王幫手! 簡直 ...

好啊!發夢(或發達)先啦!我驚瞓醒覺起身我啲植物比人燒晒!我現在去花墟都要偷偷地啊!
回復

小雷子 發表於 2018-7-4 23:07:23 來自手機 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-4 19:20
好高興識到你哋!每日入嚟呢度就好似勉勵自己人哋做到我都會做到!好欣賞你地幾位勇於嘗試、尋根究柢、努 ...

太令人羨慕啦!有前后花園,又有露台,天台!再起多個温室,請埋個花王幫手! 簡直天堂級享受!!
回復

B17 發表於 2018-7-4 21:58:47 |顯示全部樓層
Sumbie 發表於 2018-7-4 19:20
好高興識到你哋!每日入嚟呢度就好似勉勵自己人哋做到我都會做到!好欣賞你地幾位勇於嘗試、尋根究柢、努 ...

屋外起個溫室,移走蘭花,一定全票通過
回復