石子的多肉露養記

作者: little_stone 發表于 2018-3-24 21:44:06
29154 409
little_stone 發表於 2019-9-13 17:42:46 來自手機 |顯示全部樓層
中秋返黎賞星星~

祝大家能人月兩團月,中秋快樂
回復

little_stone 發表於 2019-8-19 09:58:05 來自手機 |顯示全部樓層
上星期五返咗天台一趟...
想念呢片海和天

立秋後轉天氣,千佛手同佛珠相繼陣亡。竟然最熱時生得好好,淋雨後就瓜

相反肉肉小苗淋過兩次雨都竟然冇事
應該捱多個幾月天氣就會涼爽啲~

有啲品種,每論天熱、落雨都冇事,仲好靚,可能雜交品種比較強壯
呢棵可能係雪蓮雜

其他靚靚嘅品種:

皮氏錦

雪精靈

京童子

棒葉不死鳥

巨形魯氏

更巨嘅白鳳

瘋長嘅鑲邊到手香

新收割
絲綢面沙

一閃一閃小星星:

原來服咗盆嘅十二卷比景天好渡夏,淋雨都冇咩事。呢棵春末先上盆,而家根已咁長
雖然話夏天休眠,但應該係一降溫就會生長

回復

taxitang 發表於 2019-8-3 12:26:57 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-8-3 11:59
謝謝師兄讚賞!
因為之前控水,損失一堆護盆草,擬石蓮就比往年好,不過呢排落雨又大風,全部都淋咗雨, ...

確實露養最忌雨水,雨水之後再來直射陽光,那就人都病,何況植物
回復

little_stone 發表於 2019-8-3 11:59:44 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-8-2 19:12
景天度夏較難,但師姐的多肉好似冇乜大影響,好功夫

謝謝師兄讚賞!
因為之前控水,損失一堆護盆草,擬石蓮就比往年好,不過呢排落雨又大風,全部都淋咗雨,唔知下星期會變咩樣
回復

taxitang 發表於 2019-8-2 19:12:11 |顯示全部樓層
景天度夏較難,但師姐的多肉好似冇乜大影響,好功夫
回復

little_stone 發表於 2019-8-2 12:05:39 來自手機 |顯示全部樓層
八號風球過後~

好彩冇吹走/吹跌啲肉肉,不過大雨就打爛咗棵藍豆

大風都吹起哂啲遮雨罩,所有肉肉都淋哂雨囉
而家暫時冇事,希望唔好升溫太快啦,如果唔係就真係化水啦

慢慢長大嘅星星

寶草錦側芽越黎越大

普西麗菊開花
回復

little_stone 發表於 2019-7-15 14:39:36 來自手機 |顯示全部樓層

琴日返咗天台一趟~

事隔兩星期,控水嘅肉肉都變菜包,更加唔敢淋水,怕根已乾,一淋水會c哂:
而家暫時都ok, 唔知捱唔捱到過夏天

有啲放陰影會稍微俾雨水到嘅肉肉都還可以:

新玉綴令我意想不到咁健康

呢個要開花lu

寶草錦有側芽

金魚大送嘅小苗就有啲暗淡,因為又熱又缺水

太陽花熱到摺起哂

仙人球夏天生長期,精神抖擻。爪爪家族就熱到甩咗好多葉

雖然夏天係星球屬嘅生長期,但小苗好似都唔係太頂得順高熱,生長緩慢

大部分全露養嘅竟然都死唔去,除咗滇石蓮、同護盆草(大姬星美人、旋葉姬星美人)。黃金萬年草有遮陰都c埋,應該係受到控水嘅影響~ 之前入夏就即死嘅仲有:小球玫瑰、白霜、紅霜。喜冷嘅長生草屬都唔太健康。仲有就係換盆換得太遲(真係過咗2月都唔好換盆)、因根系不良而死嘅小和錦、貓眼石、水晶壽,原本仲諗住夏天前換個大啲嘅盆,點知服盆前天氣就變熱。同期換盆嘅大和錦、荷花就仲殘存咁....真心感受到適者生存

粉紅粉紅嘅不死鳥錦,再曬再熱都唔怕

臥地延命草,原來都唔怕熱&曬&濕

白雪姬錦,太曬,曬到變紫

回復

little_stone 發表於 2019-6-26 09:19:11 來自手機 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2019-6-25 23:36
唔怪得呢排唔見女神上館啦,女神加油呀!渡夏後又可以見到女神的靚肉肉! ...

渡夏後可能淨返好少

渡夏問題都係一眾花友要面對嘅問題,呢樣既然控制唔到,惟有盡力而為吧!我地齊齊努力加油!  發表於 2019-6-26 13:11
回復

little_stone 發表於 2019-6-26 09:18:35 來自手機 |顯示全部樓層
taxitang 發表於 2019-6-25 22:34
好事,有遮雨阻光的花棚,一定事半功倍,等睇好肉。

不過唔知九龍區有冇呢?唔想入新界,好遠
回復

violet_bb 發表於 2019-6-25 23:36:25 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-6-25 14:49
唉唉唉,好熱好熱
呢排又發生咁多事,都冇哂心機打埋肉肉

唔怪得呢排唔見女神上館啦,女神加油呀!渡夏後又可以見到女神的靚肉肉!
回復

taxitang 發表於 2019-6-25 22:34:56 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-6-25 14:49
唉唉唉,好熱好熱

好事,有遮雨阻光的花棚,一定事半功倍,等睇好肉。
回復

little_stone 發表於 2019-6-25 14:49:50 來自手機 |顯示全部樓層
唉唉唉,好熱好熱

今日返咗去一個鐘上下
發現露養有三盆都中咗白絹菌... 兔兔、大姬星美人同jelly beans family (應該仲有其他放地下嘅肉肉中招)
上網爬文得知應該係泥土太耐冇換,夏天落雨高濕就生菌啦,真係討厭

放花架有遮雨嘅肉肉就還好,冇咩事:
不過好乾下,但都唔敢淋水,怕一淋就c
唔知捱唔捱到去秋天呢?

真係再唔減產,下年就要租花場搭個遮雨棚啦

回復

little_stone 發表於 2019-5-29 21:38:04 來自手機 |顯示全部樓層
lamkaicheung 發表於 2019-5-29 21:08
撐住呀石子,過埋個夏天又有大把靚肥肉睇啦,一起加油呀!

一齊加油
而家係仙人掌、星球屬生長季,所以都有肥肉平衡下嘅
回復

lamkaicheung 發表於 2019-5-29 21:08:35 來自手機 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-29 18:17
一個星期又過下,update下先:

撐住呀石子,過埋個夏天又有大把靚肥肉睇啦,一起加油呀!
回復

little_stone 發表於 2019-5-29 18:17:22 來自手機 |顯示全部樓層
一個星期又過下,update下先:
天陰陰,冇咩動力打字~
話時話今個夏天天熱好奇怪,個幾星期好熱好曬,跟住個幾星期係咁落雨。
回復

little_stone 發表於 2019-5-25 08:23:18 來自手機 |顯示全部樓層
小蘑菇 發表於 2019-5-25 00:43
係咪 鸞鳳玉 BB? 細細粒, 好得意啊

係呀係呀,謝謝賞玉

一粒粒好似花占餅上面的甜糖  發表於 2019-5-25 09:31
回復

小蘑菇 發表於 2019-5-25 00:43:24 |顯示全部樓層
little_stone 發表於 2019-5-24 10:21
呢排發生好多事,都未得閒記錄...
以下字多圖少,慎閱

係咪 鸞鳳玉 BB? 細細粒, 好得意啊
回復

little_stone 發表於 2019-5-24 13:30:18 來自手機 |顯示全部樓層
菜妹 發表於 2019-5-24 13:25
精簡後要戒"淘", 同老公商量下睇下可唔可以入晒屋,可以全部轉水種照燈養,如果成事一個書架應該放得晒。
...

好呀,我都有諗過喺園藝館開帖問,如果之後知道天台大修日期,就會開帖徵地
戒淘實在難,不過而家都戒咗好多,轉移視線買英文書俾呀囡
回復

菜妹 發表於 2019-5-24 13:25:52 |顯示全部樓層
精簡後要戒"淘", 同老公商量下睇下可唔可以入晒屋,可以全部轉水種照燈養,如果成事一個書架應該放得晒。
亦都可以搵相熟又有露養條件花友寄養,或者問一下有冇花友有地方俾你搬晒去玩,俾返少少租金水費。館內咁多人未必唔得,我以前都係種朋友屋企塊田,仲免費係度分享塊地同館內花友一齊玩。有獨立天台既花友都唔少,唔怕醜出貼問下冇壞,或者有花友可以提供到其他可行方法解決。
回復

little_stone 發表於 2019-5-24 10:21:13 來自手機 |顯示全部樓層
呢排發生好多事,都未得閒記錄...
以下字多圖少,慎閱

話說秋天時發現兩年冇翻盆嘅露娜蓮底葉不斷枯乾,懷疑根部已經生爆盆。不過因為冇咁喜歡露娜,就冇急住同佢翻,排到好後,排下排下,到四月初見佢葉片有不正常枯萎,中心點亦有,心諗,今次應該有大獲嘢...可惜嗰時冇為意有幾迫切,因為實在有太多嘢喺四月頭發生啦
結果又拖到四月尾,一起盆,發現根粉介!咁嗰時就連土dump咗佢!可怕嘅係,一星期後我再返天台,發現達摩兔中心點有異樣,一碰之下,全部葉都甩哂,又中根粉介!嗰時達摩兔喺露娜嘅斜下方,懷疑會唔會係比露娜傳染。煩嘅係,達摩兔用長方盆種,同盆仲有黃金兔同孫悟空!達摩仲要喺正中

因為5月頭咁啱有幾場大雨,起盆時發現根粉大部份都沖到地下,好嘔心... 不過可能正因俾雨水沖走,黃金兔同孫悟空都未中根粉...

同時,因為秋季淘太多,有啲細盆仔都擺咗地下,嗰位仲係比較焗,到五月中有棵(酥皮鴨)焗出介殼蟲,咁今次就有殺錯,冇放過,成籃肉肉(有十幾盆)全部起出黎洗根,老公都有幫手。

嗰時洗完根,大家都好攰啦,肉肉就放樓梯口晾乾,前日先領返屋企水培渡夏。放咗差不多10日,除咗喜水嘅夢椿甩哂葉救唔返,其他都尚算ok

前日返天台鼻屎苗除咗一棵月影系有啲軟(水太多),其他苗苗暫時都ok

夏季係仙人球屬嘅生長期,小苗比景天小苗適應得好:
近鏡:

景天:

兩棵蛋殼苗紅唇c咗(雨水滿滿)、8cm盆嘅小玉就甩咗好多果凍葉。秋季曬出黎嘅果凍葉如果唔漸進式咁遮陽,而係一下子移到陰處,好多時候都會好似小動物換毛咁勁甩葉。之前腊牡丹都係咁,不過佢夠大棵,冇事,小玉就好細,仲啱啱開完花,都唔知救唔救得返

渡夏冇難度嘅啫喱糖家族,每年夏天都要影下黎安慰下自己

今個夏天都會係曬下泥、出售下冇咁鐘意嘅肉肉,同將某啲肉肉送俾住元朗嘅朋友,等佢喺花園種。希望清多位、希望可以清走埋個書架、希望秋天有多啲肉肉用大盆種,咁就可以直接放地下。不過聽講遲啲天台會大修,到時就需要搬走哂啲肉肉啦,都唔知會放邊,而且我諗都會幾大工程

記錄暫時係咁多

回復